Bevoorradingsschip Karel Doorman
NOS Nieuws

Marine krijgt nieuwe schepen en wapens

De marine krijgt de komende jaren diverse nieuwe schepen, onder meer een tweede bevoorradingsschip. Daarnaast vervangt de marine de twee M-fregatten (multipurpose) die het heeft en de zes mijnenbestrijdingsvaartuigen. De fregatten en mijnenbestrijdingsvaartuigen ontwikkelt Nederland samen met België. Staatssecretaris Visser heeft dat laten weten aan de Tweede Kamer.

Met een tweede bevoorradingsschip, een combat support ship (CSS) hoeven de fregatten minder vaak een haven aan te doen. Het CSS moet vanaf 2023 inzetbaar zijn.

Vijandelijke onderzeeboten

De twee M-fregatten worden vervangen omdat ze verouderd zijn en veel onderhoudskosten vergen. Het eerste nieuwe fregat is naar verwachting vanaf 2025 inzetbaar. Het duurt ruim zeven jaar om een fregat te bouwen. De zes mijnenbestrijdingsvaartuigen die de marine heeft zijn ook aan het einde van hun levensduur. De nieuwe worden zo ontworpen dat ze wereldwijd en onder hoge dreiging kunnen opereren.

De marine schaft voor de grote schepen een torpedoverdedigingssysteem aan. Dat beschermt de fregatten en andere schepen tegen vijandelijke onderzeeboten.

Ten slotte wordt het volledige zware-wapenarsenaal van de fregatten de komende jaren onder handen genomen, schrijft Visser aan de Kamer. De kanonnen en de raketten worden vervangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl