Direct naar artikelinhoud

Ouders eisen dat doodzieke Alfie naar Italië mag voor behandeling

Alfie Evans bij zijn moeder.Beeld rv

Opnieuw voeren Britse ouders een juridische strijd om hun kind kunstmatig in leven te houden. En weer springt de paus in de bres.

Het leek het slot van de anderhalf jaar durende juridische strijd. Maandagavond stelde de rechter van het Britse Hooggerechtshof ook in hoger beroep een ziekenhuis in het gelijk: het kunstmatig in leven houden van de bijna twee jaar oude Alfie bevordert op geen enkele manier zijn overlevingskansen. De artsen noemen het zelfs inhumaan.

Het was een zeer heftige en emotionele strijd tussen de wanhopige ouders uit Liverpool en het ziekenhuis. De dagen voorafgaand aan het hoger beroep hadden tientallen pro-life-actievoerders voor het ziekenhuis gedemonstreerd en sommigen wilden zelfs naar binnen stormen om verhaal te halen. De politie moest er aan te pas komen om de demonstratie te beëindigen.

Gehoor in het Vaticaan

Het roept herinneringen op aan Charlie Gard, de Britse baby die vorig jaar zomer stierf na een lang ziektebed. Ook Charlies ouders wilden via de rechter afdwingen dat hun zoon - die eveneens kampte met een zeldzame en ongeneeslijke aandoening - in leven werd gehouden. Ze wilden hem zelfs overbrengen naar de Verenigde Staten, waar hij een zeer experimentele behandeling zou kunnen ondergaan. Maar ook in de zaak van Charlie vond de rechter dat de artsen gelijk hadden: de kans op verbetering was verwaarloosbaar klein waardoor het beëindigen van de behandeling geoorloofd was.

Italië bood Alfie zelfs het Italiaans staatsburgerschap aan zodat hij naar Rome overgebracht kon worden

Alfies ouders zochten het hogerop en vonden gehoor in het Vaticaan. Vader Tom Evans (21) bezocht vorige week zelfs paus Franciscus en smeekte hem om zijn zoon te redden. 

"Het is onze plicht om alles te doen om het leven te beschermen", zei de paus tegen hem. Italië bood Alfie Evans zelfs het Italiaans staatsburgerschap aan zodat hij naar Rome overgebracht kon worden. Het aan het Vaticaan gelieerde Bambino Gesu kinderziekenhuis wilde hem graag opnemen en verdere palliatieve zorg verlenen.

Nieuwe hoorzitting

Maar de overtocht naar Rome kwam al snel op losse schroeven te staan. Na de uitspraak van de Britse rechter op maandag stopte het ziekenhuis de kunstmatige beademing, waarmee het een kwestie van tijd lijkt voordat Alfie overlijdt.

Toch houdt het jongetje het volgens de ouders langer vol dan verwacht, iets wat volgens vader Tom wijst op een foute inschatting van de artsen. "Alfie is veel sterker dan zij denken", zei hij, emotioneel, voor het ziekenhuis. De artsen wilden er gisteren niet op reageren.

Zijn advocaat eiste daarop een nieuwe hoorzitting van de rechter omdat daarmee de situatie is veranderd. De rechter stemde daarmee in, waardoor beide partijen opnieuw hun verhaal mochten doen. De advocaat van de familie eiste dat Alfie alsnog naar Italië mocht vliegen voor onderzoek. Maar de rechter besloot vast te houden aan het eerdere vonnis dat de baby niet naar Italië mag voor een behandeling.

De ouders leggen zich daar niet bij neer. Ze stappen nogmaals naar de rechter om een reis naar Italië af te dwingen.