RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Ryan heeft downsyndroom en krijgt lintje: 'Hij is het cement van onze gemeenschap'

Beeld © Harald Eertink

Hij is assistent-voetbaltrainer bij de plaatselijke voetbalclub, draait vrijwillig bardiensten, is organist bij kerkdiensten voor mensen met een beperking en een immer enthousiaste ober. Vandaag kreeg Ryan Eertink, die het syndroom van Down heeft, een lintje.

​Henk Wolterink (74) is een van de aanvragers van het lintje. Henk kent Ryan door zijn werkzaamheden als ober in restaurant de Stadsboerderij, waarvan hijzelf eigenaar is. "Hij is altijd vrolijk, altijd positief, heeft altijd een goed woord over voor iedereen en is heel toegankelijk", legt Henk de motivatie achter de aanvraag uit. "Als hij een bestelling opneemt, gaat hij altijd even bij de mensen aan tafel zitten. Hij is het cement van onze gemeenschap."

ZIE OOK: Lintjesregen: bekijk hier wie er eentje heeft gekregen

Ryan: Het is zeker heel mooi geweest!

Miniatuurvoorbeeld

Ryan was niet alleen ontvanger van een lintje, de burgemeester van Rijssen had hem ook gevraagd als assistent-burgemeester. En zo mocht Ryan de andere zeven lintjesontvangers tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau benoemen en kwam de echte verrassing op het eind.

Ryan wist niet wat hij meemaakte toen hij het zevende lintje kreeg. "Het is zeker heel mooi geweest. Ik mocht de burgemeester helpen en toen was er ineens een lintje over. Ik was heel verbaasd. Er was heel veel gejuich in de zaal, het was een heel groot applaus." 

Hij gaat zijn lintje vanmiddag met vrienden en familie vieren. "We gaan naar mijn werk, het restaurant waar ik altijd werk. En dan gaan we het zeker vieren!" 

De lijst van activiteiten waarmee Ryan (42) zich inzet voor de stad Rijssen in Overijssel is eindeloos. Want naast zijn werk in de bediening, is hij organist tijdens speciale kerkdiensten voor mensen met een beperking, staat hij ook nog achter de bar van de voetbalkantine, verzorgt hij de muziek en is hij omroeper bij zaalvoetbalwedstrijden. Maar het meest geroemd wordt hij om zijn rol als assistent-trainer van het eerste bij de plaatselijke voetbalclub Excelsior '31.

Wedstrijdbespreking

"De spelers nemen echt iets van hem aan", vertelt Henk. "Dat moet ook wel, anders werkt hij niet." Ryan begon in 1993 met het vervullen van zijn speciale rol. "Het begon ermee dat de trainer toentertijd zei: kom er maar bijzitten", vertelt Harald Eertink (33), de broer van Ryan, en voorzitter van de voetbalclub. "In de tussentijd zijn er heel wat trainers gekomen en gegaan en mijn ouders zeiden altijd tegen Ryan: als het niet meer werkt, dan werkt het niet. Maar inmiddels is het zo dat als de trainer niet met Ryan kan werken, er een nieuwe trainer komt."

Eerbetoon voor assistent-trainer Ryan:

Wat Ryan allemaal doet, tijdens de wedstrijden? Hij reikt water aan de spelers aan, juicht de mannen toe en voor de aftrap bespreekt hij de wedstrijd. Als de spelers vragen: hoeveel gaat het worden? Dan antwoordt hij steevast met: tijdens de rust 4-0. Eindstand: 5-0. "Maar dat lukt helaas niet altijd", zegt broer Harald lachend. "Dan baalt Ryan even, maar hij herpakt zich snel: volgende week winnen we wel, zegt-ie dan."

Eeuwig optimisme

Zijn eeuwige optimisme werkt relativerend voor de spelers, zegt Harald. "Door zijn enthousiasme en aanwezigheid verbindt hij mensen. Ik denk dat hij een mooi voorbeeld is van iemand die, ondanks zijn beperking, ontzettend veel mogelijk maakt. Dat hij zo positief is ingesteld, heeft hem veel gebracht. Dat maakt ook waarom mensen de organisatie hebben aangeschreven. Wij als familie vinden dat super, maar zeggen ook: alles wat hij doet, is alleen mogelijk door de mensen om hem heen. Dus dit lintje is ook een beetje voor hen."

Meer op rtlnieuws.nl: