Direct naar artikelinhoud

Aanslagpleger Toronto geeft de schuld aan vrouwen die mannen versmaden

Aanslagpleger Toronto geeft de schuld aan vrouwen die mannen versmaden
Beeld AFP

Hoe serieus je het moet nemen is de vraag, maar het is op zijn minst licht verontrustend: er zijn mensen die Alek Minassian begrijpen. Die zelfs voorspellen dat zijn aanslag gisteren in Toronto de voorbode is van meer dodenritten. 

“Ik voorspel zeker tien van deze jachtpartijen, nog dit jaar”, luidt een anoniem bericht op een online discussieplatform voor gefrustreerde mannen. In de groep noemen de heren zichzelf incel, kort voor involuntary (onvrijwillig) celibatair.

Ook Alek Minassian noemde zich zo, de jongeman die eerder deze week met zijn huurbusje in Toronto gericht op mensen inreed. Voor hij werd gestopt, doodde hij tien mensen. Nog eens dertien raakten ernstig gewond. De meeste slachtoffers zijn vrouwen.

Dat laatste werd gisteren plots relevant, toen een Facebookbericht van Menassian opdook dat hij vlak voor zijn dodenrit plaatste. ‘De opstand van de Incels is begonnen’, schreef hij daarin.

Vrouwen hadden de levens van de mensen die in deze aanslag zijn omgekomen kunnen redden
Reaguurder op Incels.me

Tot vandaag was bij het grote publiek onbekend wat een incel was. Nu weet de hele wereld dat het gaat om jongemannen die nooit succes hadden in hun pogingen met meisjes in contact te komen. Het blijkt een term die vier jaar geleden al in zwang kwam toen in Californië een andere jongeman, Elliot Rodger, zes vrouwen en zichzelf doodschoot.

Rodger had vlak daarvoor een video op Youtube gezet waarin hij zijn beklag deed over zijn eenzaamheid. “Ik ben 22 en ik ben nog altijd maagd “, zei hij vanuit zijn auto, zwoel kijkend in het gele licht van de zonsondergang. “De vrouwen die ik begeerde zagen mij als een inferieure man. Het is niet eerlijk.” Tot de vrouwen: “Ik ga jullie daar allemaal voor straffen.”

Saint Elliot

In zijn laatste bericht op Facebook noemde Alek Minassian deze Elliot Rodgers superieur, zoals naar nu blijkt duizenden onbekende mannen voor hem dezelfde Elliot een voorbeeld hebben genoemd. Op een inmiddels gesloten discussiegroep werd hij Saint Elliot genoemd, zo ontdekten de sociologiestudenten van professor Ross Haenfler van Grinell College uit de Amerikaanse staat Iowa vorig jaar.

De studenten werken aan een onderzoek naar subculturen op internet. Eén van hun onderzoeksgroepen zijn de incels, een subgroep in wat sociologen de Manosfeer noemen. Dat is een in 2016 door Poolse sociologen gemunte term voor een snel groeiende groep van mannen die elkaar via internet kennen en daar klagen over vrouwen en vrouwenrechten.

“Vrouwen hadden de levens van de mensen die in deze aanslag zijn omgekomen kunnen redden. Dat deden ze niet, dus zijn ze verantwoordelijk”, schreef gisteren iemand op het forum Incels.me. De beheerders daarvan zeggen Alek Minassian niet te kennen, maar menig lid herkent zijn frustratie. “Ik neem Minassian niet kwalijk wat hij deed. Ik neem het de maatschappij kwalijk dat mannen met weinig status als vuilnis worden behandeld. Het verbaast me dat dit niet vaker is gebeurd”, was een andere bijdrage.

Of inderdaad een diepe haat jegens vrouwen Alek Minassian aanzette tot zijn daad, is nog onderwerp van het politieonderzoek. Canadese media suggereren ook dat Minassian psychische problemen had. Een schoolgenoot zei dat hij in de klas miauwde als een kat, een buurman was opgevallen dat Minassian nooit gedag zei. Het bericht dat hij onlangs aan zijn klasgenoten schreef: fuck you all, lijkt achteraf ook te wijzen op instabiliteit.