Het bekende Puerta del Sol-plein in Madrid. Het stadsbestuur heeft twee straten die de naam dragen van figuren uit het tijdperk van dictator Francisco Franco, van naam veranderd. Het is de eerste stap in het hernoemen van minstens 49 straten.
Volledig scherm
Het bekende Puerta del Sol-plein in Madrid. Het stadsbestuur heeft twee straten die de naam dragen van figuren uit het tijdperk van dictator Francisco Franco, van naam veranderd. Het is de eerste stap in het hernoemen van minstens 49 straten. © thinkstock

Madrid verandert bijna vijftig aan Franco gelinkte straatnamen

In de Spaanse hoofdstad Madrid heeft het stadsbestuur twee straten van naam veranderd die zijn vernoemd naar figuren uit het tijdperk van dictator Francisco Franco. Het is de eerste stap in het hernoemen van minstens 49 straten.

  1. Vijf jaar dwangarbeid voor Rus na interview, ook woordvoerder Meta veroordeeld

    Vijf jaar dwangar­beid voor Rus na interview, ook woordvoer­der Meta veroor­deeld

    Een Rus is veroordeeld tot vijf jaar dwangarbeid voor het verspreiden van ‘opzettelijk onjuiste informatie’ over het leger in een straatinterview. In een gesprek met journalisten van het door de Verenigde Staten gefinancierde Radio Free Europe/Radio Liberty sprak hij kritisch over de oorlog in Oekraïne. Ook een Amerikaanse woordvoerder van socialemediabedrijf Meta Platforms is bij verstek veroordeeld in Rusland.
  2. Vanaf het schoolplein stuurden twee Rotterdammers een megadrugsimperium aan
    PREMIUM
    reconstructie

    Vanaf het school­plein stuurden twee Rotterdam­mers een megadrugs­im­pe­ri­um aan

    Hun smokkelmethode was zo ingenieus dat de cocaïne en crystal meth jarenlang moeiteloos door controles kwamen. Twee Rotterdammers - ‘De Turk’ en ‘De Marokkaan’ - leidden een lucratieve drugsmultinational met Colombianen en Mexicanen, zegt justitie. Totdat de grootste partij meth ooit in Europa werd ontdekt, er zich een milieuramp voltrok rond een put met drugsafval én een cokelab ontplofte. ,,20.000 liter chemicaliën stonden er ook. Lekker fikkie.” Een reconstructie.
    Rotterdam