Drie rookmelders in huis is niet genoeg

Drenthe doet het goed met brandmelders in huis. Met een dekking van 80 procent scoort de provincie het hoogst van het land.

Maar toch zijn er nog altijd witte gebieden, vooral op het platteland. Vandaar dat de brandweer woensdag in Westervelde op pad ging voor de brandveiligheidscheck van woningen.

Het huis van Bert en Herma Meursing is als eerste aan de beurt. ,,We hebben drie brandmelders. Twee boven en een in de bijkeuken”, vertelt Bert trots.

36 puntjes

Na de koffie met gebak is het tijd voor een rondje door het huis. Brandweerman Herman van Bruggen van de post Veenhuizen heeft een lijst met 36 puntjes te gaan. We beginnen bij de voordeur, of liever buiten.

,,Is het huisnummer goed zichtbaar? Behalve de brandweer heeft ook de ambulance daar baat bij”, zegt Van Bruggen. Nou, daar wil Meursing wel iets over kwijt. ,,In heel Westervelde hebben we gele bordjes met zwarte huisnummers bij de weg staan. Die vallen goed op, vooral in het donker.”

Dan de meterkast in de hal. Die ziet er keurig uit. Opgeruimd en geen draadje hangt los. Daar kan menig huishouden een voorbeeld aan nemen.

Vluchtweg

Hé, er zit geen brandmelder in de hal. ,,Dat zou wel verstandig zijn, want de hal is de vluchtweg naar buiten”, legt Van Bruggen uit.

We gaan naar boven. De verbouwde overloop is afgewerkt met veel hout. Duurde het vroeger nog 20 minuten voordat rook zich door de huis verspreidde, met al die IKEA meubels van tegenwoordig hebben bewoners gemiddeld nog maar drie minuten om hun brandende woning te verlaten.

De Meursings hebben een brandmelder op de overloop. Alleen de testknop ontbreekt, ziet Van Bruggen. ,,Ik heb hem vorige week nog getest met een speciaal gas. Hij deed het prima”, vertelt Bert Meursing. Op een van de slaapkamers hangt ook een brandmelder, met testknop. Die werkt ook, zo blijkt.

Standbyknopje

Ha, de videokamer van de zoons. Het standbyknopje van de Playstation en het tv-scherm staat nog aan. ,,Die zou wel uit moeten, vooral als je op vakantie gaat”, zegt de brandweerman.

De stekkers van de mobiele telefoons en iPads vormen ook een probleem. Elk huishouden heeft er wel een paar. ,,Trek de stekker uit het stopcontact. Anders heb je kans dat de stekker te heet wordt en verbrandt.”

Behalve Westervelde krijgen ook de inwoners van Langelo bezoek van de brandweer. Bert en Herma Meursing beten het spits af. Als dank voor de ontvangst kregen ze een rookmelder. Die komt vast in de hal te hangen.