Onderzoekscommissie: rabbijn Nijmegen onschuldig

Nijmegen
Zoom

De onafhankelijke onderzoekscommissie die het bestuur van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) heeft ingesteld om onderzoek te doen naar het vermeende seksueel misbruik van de Nijmeegse rabbijn Mendel L. heeft haar werk gedaan. Uit het onderzoek, dat niet openbaar is, is gebleken dat de rabbijn in 2001 en 2002 geen seksueel misbruik heeft gepleegd op Joodse zomerkampen voor kinderen in Amerika. Dit meldt de website van het NIK in een bericht. ‘De commissie is op basis van het door haar verrichte onderzoek tot de conclusie gekomen dat de melding dat betrokkene zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag ongegrond is’, luidt het. Vooralsnog is er geen openbare rapportage van de commissie.

In januari was tumult ontstaan over een artikel in De Telegraaf, waarin rabbijn Mendel L. werd opgevoerd als verdachte van kindermisbruik. Het NIK-bestuur en dat van de Joodse gemeente Nijmegen besloten om de Haagse rechter Edwin Rabbie en onderzoekster Hester Uhlenbroek te benoemen tot een onafhankelijke onderzoekscommissie. Samen deden voorzitter Rabbie en commissielid Uhlenbroek, die verbonden is aan onderzoeksbureau ReulingSchutte, uitgebreid onderzoek naar de zaak. Verschillende betrokkenen werden gesproken en diverse bronnen zijn geraadpleegd. Het NIK benadrukt in het bericht dat de onderzoekers verschillende bronnen hebben gesproken die los staan van elkaar.

Uit het bericht: ‘De commissie heeft overeenkomstig haar opdracht onderzocht of de beweringen waarop de meldingen betrekking hebben al dan niet gegrond zijn. Haar oordeel of een bewering gegrond is, heeft zij doen afhangen van de vraag of deze, alle relevante omstandigheden in aanmerking genomen, voldoende steun vindt in verklaringen van door haar bevraagde personen en/of andere bronnen. Voor het oordeel of een verklaring aannemelijk te achten is, heeft de commissie als minimaal vereiste gehanteerd dat zij bevestiging vindt in één andere onafhankelijke bron’.

Ook uit het bericht: ‘De commissie heeft gesprekken gevoerd met verschillende voor het onderzoek relevante personen. Van de gevoerde gesprekken zijn verslagen gemaakt die in hun definitieve vorm door de ondervraagden zijn geaccordeerd. De commissie heeft ook kennisgenomen van schriftelijke documentatie en berichten op internet.’

Al met al zijn de besturen van het NIK en de NIG Nijmegen tot de conclusie gekomen dat rabbijn Mendel L. onschuldig is. ‘De rabbinaal functionaris geeft indertijd niet verwijtbaar gehandeld. Er zijn geen belemmeringen zijn voor zijn verdere functioneren als rabbinaal functionaris’. Voorzitter David Goudsmit (NIK) en Don Santcroos (NIG N’gen) spreken hun waardering uit voor ‘de grondigheid en zorgvuldigheid waarmee de commissie haar opdracht heeft uitgevoerd en danken de leden van de commissie voor hun werkzaamheden’. Verder is het NIK bezig om een speciaal meldpunt voor kindermisbruik op te zetten.

Categorie:

Home » Nieuws » Onderzoekscommissie: rabbijn Nijmegen onschuldig