RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Te vaak doorgeknipt: criminelen krijgen steviger enkelbanden

Beeld © ANP

Vóór het eind van het jaar moeten alle verdachten en veroordeelden die onder toezicht staan een steviger enkelband hebben. Daardoor moet het moeilijker worden om ze door te knippen en ervandoor te gaan.

De nieuwe enkelbanden zijn gemaakt van staaldraad en worden al toegepast 'bij zaken die op dit moment als hoog risico zijn aangemerkt', schrijft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer. De banden die nu nog vaak worden gebruikt, zijn gemaakt van rubber en glasvezelkabel.

Geen garantie

Minder vluchtgevaarlijke veroordeelden krijgen gefaseerd zo'n nieuwe band. Die mag dan steviger zijn, er is volgens Dekker geen garantie dat die 'niet wordt geknipt'. De enkelbanden moeten in geval van nood altijd te verwijderen zijn, bijvoorbeeld na een auto-ongeluk.

Van de 2850 die met een enkelband voorwaardelijk waren vrijgelaten of onder toezicht stonden, hebben er vorig jaar ruim 60 hun enkelband afgeknipt. Drie van hen zijn nog op vrije voeten.

Cokebaron sloopt enkelband

Een jaar geleden knipte één van de grootste drugscriminelen van Nederland zijn enkelband door. EditieNL laat zien hoe dat kon.