NOS NieuwsAangepast

Hoe hard stijgen de zorgkosten als we niet ingrijpen?

De zorgkosten blijven maar stijgen. Vandaag presenteerde het kabinet een plan dat de zorg betaalbaar moet houden, onder meer door ziekenhuizen kleiner te maken en de huisarts meer te laten doen.

Maar hoe en waarom veranderen de kosten eigenlijk? Een overzicht in vier grafieken (dit zijn cijfers van vóór het vandaag bereikte akkoord).

Sinds de millenniumwisseling hebben we steeds meer geld uitgegeven aan gezondheidszorg. Slechts een klein deel betalen we direct zelf. De rest wordt betaald via collectieve verzekeringen, de overheid of werkgeverspremies.

De uitgaven aan zorg zullen in de toekomst waarschijnlijk flink groeien. Het RIVM maakte deze voorspelling op basis van de situatie voor het akkoord van vandaag. Bij overige uitgaven, moet je denken aan eigen bijdragen en aanvullende verzekeringen.

Een steeds groter deel van de zorg gaat in de toekomst naar ouderen, verwacht het RIVM. Onder andere omdat we steeds ouder worden.

Het is niet alleen vergrijzing (onderdeel van de demografische ontwikkeling) waardoor de uitgaven omhoog zullen gaan. Volgens het RIVM zijn het gaan we ook steeds duurdere zorg gebruiken omdat de medische technologie steeds geavanceerder wordt, en wij steeds rijker. Dat is in de bovenstaande grafiek samengevat als 'overige ontwikkelingen'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl