Direct naar artikelinhoud

Griekenland sluit minderjarige vluchtelingen wekenlang op

Vlucthelingen protesteren bij het Griekse parlement in Athene.

Griekenland sluit minderjarige vluchtelingen wekenlang onder erbarmelijke omstandigheden op in politiecellen, schrijft Human Rights Watch (HRW) in een rapport dat vandaag verschijnt. Dat druist in tegen Griekse en internationale wetgeving.

De mensenrechtenorganisatie bracht de afgelopen tijd bezoeken aan twee politiebureaus en twee detentiecentra. De kinderen zitten vast onder smerige omstandigheden, soms op een cel bij volwassenen die geen familie zijn. Verder ontbreken juridische en psychologische bijstand, informatie en tolken om met de politie te kunnen communiceren. Ook zijn er nauwelijks boeken of spellen om de kinderen bezig te houden.

"Het meest schokkende vond ik om te zien dat kinderen in cellen in de kelder worden vastgehouden, als criminelen, zonder daglicht", vertelt onderzoekster Eva Cossé van HRW. Op een van de bezochte politiebureaus rende een jongen naar het balkon, toen de agenten hem vanuit de kelder naar Cossé brachten voor een interview. "Hij had al weken geen daglicht gezien."

De kinderen vertelden over vervuilde en overvolle cellen met ongedierte, soms zonder matras om op te slapen. "Sommige kinderen keken naar de grond in plaats van naar mij, of wiebelden met hun lichaam of benen. Tekenen van stress", vervolgt Cossé.

Duizenden alleenreizende minderjarigen
Tot augustus registreerde de Griekse overheid ruim 3.300 alleenreizende minderjarige migranten. Die hebben recht op speciale opvang, maar faciliteiten daarvoor ontbreken in Griekenland. De kinderen worden vastgezet om te voorkomen dat ze ten prooi vallen aan mensenhandelaren. Dat mag volgens de Griekse wet voor 25 dagen, maar die termijn wordt regelmatig overschreden.

Een woordvoerder van de Griekse regering noemt de situatie 'verre van ideaal', maar wijst erop dat gewerkt wordt aan verbeteringen. "In maart hadden we nog maar 416 opvangplekken voor minderjarigen, nu 800. Eind oktober moeten het er 1.400 zijn." Ook komen er speciale veilige zones in kampen, en loopt er een proef op Lesbos waarbij de kinderen een paar uur per dag vrijgelaten worden.

Staatssecretaris Dijkhoff van asielzaken vertelde de Tweede Kamer gisteren dat hij gaat kijken of alleenreizende minderjarigen voorrang kunnen krijgen bij de Europese herplaatsing van vluchtelingen. D66, SP, ChristenUnie en GroenLinks willen dat Nederland vanwege de slechte opvang nog dit jaar 750 alleenstaande vluchtelingenkinderen overneemt van Italië en Griekenland.

Het meest schokkende vond ik om te zien dat kinderen in cellen in de kelder worden vastgehouden, als criminelen, zonder daglicht
Eva Cossé. HRW