Topkok legt het nog één keer uit: op deze tien dingen moet je letten als je gaat barbecuën
Tv-kok Julius Jaspers weet dat veel mensen barbecueën eng, een gedoe of tijdrovend vinden. Nu er perfect barbecueweer op komst is, geeft hij tien tips.
1. De vlammen zijn niet je vrienden
Bij barbecueën horen geen vlammen. Maak daarom je vuur niet te groot. Vlammen krijg je vooral door het druipvet van vlees, van olie en van suiker. Als daar wat van in de barbecue valt, krijg je vlammen en verbrandt de boel. Gebruik met deze producten altijd een platesetter (een stalen of keramieken plaat tussen het vuur en je rooster).
2. Leg niet te veel tegelijk op de barbecue
Verschillende gerechten hebben niet alleen verschillende smaken, maar het ene gerecht heeft vijf minuten nodig en het andere gerecht anderhalf uur. Je moet een professionele barbecueër zijn als je al die gerechten goed op tafel wilt kunnen brengen. En dan nog. Kies iets met een snelle bereiding om mee te beginnen en tover daarna iets wat lang gegaard heeft uit je oven of warmhoudbox dat je alleen nog maar hoeft te snijden/verdelen.
3. Open de barbecue niet te vaak
Bij een barbecue met een deksel, en ik ga er even vanuit dat je die hebt, is het absoluut de bedoeling dat je het apparaat zo lang mogelijk dichthoudt. Hoe vaker je de barbecue opent, hoe warmer die wordt.
4. Meten is weten
Investeer in een goede, digitale kerntemperatuurmeter, ik gebruik hem elke dag. Kost misschien 25 euro. Vlees wordt niet lekkerder als het te lang is gegaard. Hetzelfde geldt voor juist een minimale garing. In het ergste geval kun je ziek worden van vlees – kip of varken – dat de juiste temperatuur niet haalt.
5. Haal het vlees van de barbecue, maar ga niet direct snijden
Dit geldt voor rund- en lamsvlees: haal het vlees van de barbecue en ga het niet meteen snijden. Laat het 10 minuten rusten onder een of twee velletjes aluminiumfolie. Je zult zien dat er daarna bij het aansnijden veel minder vocht uit stroomt. Dat vocht blijft zo langer in het vlees en dat blijft daarom sappiger.
6. Gebruik goede messen!
Snijd je vlees met de juiste messen. Snijd vlees nooit met een kartelmes. Ik gebruik thuis altijd hetzelfde grote en hetzelfde kleine vleesmes, die ik regelmatig aanzet en een keer per jaar naar de slijper breng.
7. Werk netjes en schoon
Kruisbesmetting is een groot gevaar in de keuken, ook thuis. Als je eerst de kipfilet snijdt op een plankje en vervolgens de komkommer op hetzelfde plankje, gaat het niet goed. Het gevolg kan zijn dat er dan salmonella van de kip aan de komkommer zit – met alle risico’s van dien.
8. Drink niet te veel
Drink niet te veel tijdens het barbecueën. Je werkt met open vuur en het is vaak 600 graden in die pit. Barbecueën gebeurt heel vaak in de familiesfeer en dan rennen er kinderen rond. Zorg dat er iemand achter de barbecue staat (jij) die weet wat-ie doet.
9. Gebruik goede spullen
Je moet goede spullen hebben en het goede nieuws: die hoeven dus helemaal niet duur te zijn. Er zijn heel veel goedkope, goede barbecues. Als je goede spullen gebruikt, dan zal je zien dat barbecueën leuk is.
10. Koop goede houtskool
Een tankstation heeft die niet. Ik bereid alles op houtskool en niets op briketten. Briketten kun je minder snel in temperatuur verlagen, die blijven uren warm. Old school briketten ruiken bovendien vaak naar fossiele brandstoffen (zouden ze daarom zo lekker branden...?).
Julius Jaspers nieuwe boek heet Simple smart BBQ. (Carrera Culinair, €30)
In de video hieronder laat Julius Jaspers zien hoe je mayonaise maakt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit kun je doen om darmgas te verminderen
-
Supermooi weer op komst: beter dan op Ibiza
Wie nog geen plannen heeft voor Bevrijdingsdag en de dagen daarna, kan snel een barbecue inplannen! Het weer wordt zo lekker dat Weerplaza het cijfer op het barbecuerapport zelfs een 9 geeft. -
eigen tuin eerst
Met deze vergeten planten kun je ook zonder tuin tuinieren
Niet iedereen beschikt over een grote tuin. Wil je toch met je groene vingers aan de slag, denk dan eens aan deze vergeten plant die ooit zo populair was en veel geschilderd werd in de 17de eeuw. -
PREMIUM147
Is cola zero of light beter? ‘Je lichaam denkt dat je suiker binnen krijgt en geeft wel insuline af’
Dat frisdrank niet gezond is, weten we. Voor velen is het dan ook een goed voornemen om minder frisdrank, en meer water te drinken. Maar kan het écht kwaad als je elke dag één of meer glazen Coca-Cola drinkt? Wat en hoe groot zijn de risico’s? En is die Zero-variant écht minder gezond dan gewone cola? Voedingsexpert Eric De Maerteleire ontleedt de populaire drank: ,,Deze zoetstof is een grote boosdoener voor de lever.” -
PREMIUMtoxicoloog
Toxicoloog over alcohol en katers: ‘Vet eten, zoals friet, zorgt ervoor dat de opname van alcohol vertraagt’
Met carnaval vloeit het bier weer rijkelijk. Een paar glazen te veel kunnen je de volgende ochtend een vreselijke kater bezorgen. Toxicoloog Jan Tytgat legt uit waarom we ons na een nacht doorhalen zo beroerd voelen, en of daar nog iets tegen te doen valt.
-
PREMIUM
Omega 3 kan hart- en vaatziekten voorkomen, maar je lichaam maakt het zelf niet aan: in deze voeding zit het
-
-
-
PREMIUM
Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’
Het lijkt wel alsof we steeds zieker worden. Bijna zestig procent van de Nederlanders kampt met een chronische aandoening. Toch is er ook goed nieuws: steeds meer aandoeningen zijn beter te behandelen of zelfs te voorkomen. Daarnaast is er ook veel wat we zelf kunnen doen om het risico op ernstige ziektes te verkleinen. Een huisarts, kankeronderzoeker en immunoloog over hoe reëel het is om angstig te zijn. -
PREMIUM
Is dit dé oplossing tegen voedselverspilling in de horeca? ‘100 kilo weggooien is 700 euro in de afvalbak’
Hotels en restaurants brengen dagelijks bergen met eten rechtstreeks naar de afvalbak. Dat zorgt voor grote verspilling van voedsel én geld. Het Utrechtse bedrijf Orbisk bedacht een superslimme oplossing voor dit probleem en daar veroveren ze nu de wereld mee.Utrecht
-
PREMIUM
In dit restaurant koken tien sterrenchefs samen: ‘De absolute top uit het hele land’
Den Haag, Wassenaar -
PREMIUM
Deze inkomsten moet je opgeven bij de belastingaangifte: ‘Risico op boetes’
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2023. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: welke inkomsten moet je opgeven? -
-
Vlaai mag alleen nog ‘Limburgs’ heten als-ie dagvers is én uit provincie komt