door Havermout in Binnenland  ·  11 Reacties

  • 2
  • 409x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Zo kennen we die verantwoordelijken weer.
Klooien met verouderde levensbedreigende apparatuur, waarmee het mis gaat, wordt afgedaan als schoonheidsfoutjes.
De hoofdopdracht is dan ook paniek te voorkomen.
Ondertussen wordt het crisisteam opgetrommeld dat zal vergaderen in een atoombunker.
https://www.denhaagtekijk.nl/1-archief-2006-2011/schuilkelders/De%20schuilkelder%20in%20als%20de%20sirene%20loeit,%20maar%20waar.htm

0
1 in holland

@1 Zeker weten doen we dat natuurlijk niet, maar het zou me niet verbazen.

0
2 thestranger

"De partij wil onder meer weten wanneer het kabinet is geïnformeerd en of het kan uitsluiten dat omwonenden in Nederland gevaar hebben gelopen." Ja en nee. Want er gaan bij lekkage meteen een flink aantal alarmbellen rinkelen; een meltdown is vrijwel uitgesloten omdat de echte rem, het laten inzakken van de regelstaven, er meteen opgaat waardoor de kernreaktie stopt. Maar dan moet er evengoed wel gekoeld kunnen worden of alle brandstofstaven moeten er snel uit en elders gekoeld worden - als er ergens plaats is, wat ook maar de vraag is want men zit met bomvolle spent fuel pools wereldwijd.

Maar Doel1 heeft een levensgroot probleem, namelijk dat gemeen radio-aktieve water. Als ze het water van het primaire systeem laten weglekken uit het omhulsel (containment) of stiekem weggooien dan heeft de omgeving wel degelijk een probleem. Momenteel is dus het hele omhulsel, het containment-gedeelte, radio-aktief besmet aan de binnenkant en omdat er absoluut gekoeld moet worden zolang de brandstofstaven er nog in zitten, zal daar steeds meer water bijkomen vrees ik. Daar hebben ze m.i de week van stilzwijgen voor gebruikt zodat wellicht wat water geloosd kon worden, maar da's een verdenking. Als ze binnen het jaar bij dat reaktorvat kunnen - aan de buitenkant van het ding, aan de binnenkant kunnen ze er de eerstkomende 30 tot 50 jaar absoluut niet bij - mogen ze in hun handjes knijpen.

Voor detonatie hoeft men niet bang te zijn. Het is uberhaupt verduiveld moeilijk om een atoombom te laten ontploffen; zulke omstandigheden doen zich domweg niet voor in reaktorvaten. Zoiets is in Fukushima ook niet gebeurd. Wel is er een hele spent fuel pool (van 4) ontploft vanwege ophoping van waterstofgas en is de rotzooi wijd en zijd terecht gekomen.

Men doet veel te moeilijk en te geheimzinnig over kernreakties. Als je bepaalde stoffen - isotopen van plutonium en uranium - in een vat giet treedt er bij een bepaalde hoeveelheid massa (de kritieke massa) een eigenaardige reaktie op. De massa gaat dan hitte produceren bij de vleet vanwege spontane fissie en blijft dat doen tot de massa weer gescheiden wordt. Daar zijn die regelstaven voor. Water op zich is geen rem. Vergelijk met een auto: water is als het gaspedaal, de regelstaven vormen de rem, alhoewel de vergelijking snel mank gaat. Want als de reaktie té hard gaat (de massa superkritiek gaat) werken de remmen niet snel genoeg en krijg je toch een meltdown bij afwezigheid van koeling, zoals in Fukushima.

In een kerncentrale gaan de brandstofstaven dus slim gecontroleerd kritiek en met de hitte wordt dan stoom geproduceerd. En daar doet men dan geheimzinnig over. Want een kritieke massa KAN detoneren mits aan een hele sloot voorwaarden is voldaan. Mooi voorbeeldje van 'prompt kritiek' gaan: https://nl.wikipedia.org/wiki/Demon_Core

Als een massa superkritiek gaat dan maakt het zijn eigen fissie-materiaal aan. Dat is een in principe onstuitbare reaktie maar men gebruikt hem om plutonium aan te maken in zg fast breedercentrales. De enige die er momenteel een in werking heeft is Rusland meen ik. Die krengen zijn heel gevaarlijk omdat de reaktie nauwelijks te stoppen is. https://nl.wikipedia.org/wiki/Kweekreactor

0
3 Ness

@3 Ness
Bedankt voor deze toelichting!

14
4 Uit Den Haag

@3 Zeg Ness, hoe denk je dat die brandstofstaven gefabriceerd worden? Ze moeten ook nog eens vervoerd worden, etc. Waar denk je dat die regelstaven voor dienen, om de kettingreaktie op te wekken misschien?

En m.b.t. Fukushima, bekijk dit filmpje eens over het verloop en een aantal details wat betreft die ramp, totaal niet vergelijkbaar met Doel.

Understanding the accident of Fukushima Daiichi

1
5 User76

@4 Een hoop bangmakerij wat mij betreft, van iemand die er geen verstand van heeft ..

3
6 User76

En natuurlijk weer het standaard antwoord om toch vooral geen paniek te veroorzaken: "er is geen gevaar voor de volksgezondheid, gaat U gerust verder slapen maar doe wel de ramen dicht."

0
7 B55

@5 Misschien wat te voorbarig, gezien de meeste regelstaven juist neutronen opvangen, maar er moet een neutronen bron zijn (water?), om de reactie in eerste instantie te starten, anders zouden deze brandstof assemblages in de fabriek al spontaan gaan reageren, voordat ze überhaupt bij een kerncentrale zijn aangekomen.

0
8 User76

@8 : In iedere brandstofstaaf zit een subkritische massa, uraniumpellets in een omhulsel van zirconiumalloy. Daar gebeurt niks mee zolang je de regelstaven - neutronenblokkeerders - erin laat zitten, en die zitten er natuurlijk standaard in. Maar op het moment dat je die (gedeeltelijk) eruit trekt vormen de diverse subkritische massa's tesamen een kritische massa (het zirconiumomhulsel is geen beletsel) en die gaat SPONTAAN fisseren. Zó zet je een kerncentrale 'aan'.

Water levert uiteraard geen neutronen maar kan ze invangen (en weer vertraagd afgeven). Dus als er teveel neutronen vrijkomen werkt water als een zwakke buffer. Tevens voert het de geproduceerde hitte af. En dat is cruciaal want als je de hitte zich ongecontroleerd laat ontwikkelen dan smelt het zirconium en krijg je hele grote problemen. Maar je snapt natuurlijk wel dat als je de regelstaven weer helemaal in het 'fuel assembly' duwt, de reaktie stopt omdat er dan geen kritische massa meer is. http://image.slidesharecdn.com/session10nuclearpower-140114103528-phpapp01/95/session-10-nuclear-power-17-638.jpg?cb=1389696298

Ik probeer niemand bang te maken. Naar mijn mening zijn mensen veel te paranoïa, en heeft men het idee dat het allemaal bijzonder hoog-technisch moeilijk is en radio-aktiviteit op slag dodelijk, wat de angst vergroot. De industrie laat dat lekker zo omdat ze ook bommen produceren, en angst levert poen op. Plus je wilt gekken niet op rare gedachten brengen. Maar de industrie én de waakhondjes zijn gewend te liegen zodra ze de mond open doen. Moet soms ook wel omdat je geen specifieke kennis wilt verspreiden. Maar het omerta-gegeven wordt flink misbruikt. De situatie in Doel was in potentie wel degelijk heel gevaarlijk. Een lek in de primaire koeling kán catastrofale consequenties hebben - maar zoiets lulligs krijg je alleen maar voor elkaar als je met wrakke ouwe rotzooi werkt en alle andere remmen falen, wat hier zeker niet het geval was. Het kreng moet dicht, klaar.

1
9 Ness

@9 Die ness, dit keer eens een verhaal dat bijna goed is. Alleen is het water geen buffer dat neutronen vertraagd afgeeft maar een moderator die de neutronen afremt, vertraagt (dat woordje had je niet begrepen, kennelijk) omdat snelle neutronen te weinig kans op botsingen hebben en daardoor de kettingreactie niet op gang houden.

De laatste alinea is natuurlijk je reinste kolder. Die angst levert verlies op want belemmert bouw van nieuwe kerncentrales.

0
10 LanCaster

@9 "en die zitten er natuurlijk standaard in"

Dit klopt dus niet. Deze assemblages worden niet gefabriceerd met regelstaven erin. Dit produktieproces vindt plaats in een aantal stappen, waarbij bv. deze uranium pastilles ondermeer in een warehouse tijdelijk worden opgeslagen. Of de stiften zelf (de buizen gevuld met uranium pastilles) ook weer tijdelijk worden opgeslagen etc. Er is geen sprake van dat tijdens dit produktieproces er ongecontrolleerde reacties plaatsvinden. Er lopen ook mensen rond, weet je.

Er wordt weldegelijk een neutronenbron gebruikt als regelstaaf om de reaktie gecontrolleerd op te wekken. Zie ondermeer onderstaande wiki.

https://en.wikipedia.org/wiki/Startup_neutron_source

Ik refereerde naar water, meer als een grap, sorry.

Maar goed, ik vind het wel verkeerd, dat men het eerst had over onverwacht onderhoud en het probleem nu dus toch serieuzer van aard blijkt te zijn. Dit is trouwens niet dezelfde industrie die bommen fabriceert, hoofdzakelijk energieopwekking dus.

0
11 User76

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
LoydMorris
Voetbalteam met vijf transgenders wint alles

Zouden Femke Bol, Jutta Leerdam, Puck Pieterse, Marianne Vos, Annemiek van Vleuten, Sifan Hassan, Ranomi Kromowidjojo, Inge de Bruin, Marianne T...

1 minuut geleden geplaatst door LoydMorris

Bop
Voetbalteam met vijf transgenders wint alles

@36 a) Ik heb het hier over de respectloze term "omgebouwde kerels". Je kunt ook prima je punt maken door het gewoon over transgenders te hebben...

7 minuten geleden geplaatst door Bop

Reconquista
Katja neemt het op voor Thijs Römer: "Heeft geen moord gepleegd"

Niemand heeft ook gezegd dat hij een moord heeft gepleegd maar zedendelicten met minderjarige meisjes is ook niet niks. ...

10 minuten geleden geplaatst door Reconquista

Graaier1000
Gebiedsverbod Pegida-voorman in Arnhem teruggebracht naar drie weken

https://youtu.be/tRobB_cc2W0?si=MnRn4FpU8UeeU4Tp...

11 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

Bop
Voetbalteam met vijf transgenders wint alles

@35 Jij wilt er nog een "grappige" term aan toevoegen, zie ik. 🥱...

13 minuten geleden geplaatst door Bop

eh
Advance of Islamic State affiliates ‘could lay ground for new wave of terrorism’

Van vorige week:https://www.washingtoninstitute.org/policy-analysis/one-year-islamic-state-worldwide-activity-map...

13 minuten geleden geplaatst door eh

Tussenderegels
Trump nu ook bijbelverkoper: ‘Make America pray again’

Hij bedoelt; "Make America pay again"....

14 minuten geleden geplaatst door Tussenderegels

eh
Advance of Islamic State affiliates ‘could lay ground for new wave of terrorism’

Zit Zie Hier bij ISIS?...

14 minuten geleden geplaatst door eh

Bop
Voetbalteam met vijf transgenders wint alles

@33 Ik lees dat er een transgender bij betrokken was, niet dat het diens schuld was....

15 minuten geleden geplaatst door Bop

NK. App
Priyanka Chopra NakedSanilion Sex MovieTikfapNudecheerleadersMilla Jovovich NudaYasmin DelizFreak Mob HardcoreBeckkywylinSydneylintMilf BraX2 Sex VideosThe Hills Have ThighsSly Diggler PornXx Video Hd Hot3d Creampies_radiantrose_Erotica Nude ModelsMileroticoxNud CelebritySkkokkaTimmy Turner PornCruise Ship PornEbony Girl PornMake Him CumGgwXxx Hindi Pron VideoFucking Drunk MomFilmes Pornos AmadoresLesbian LickiAlexisaevans PornHuming PillowArem PornDakota PinkIndian EroticaNaked KoreaCokaiine StaxxxFuury PornXvudeksVillage Nude VideoXxx Video 2002온리 팬스Delivery ChinkoSharing Bed With Mom PornMary Jane AurynPornert.comHentai Big Tits4k Sexy VideoAurat SexAlexis RainHindi Porn Video HindiNublis PornKalye Cuoco NudeTaj MandezWww Eros ComFree Snime PornNaturals SextubeNunlies PornTamil SexviodesCartoon KiRyan Madison Sex VideoAmber PornstarJavs PornPorn CatoriesFotos Mulheres NuasHq De PornoTelegram Gay PornNatasha StarSanny Leone PronVideo Song Sex SexDesi Xvideo Full HdRoxy RaynoldKarlakoleNudeteen PicsAsian Sucks BbcVidios TransexCamsoodaNaked BhabhiBobbi DylanMale Stripper VideosMom SonhentaiSobia Nazir PkFuckingsuckingMale NudeGlory Holl PornKorean Bf MovieLatina Snapchat NudesMature PorneArianna Grande NudeRaghunathpur CollegeIndian Model Xvideo1sttimesexGomeetHer First AnalHard PorPorn SnuffPorn Lesbian BlackPornstars From The 90sGracie GatesWwwsssxxxفیلم سکس پیرمردGothic TittiesXxx Com DownloadIndia UncoveredVexin PornShrmha SexHome Ade CuckoldBlue FlimNiksindian PornSon Creampied MomPornhub Teem SkeetLeana Lovings OnlyfansBig Breast AnalTaboo Porn TubesOnlyfan FrançaisVerne Troyer Sex TapeXnx Hot VideoDesi Sex Video TamilSleeping Big TittiesVidéo Sexe BlackPornô Filme PornôBhabhi Ki Xxx VideoOnebackpagwFreeppornNude CartunPorn VidoeesOld Mom XxxReal Wife Sharing PornF U R R Y P O R NCaption Porn GifsPornhub ComcomAndian Xxx VideoThigh Gap PornhubNataloe LustIndian Desi Girl XnxxIndian Granny FuckNadia Ali Sex ComBangladeshi Aunty SexPeyton List AssShopkyfter FullHot MasturbatJav JapanCtoon XxxPornos Para DescargarGteek PornB Grade RomancePorn AlienLoverlabsWhere To Watch Movies For Free RedditBest Black PornstartsMeru The Sucubus