‘Dodenherdenking mag niet worden afgeschaft’ (wnl.tv)


Beschrijving niet beschikbaar ...

door Inter in Buitenland  ·  278 Reacties

  • 21
  • 2035x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

En de dodenherdenking mag ook niet worden verstoord door een stel ziekgepamperde uitkeringstrekkers, die hun eigen luiheid willen verbergen door de verwijt kaart keihard uit te venten.

1
251 Soare

@250

Is dat ook niet een beetje logisch, hoe langer het geleden is, hoe meer geschiedenis het wordt en hoe minder de emotie de boventoon voert, en er meer en meer sprake is van deugdelijk neutraal feitenonderzoek.

Het Nazi-regime is het meest recent, maar zeker niet het ergste wat de mensheid is overkomen. Wat het vooral heel duidelijk maakt is wat massacommunicatie, populisme en discriminatie kunnen veroorzaken.

Waar ik zelf een beetje huiverig voor ben is het gemak waarop men tegenwoordig groepen mensen collectief schuldig wil verklaren op basis van hun afkomst/religie, waar populisten weer als strontvliegen omheen cirkelen met behulp van incidenten. Ik zie zelf nogal wat overeenkomsten tussen de jaren 20 van de vorige eeuw en nu.

1
252 DaStef

Doden herdenking moet gewoon blijven alleen zal licht aangepast moeten worden
hier worden alle doden op een dag herdacht
Doden uit de eerste en de tweede wereld oorlog maar ook alle doden uit alle latere oorlogen
Dat zal ook nooit verdwijnen en mag ook nooit verdwijnen

1
253 eoghanfeehily

Klopt. Dodenherdenking gaat over de doden, die in de oorlog gevallen zijn te herdenken en niet om politiek gemotiveerde onderwerpen.

0
254 Nos Calan Gaeaf (s7p)

@253

In de oorspronkelijke opzet ging het hierbij uitsluitend om de Nederlandse slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog, maar sinds 1961 wordt officieel een ruimere definitie gehanteerd die alle Nederlandse oorlogsslachtoffers of omgekomenen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog omvat.

Het officiële gedenkschrift voor 4 mei luidt:

Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

— Memorandum 2010[1]

0
255 eoghanfeehily

@250 , Wij en onze kleinkinderen weten drommels goed wat er gebeurd is tijdens de oorlog.
Mijn vader en zijn vrienden hebben ons op de hoogte gebracht wat een ellende er was.
Mijn vader is ooit door een Duitser gered uit zee. Het enige wat hij uit kon brengen was: en nu gered door verdorie een Duitser.
Mijn grootouders van moeders kant kregen een stel Duitsers ingekwartierd. Dat was huiveren in een huis met tienermeiden. Vooral omdat er ook onderduikers waren.
1 x Heeft een Duitse soldaat (een jaar of 20) een onderduiker gezien, hij legde zijn vinger op zijn mond, vertrok achter zijn kompanen aan en heeft nooit doorgegeven dat die onderduikers er waren. Er waren dus ook goede Duitse soldaten, die ook maar de oorlog in gerommeld werden.
Een vriend van mijn vader kreeg een Duitse schoonzoon, dat heeft hij nooit kunnen verkroppen. Aan de hand van zijn overleveringen kan ik me dat ook voorstellen.
Zowel in Duitsland als in Nederland werden er jonge mannen de oorlog ingeduwd zonder dat zij het wilden. Af en toe móest je wel schieten, het was zij of jij.
Gelukkig zijn hun belevenissen op papier gezet en als je het leest, weet je weer hoe goed we het jaren lang gehad hebben.
Ik wil niet onder een juk leven, ik wil vrij leven.
Mijn vader hoeft deze tijd gelukkig niet meer mee te maken.

1
256 gaulette

De dodenherdenking maar vooral Bevrijdingsdag zou de grootste feestdag van Nederland moeten zijn waarbij je standaard vrij zou moeten zijn

1
257 Hefan430

Waarom vieren we überhaupt nog religieuze feesten en herdenkingen van heel veel eeuwen geleden? Laten we een keer stoppen in Nederland met die al die religieuze feesten en herdenkingen, want die zijn pas achterhaald en alleen niet meer van deze tijd.

6
258 Niet wit niet zwart

@258
Zoek eens even op hoe lang een eeuw is, en zoek eens even op wat er herdacht wordt op 4 mei tegenwoordig, en over de relatie met 4 mei en religie ga ik het niet eens hebben.

2
259 Xyron

@256
Ik krijg kippevel van uw verhaal.

Mijn opa wist ooit te vertellen dat er een Duitser in zijn winkel kwam die er helemaal doorheen zat.

Wat u zegt. Ze waren niet allemaal slecht.

0
260 Destroyer

@259
Ik heb het ook niet over de 2e wereldoorlog, dat maak jij ervan. En als ik zeg heel veel eeuwen geleden dan is het raar dat jij aan de 2e wereldoorlog denkt, ligt dus aan jou denkvermogen. Dus of ik wil kijken hoelang een eeuw is is een overbodige vraag.
De 2e wereldoorlog kunnen we best nog wel blijven herdenken. Om dit nu al te gaan afschaffen vind ik namelijk ook belachelijk.

1
261 Niet wit niet zwart

@15 Doe je ogen open, jij zegt "een mens is een mens" dan zeg ik een aap is een aap, een koe is een koe een hond is een hond en een kat is een kat TOCH ? er zijn wel degelijk verschillende rassen in een bepaalde soort dat kan niemand ontkennen. Je hoort bij een bepaalde soort doch het ras kan verschillen.

2
262 jbruntink

Als we zo doorgaan dan hebben we straks tientallen herdenkingsdagen. Pak 4 mei en maak dat voor alle oorlogsdoden, dus ook Holocaust, Syrië, Afghanistan, Irak, enz.

1
263 niet-alles-geloven

@247 . Ook individuele wehrmachtsoldaten gingen de fout in Maar dat geldt voor soldaten in iedere oorlog. Wat dacht u van onze brave boerenjongens tijdens de ' politionele acties m in Nederlands-Indie ? Die hebben zich ook schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden.
Waar het om gaat is dat aan de oorlogsmisdaden van de SS ( veelal in groepsverband uitgevoerde moordpartijen onder bevel van een leidinggevende ) een weloverwogen plan ten grondslag lag : het uitmoorden van andere rassen en het rucksichtlos afslachten van een ieder die zich verzette. SS' ers deden niets liever en je moest echt je best doen om bij die club te komen......
Die cultuur was bij de Wehrmacht wezenlijk anders. Ik weet dit van mijn vader ( ongelooflijk veel documentatie ) die voor zijn nummer op moest bij het Afrikakorps ( Rommel) en later bij de Panzerlehrdivision ( Bayerlein). Rommel en Bayerlein waren nou niet bepaald generaals die bekend stonden om wreedheden tegenover krijgsgevangenen en burgers. In tegendeel zelfs.....

0
264 Magister Nivardus

@262 Nee absolute bullshit. Er bestaan puur wetenschappelijk gezien gewoon echt geen menselijke rassen.

5
265 Gewoon een student

@262 @265 In de biologie wordt de term ras gebruikt voor dieren en planten die door de mens door veredeling zijn aangepast en niet op een natuurlijke wijze zijn ontstaan.

Bij de mens lijkt mij de omschrijving "variatie binnen de soort" beter van toepassing.

1
266 Hans Brinker

@265 Kwestie van naamgeving en verboden wetenschap.

2
267 Dune

@266 Maar die variatie binnen de menselijke soort levert tegelijkertijd ook juist het bewijs dat menselijke rassen niet bestaan. Er kan bijvoorbeeld meer genetische variatie bestaan tussen twee blanken personen, dan tussen een blank en een zwart persoon. Raar maar waar.

3
268 Gewoon een student

@268 "Maar die variatie binnen de menselijke soort levert tegelijkertijd ook juist het bewijs dat menselijke rassen niet bestaan."

Dat zeg ik toch.

0
269 Hans Brinker

@268 @269
Uit wat ik ervan begrijp zijn de mensen overal hier op aarde nagenoeg identiek. Daarvoor is volgens mij de uitwaaiering naar de verschillende werelddelen evolutionair gesproken nog maar veel te kort geleden, dat er dan hele grote verschillen zouden zijn. Stel in het meest hypothetische geval dat Amerika verder altijd onontdekt zou zijn gebleven voor de rest van de wereld. Misschien dat over een paar miljoen jaar de indianen dan inmiddels wel een afzonderlijk ras zouden zijn geworden. Wie zal het zeggen?

Nu eens het omgekeerde met alle verschillende hondenRASSEN die er inmiddels zijn. Stel dat je een heel groot hek om de Veluwe zou maken. En je zou alle mogelijke hondenrassen die er maar zijn in gebied vrij loslaten. En je zou dan over 10.000 jaar of zo daar eens een kijkje gaan nemen. Dan acht ik het helemaal niet zo denkbeeldig dat er dan weer een soort van wolf daar rond zou lopen.

0
270 rebo

in gebied = in dat gebied

0
271 rebo

@270 Over je eerste alinea: Ja dat lijkt mij ook. De menselijke soort is nog te jong om zich tot ondersoorten te hebben kunnen ontwikkelen. Ik zou de genetische verschillen tussen menselijke groepen niet definiëren als RASSEN omdat die term al gebruikt wordt voor dieren en planten die door de mens door veredeling zijn aangepast en dus niet op een natuurlijke wijze zijn ontstaan.
(Ik begrijp ook niet waarom sommige mensen perse het woord RAS willen gebruiken om genetische verschillen tussen mensen te benoemen.)
Ik zie de mens ook als een dier, ontstaan door evolutie. Dus waarom niet dezelfde termen gebruiken als bij alle dieren en planten?
Daarom zijn de definities voor natuurlijke ontstane variatie grofweg: "variatie binnen de soort" "ondersoorten" en - als het genetisch nog verder uit elkaar ligt - "soorten" naar mijn idee beter van toepassing.

LOL, met die honden op de Veluwe is een "What if" scenario. Wat wel is aangetoond is dat uitgezette tamme varkens, uitgezet op eilanden tijdens de grote ontdekkingsreizen (vers vlees is altijd handig), terug evolueerden naar het (ongeveer dan) wilde zwijn.

0
272 Hans Brinker

@272
Het was dan ook volstrekt niet wetenschappelijk of zo wat ik had neergezet. Alleen dat het me niet zou verbazen als het zo iets dan zou gaan worden. Maar eigenlijk geef je zelf wel een klein beetje een bevestiging met die varkens die dan weer terug evolueerden. Honden zijn volgens mij ongeveer 14.000 jaar geleden gedomesticeerd door de mens. Dat is evolutionair bekeken natuurlijk ook nog maar heel kort geleden. De kat is van iets later en moest in het begin trouwens nog steeds zijn eigen kostje bij elkaar zoeken. Dat katten tegenwoordig ook worden vertroeteld worden is meer iets van vooral de laatste tijd. Misschien is dat een van de reden dat een kat toch nog steeds meer zijn oorspronkelijke instinct heeft behouden?

0
273 rebo

@272 We verwarren wellicht genetische met ethnische verschillen. Geadopteerde kinderen die hier als baby of peuter komen groeien volledig Nederlands op. Je kan wat mij betreft bijvoorbeeld argumenteren dat diverse ethnische omstandigheden verschillende gevolgen hebben maar niet dat iemands huidskleur of andere uiterlijkheden enige aanwijzing zijn voor intelligentie of karakter. Dat is aanwijsbare onzin. Zie o.a. adoptiekinderen.

0
274 Ketter

Het is goed om een dodenherdenking te hebben. Mocht hier in Nederland weer een oorlog van die impact uitbreken dan verplaatsen we de datum daar naartoe. Hopelijk blijft het nog lang nadat de laatste overlevende er niet meer is het om dezelfde oorlog gaan. De onze gevallenen in oorlogen daarna buiten de landsgrenzen mogen ook worden herdacht.

0
275 Ketter

@274 Ik verwar helemaal niks.

Ik heb het niet gehad over etnische verschillen en ook niet over intelligentie of karakter.

0
276 Hans Brinker

@264

Uw "maar hullie deden het ook" argument daar ga in niet in mee.

Er zijn wel degelijk voorbeelden dat de Wehrmacht op veel grotere schaal zich heeft schuldig gemaakt aan wantoestanden, ook complete legereenheden hebben dorpen verbrand en oorlogsmisdaden begaan. Zeker in aan het oostfront.

De wijze waarop de Wehrmacht is omgegaan met de miljoenen Russische krijgsgevangenen, waar zij feitelijk voor verantwoordelijk was, is ook niet bepaald conform de geneefse conventie geweest.


Ik snap dat u een emotioneel belang hier heeft gezien uw familie-geschiedenis maar uw verhaal is wel een schoolvoorbeeld van wat ik al eerder noemde. Pas als de derde generatie aan het verdwijnen is, kijkt men meer en meer met zakelijke ogen naar de 2de wereldoorlog ipv emotioneel.

http://www.hansschoots.nl/geschiedenis/duitsland/wehrmacht.html

0
277 DaStef

@263

Kijk, daar heeft men dus de Nationale herdenkingsdag voor in het leven geroepen. Om dit soort excessen te voorkomen.

Regeren is vooruitzien

0
278 Zwartwit

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
ongelovenloos
Israël executeert Palestijnse burgers met behulp van drone - The Rights Forum

@17Bij oorlog aan oorlogsrecht doen , betekent verlies.Nog geen ene oorlog meegemaakt waar ze zich volledig aan oorlogsrecht hebben gehouden...

2 uur geleden geplaatst door ongelovenloos

Magister Nivardus
Onderwijsminister bij Op1 over 'neerkijken op mbo'ers': 'We pikken dit niet meer'

@7 Dat is juist en dat komt door een oerdomme constructie. Aan elk mbo-diploma hangt een zak geld voor de school, zo’n 5000 euro dacht ik, maa...

3 uur geleden geplaatst door Magister Nivardus

MARCUSAURELIUS
Onderwijsminister bij Op1 over 'neerkijken op mbo'ers': 'We pikken dit niet meer'

@6Dat laatste is maar al te waar.Wel is het MBO uitgekleed door telkens het niveau omlaag te halen.Wat trouwens in ons hele onderwijs ...

3 uur geleden geplaatst door MARCUSAURELIUS

Magister Nivardus
Onderwijsminister bij Op1 over 'neerkijken op mbo'ers': 'We pikken dit niet meer'

Er is altijd onderscheid m.b.t. educatie. Wie een doctorstitel heeft is opgeleid t/m het hoogste niveau in deze zin dat er niets anders meer is ...

3 uur geleden geplaatst door Magister Nivardus

Rinze
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

Weten jullie ook welke partijen niet getekend hebben tegen het antisemitisme deze week ?Het door de Turken bestuurde Denk en het door de Russe...

3 uur geleden geplaatst door Rinze

Rinze
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

@59Iedere keer weer over mijn ziekte beginnen zoals in @57 Wat ben jij toch een goor achterlijk stuk vreten ...

3 uur geleden geplaatst door Rinze

Rinze
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

@59Waar ben je nou met die gore vieze bek van je ?...

3 uur geleden geplaatst door Rinze

Rinze
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

@62 Dat kan dus niet want de KvK heeft geen jaarverslagen gekregen over die tijdsperiode Doe godverdomme je huiswerk voordat je hier dingen ...

3 uur geleden geplaatst door Rinze

Rinze
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

@59Jij bent ook aan een klap op je bek toeMisschien knapt je fascistenmuil er nog wat van op ...

3 uur geleden geplaatst door Rinze

spookrijder
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

@62 Hij had gehoord dat Yasser een vagina had, gewoon ijzersterke humor en een keiharde klap op zijn hypocriete bek. 😂...

3 uur geleden geplaatst door spookrijder

NK. App
Shorty MacAdult Homemade XxxDid Anna Nicole Smith Do PornWww Assoass ComLinzorPornô De Tik TokX Blue VideoKeerthi Suresh And AnirudhPorn Desi TeenFree Hindi Sex ChatReal Porn CheatingFree Adult Chat LinesWww Xxx ViedoBhabhi Hot Web SeriesSex AdventureTopless BoobsXxx Xvideo IndianPhoneerotikaSon GaypornTannermaysMoegi NarutoPaige OnlyfansKissing PornvideosReddtitsLena The Plug PornoXxxbrazersCoomet LiveFacesitting AnimeUnwill PornFull Video PornYoung Amateur PornGranny StripingAva Devine DpTory Lane AnalSinnoman LoveLong CockedPornescortXnxx Indian ModelBangla Porn StoryDerpixon HentaiPhoenix Marie 2023Lana Rhoades PornePerfect Asian TitsCfnm RestraintAsian Massage Happy Ending VideoPorn CartegoriesPunjabi Film SexMilf FriendJock PussyMom Porn MovieAlia Shawkat NudePenisextender SleeveBbw Massive TitFubioPorn Camara OcultaX Men PornAnabella Galeano.pornEurothotsIndian Premium PornDog Sucks DickNude Friends MomHeidi Lavon NudesVijay Tv Actress NudeShraddha Das Hot SceneSexy Video Sexy Video Sexy Video SexHuge Bouncy TittiesVideos Of Massage RoomsNew Porne MovieStori PornChicos Al DesnudoGayfurorJessica BangkongXnxx Telugu RomanceDaisy Duke PornBad PornPorn Dude ComHd Porn Movies StorySuck On BallsBlonde PubesBeautiful BlowjobsLatino PornsLoren TrinityCock WorshiAnalized BbwPutas RijuanaKatrina Kapoor Ka Sexy VideoSex Videos X Videos ComMeximilfMilla-snake NudeLesbian Enema PornMeghan Ory NudeNude JapanesegirlsKagney Linn Karter OnlyfansNina RottiSquarting AnalLasirena69 BrazzersBhabhibsexGay Caroon PornR-34.xyzXxx SanySexy Chut Ki PhotoSexy Naked Indian WomenFree Brazzars Porn后 入Bauty PornGay Sex PhotosIndians Hd PornBritney Amber Helping Her Son Chronic Full Video DownloadBoob Sucking GuysInterracial OrgyManga Origin XKatherine Mcnamara NakedWww Xxx Indian SexSexy Romantic BfBike Sex VideoTree PornJapanese PublicpornJav BeautyYoutube NudeBig Tities BounceHindi Aunty XvideoLesbian Girls KissingLesbian SrxMom Forced By Son PornFutanarie Porn4 Images 1 Mot Retro Et NostalgieRuth Wilson NudeMoncler PufferNaked Big Butt WomenFake Nude PicsPornstickyLeigh FeltonFreeblackpronLive Naked WebcamFamous PornostarsStory X VideoلزلزZnxzWww Sexy Bf ComXxxxxxxwwParan SexIndian Breast Feeding PornMy Little Pony Rule 34Native PornExcogi Full Video4k Anal PornAsian Porn HomemadeRandom Chat Like Omegle2 Broke Girls PornOlivia Williams Nude