Sleepwet website screenshot
© Jarretera/Shutterstock.com

Vandaag is de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) ingegaan. Op 21 maart werd in een referendum gestemd over de wet en bleek dat een meerderheid tegen de wet was. De coalitiepartijen beloofden toen aanpassingen te doen aan de wet. Bijvoorbeeld door de sleepnetfunctie in te perken en strenger te controleren over het delen van gegevens met het buitenland. Vandaag is de Wiv echter ingegaan in de versie waar het referendum over ging. De wet zal later alsnog aangepast worden.

Toezicht op de wet door de Ctivd

De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Ctvid) heeft het kabinet laten weten op welke onderdelen de nadruk zal liggen bij het controleren van de uitvoering van de wet. Over twee jaar wil de Ctivd een rapport uitbrengen over zes onderwerpen. Dan vindt ook de vervroegde evaluatie van de Wiv plaats.

De eerste prioriteit van de Ctivd is de sleepnetfunctie en op de tweede plaats staat het delen van data met het buitenland. De Ctivd zegt zich hiermee te richten op onderwerpen die veel aandacht hebben gekregen in het maatschappelijke debat. Ook zijn er een aantal onderwerpen aan de lijst toegevoegd naar aanleiding van een verzoek van minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. De Ctivd hoeft echter geen gehoor te geven aan zulke verzoeken. De Commissie kan zelfstandig bepalen waar onderzoek naar gedaan wordt.

Laat een reactie achter