Man achter computer
© SeventyFour/Shutterstock.com

De NOS sprak een aantal ICT-studenten uit Groningen, Deventer en Rotterdam die zich zorgen maken over de kwaliteit van hun opleiding. Ze zeggen dat ze code leren die makkelijk gekraakt kan worden, dat ze met verouderde hardware moeten werken, en dat hun docenten niet genoeg praktijkervaring hebben. Volgens de studenten brengt dit veiligheidsrisico’s met zich mee.

Groningen

Een student uit Groningen twitterde een slide uit een Powerpoint van zijn school, waarin een stuk verouderde code wordt aangeleerd. Volgens hem beginnen bijna alle datalekken bij die specifieke fout en zou cybersecurity vanaf het begin aangeleerd moeten worden en niet als apart vak later in de opleiding.

Een laatstejaars van de Hanzehogeschool meldt dat er nog nooit een docent naar de kwaliteit van zijn code gekeken heeft.

De Hanzehogeschool zegt de zorgen te delen, maar verklaart dat studenten eerst de fundamenten wordt aangeleerd en dat er later in de opleiding aandacht is voor beveiliging.

Tekort aan personeel

Volgens de Hanzehogeschool in Groningen ligt het grootste probleem bij het vinden van ICT-docenten. Er is genoeg werk in het praktijkveld en daarom kiezen de meeste ICT’ers ervoor om bij een bedrijf te gaan werken in plaats van lesgeven.

De studenten geven aan dat docenten soms al vijf of tien jaar in het onderwijs zitten en geen idee meer hebben van de ontwikkelingen in het bedrijfsleven. De lesstof is daardoor vaak verouderd.

Laat een reactie achter