RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Oppositie kraakt naast Rutte ook fractievoorzitters van coalitie

Sybrand Buma

Niet alleen Ruttes geloofwaardigheid, maar ook die van alle coalitiepartners staat ter discussie tijdens het debat over de dividendbelasting. De coalitie geeft toe: fraai was het allemaal niet, maar dat betekent niet dat het fout of leugenachtig was.

Was het een onwaarheid, een gebrek aan herinnering of een keiharde leugen? In het debat over het afschaffen van de dividendbelasting krijgen niet alleen premier Rutte, maar ook de coalitie-fractievoorzitters er flink van langs. De oppositie twijfelt aan hun geloofwaardigheid. Want hoe kan het dat er geen herinneringen zijn aan memo's over zo'n ingrijpende maatregel als het afschaffen van de dividendbelasting, een maatregel die de schatkist 1,4 miljard euro kost per jaar. 

Mistig en rommelig

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff erkent dat er veel onduidelijkheid is ontstaan, over wie wat wel of niet wist, en wanneer, over het bestaan van de memo's. Maar: "Hoe rommelig en mistig het ook is, dat betekent niet per se dat het fout is'', zei Dijkhoff.

CDA-leider Sybrand Buma wil niet spitten in zijn geheugen over memo's over de dividendbelasting. "Je weet heel veel niet meer van de formatie en als je stukken gaat lezen dan wordt het geheugen vervuild'', stelt hij.

De oppositie kan maar moeilijk geloven dat Buma nooit meer naar deze kwestie heeft gekeken. Het is ongeloofwaardig, verklaren meerdere partijleiders. "Er is in november bijna een hele dag over gedebatteerd", aldus PVV-voorman Geert Wilders. "Ik kan het vandaag niet mooier maken dan het is", antwoordt Buma.

Onverstandig

Gert-Jan Segers die namens de ChristenUnie aan de onderhandelingstafel zat, geeft toe dat het niet goed was om in zijn geheugen te gaan graven. Segers erkent dat hij zich wel een document herinnerde dat door VVD'er en toenmalig staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes was opgesteld, en dat door VVD-leider Mark Rutte werd gebruikt om in de formatie te pleiten voor afschaffing van de dividendbelasting.

Dit zag hij echter niet als een memo, zo redeneerde hij. Toen Rutte in een debat vorig jaar zei geen herinneringen aan memo's over de dividendbelasting te hebben, ging er daarom bij Segers geen belletje rinkelen. "De VVD-fractienotitie was van een andere orde'', aldus de CU-voorman. Omdat tijdens de formatie zoveel memo's de revue passeerden, was het onverstandig om in zijn herinneringen te gaan graven, vindt Segers nu.