Boracay gaat dicht
NOS NieuwsAangepast

Yoni’s eiland gaat dicht: ‘Een bittere pil, maar we moeten hem slikken’

  • Michel Maas

    Correspondent Zuidoost-Azië

  • Michel Maas

    Correspondent Zuidoost-Azië

"Ik heb er last van en het kost me geld, maar uiteindelijk is het goed voor het eiland", zegt Dionisio 'Yoni' Salme. De 69-jarige Filipijn is uitbater van twee pensions en een restaurant op Boracay, het tropische paradijs dat vanaf morgen op last van president Duterte zes maanden dicht gaat.

In die tijd moet onder meer de riolering worden gemoderniseerd, want nu stroomt het afvalwater van de jaarlijks bijna twee miljoen toeristen rechtstreeks de kristalblauwe zee in. Duterte noemde Boracay begin deze maand een open riool. "Jullie maken het schoon of ik sluit het eiland voorgoed", waarschuwde hij.

Yoni kwam 43 jaar geleden naar Boracay voor zijn werk en is blijven hangen. Hij heeft het eiland zien groeien van een slaperig paradijsje tot het toeristencentrum dat het nu is. Hij trouwde met een vrouw van het eiland en begon zijn eigen kleine zaak.

In deze video vertelt hij zijn verhaal:

Yoni moet zijn zaak op Boracay sluiten

Toerisme bestond destijds nog niet, zegt Yoni. Hij begon met twee 'cottages', bamboehutten die mensen konden huren. Eind jaren 80 begon het toerisme echt te groeien en daarmee zijn bedrijf. Nu heeft hij een guesthouse met 21 kamers, een restaurant aan het befaamde witte strand en sinds kort ook een boetiekhotel met nog eens 22 kamers. Dat runt hij met zeventig man personeel.

De zaak is nu groot genoeg, zegt hij, het hoeft niet groter. Hijzelf, zijn drie kinderen en tien kleinkinderen hebben er een goed bestaan aan.

Het is een bittere pil, maar wel een die we nu moeten slikken.

Yoni, horecabaas op Boracay

De beslissing van president Duterte heeft hem voor het blok gezet. Bijna iedereen moet wel wat verbouwen of slopen, om aan de regels te voldoen. Want de bouwvoorschriften worden opeens gehandhaafd om de wildgroei aan gebouwen te beperken.

Zelf moet Yoni 2 meter van zijn restaurant afbreken, omdat het te dicht bij de weg staat. Maar dat doet hij graag, zegt hij, als de regering op haar beurt de belofte nakomt om de wegen te verbreden en water, riolering en drainage te verbeteren. "Het is een bittere pil, maar wel een die we nu moeten slikken. Vooral voor de volgende generatie is het belangrijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl