Zoveel suiker zit er in je bakje kwark
De meeste kwarksoorten bevatten veel suiker. Uit een vergelijking die Questionmark maakte van vruchtenkwark, blijkt dat een portie kwark tot vijf suikerklontjes kan bevatten.
Koploper als het gaat om suikergehalte is Almhof Spaansesinaasappelkwark. Die bevat per portie van 150 gram meer dan 24 gram suiker oftewel 6 suikerklontjes. De luchtige kwark van Danio bevat 23 gram suiker, tussen de 5,5 en 6 suikerklontjes. Op nummer drie is Almhof weer te vinden met de smaak aardbei (21,3 gram suiker). Questionmark doet naar eigen zeggen onafhankelijk onderzoek naar milieuvriendelijkheid, arbeidsomstandigheden, dierenwelzijn en gezondheid van consumentenproducten
Relatief weinig suiker bevat Weerribben aardbeienkwark, aldus Questionmark. Over de kwark van Weerribben zegt Questionmark dat deze omgerekend bijna 20 gram suiker per bakje van 150 gram bevat. Dat is bijna vijf suikerklontjes.
Toetjes
Op nummer twee en drie staan Melkan bosvruchten (iets meer dan 4 klontjes) en Melkan aardbeien (bijna 4,5 klontje). Op de site van Questionmark staat de hele lijst en nog meer vergelijkende onderzoeken over onder meer paprikachips, pizza en ketchup.
Voedingsdeskundige Patricia Schutte van het Voedingscentrum wijst erop dat kwark van nature zo’n 3-4 gram suiker per 100 gram bevat, zowel magere als halfvolle en volle. ,,In kwark met een vruchtensmaak zit vaak veel suiker tot wel 17-18 gram suiker per 100 gram. Dat betekent 4 klontjes suiker extra per 100 gram.''
Er zijn alternatieven, zoals een Danoontje. Dat is ook kwark en bevat zo’n 12 gram suiker per 100 gram. Er zijn ook kwark varianten met vruchtensmaak met relatief weinig suiker (5 gram per 100 gram) bijvoorbeeld van Optimel.
Het Voedingscentrum ontcijferde de etiketten onlangs van magere yoghurt. Daaruit bleek dat ook die toetjes vaak veel suiker bevatten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Half miljoen Nederlanders met voedselallergie, maar helft restaurants gaat de fout in met informatie
-
Kees kookt 127 uur achter elkaar en verbreekt daarmee wereldrecord
In Zeeland heeft Kees Visser het wereldrecord koken verbroken. Zo’n 127 uur stond de chef-kok, enkele pauzes daargelaten, te bakken en te braden. Daarmee verdiende hij maandagmiddag een notering in het Guinness Book of Records. -
Appelsientje gaat ook voor de melk-truc om suikertaks te ontwijken
Fruitsappenmaker Appelsientje heeft een handige manier gevonden om de verhoogde suikertaks te omzeilen: doe er een beetje melk bij en dan is het product gevrijwaard van de limonadebelasting van 26 cent per liter. -
Schoonmaaktip
Lenteschoonmaak voor je tuinset: dit sopje gebruik je het beste om weervlekken uit je kussens te krijgen
Vanaf Koningsdag wordt het weer warmer en dat betekent dat we weer op ons terras gaan zitten. Tijd om die kussens uit de opslag te halen en vlekvrij op de tuinset te leggen. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp weet als geen ander hoe je algen-, weer en vetvlekken uit tuinkussens en markiezen kunt krijgen. -
PREMIUM
Spitskool, rode kool of savooiekool: Ga met deze recepten voor minder vlees en meer groenten
Een beter milieu begint bij jezelf, weten ook de Hamersma’s. En kolen (de groenten dan!) stoten niet al te veel broeikasgassen uit. Meneer en mevrouw Hamersma tippen drie recepten met kool.
-
Consumentenbond
Van de 155 geteste inductiekookplaten is deze de beste: elke kookzone heeft eigen boostfunctie
-
-
-
Zoveel suikerklontjes zitten er in je magere (!) yoghurt
Magere yoghurt. Dat klinkt gezond. Zeker als er met koeienletters 0 procent vet op de verpakking staat. Maar de term mager zegt niets over het aantal suikerklontjes dat erin zit. Het Voedingscentrum ontcijferde de etiketten en zette de toetjes op een rij. -
PREMIUMtoxicoloog
Toxicoloog over alcohol en katers: ‘Vet eten, zoals friet, zorgt ervoor dat de opname van alcohol vertraagt’
Met carnaval vloeit het bier weer rijkelijk. Een paar glazen te veel kunnen je de volgende ochtend een vreselijke kater bezorgen. Toxicoloog Jan Tytgat legt uit waarom we ons na een nacht doorhalen zo beroerd voelen, en of daar nog iets tegen te doen valt.
-
Consumentenbond
67 koffiecupmachines getest en dit zijn de beste: ‘De cappuccino mag er zijn’
-
Dol op asperges? Ze zijn nu voor een prikkie te koop
Aspergeliefhebbers moeten nu toeslaan. De aanvoer van de groente is de afgelopen tijd zo gestegen, dat deze nu voor een prikkie verkrijgbaar is. -
-
PREMIUMStappenplan
Meeste huizenbezitters hebben voldoende spaargeld om huis te verduurzamen, maar hoe pak je dat aan?