Direct naar artikelinhoud

Trump flink in verlegenheid na beschuldigingen dat presidentiële lijfarts stomdronken was

Witte Huis-arts Ronny Jackson.Beeld EPA

De Amerikaanse president Donald Trump is opnieuw in problemen gekomen vanwege het besluit om zijn lijfarts een ministerie te laten leiden van 180 miljard dollar. Een maand nadat Trump marineofficier Ronny Jackson voordroeg, tot afgrijzen van zijn adviseurs, hangt de benoeming aan een zijden draad. Jackson wordt door militairen en oud-medewerkers onder andere beschuldigd van dronkenschap.

De officier en Irakveteraan, die ook Obama's arts was, zou al jaren in het Witte Huis de bijnaam 'de snoepgoedman' hebben omdat hij al te kwistig was met het voorschrijven van slaapmiddelen. 

Ook wordt hij door een van de twintig militairen en oud-soldaten van de medische afdeling van het Witte Huis, die naar buiten zijn gekomen met hun verhaal, beticht van 'ongewenst gedrag'. Zo zou Jackson in 2015, tijdens een buitenlandse reis van Obama, 's nachts ladderzat op de deur van een vrouwelijke collega hebben geklopt. Obama's Secret Service-agenten moesten toen tussenbeide komen omdat ze bang waren dat de president wakker zou worden. 

Verder zou hij dronken zijn geworden op een Secret Service-feestje en daarna een overheidsauto in de prak hebben gereden. Ook meldt een van de klokkenluiders dat Jackson een keer niet bereikbaar was omdat hij in beschonken toestand in zijn hotelkamer lag. De arts, die alle beschuldigingen ontkent, zou woensdag in de Senaat worden gehoord over zijn benoeming tot minister van Veteranenzaken. Maar vanwege de onthullingen is dit voor onbepaalde tijd uitgesteld. 

De beschuldiging dat Jackson vaak dronken was onder Obama, is nogal pikant: als lijfarts van de president moet  hij klokje rond beschikbaar zijn om te waken over de gezondheid van 's werelds machtigste man. 'Als je dronken bent en er gebeurt iets met de president, dan wordt het wel heel moeilijk om hem te behandelen', aldus de Democratische senator Jon Tester.

President Trump neemt afscheid van Jackson na een medisch onderzoek in het militaire ziekenhuis Walter Reed.Beeld AP

Trumps adviseurs moeten nu toezien hoe de president in problemen dreigt te komen door de omstreden voordracht van Jackson. Precies een maand geleden baarde de president opzien in politiek Washington door niet een ervaren bestuurder maar zijn Witte Huis-arts naar voren te schuiven als minister van Veteranenzaken. Per tweet maakte hij toen de benoeming bekend.

Jackson, die al sinds 2006 in het Witte Huis werkt, heeft geen enkele ervaring met het leiden van zo’n grote overheidsorganisatie. Het ministerie heeft 378 duizend ambtenaren en een begroting van jaarlijks 180 miljard dollar om te zorgen voor de naar schatting negen miljoen Amerikanen die in de krijgsmacht hebben gediend. Omdat het departement al jaren wordt bekritiseerd vanwege de ‘gebrekkige’ medische zorg’ voor de oud-militairen, werd nauwgezet gevolgd wie Trump op deze post zou benoemen.

Trumps nieuwe aanpak

De voordracht van Jackson was ook omstreden omdat de president naar verluidt zijn belangrijkste adviseurs, onder wie chef-staf John Kelly, had gepasseerd toen hij het besluit nam. Jacksons benoeming werd gezien, net als het ontslag van minister van Buitenlandse Zaken Tillerson, als een voorbeeld van de nieuwe wind die Trump door het Witte Huis liet waaien. 

Voortaan zou hij zich alleen omringen, zo was de boodschap, door personen die op één lijn met hem zaten. Het vertrek van nationale veiligheidsadviseur H.R. McMaster en de benoeming van Mike Pompeo als opvolger van Tillerson, worden ook gezien als voorbeelden van Trumps nieuwe aanpak. De president hoopt zo, na een roerig begin met veel personele problemen, meer succes te boeken in de resterende jaren van zijn presidentschap.

Jackson is onverwacht in problemen gekomen omdat de twintig 'klokkenluiders' naar de Senaatscommissie waren gestapt die over zijn benoeming gaat. De Witte Huis-arts zou onder Obama 'herhaaldelijk' dronken zijn geweest tijdens buitenlandse reizen van de president. Ook zou hij gul zijn geweest met het uitdelen van slaapmiddelen en medicijnen om wakker te blijven tijdens deze reizen, onder andere in Air Force One, aan medewerkers van het Witte Huis.

Verder wordt Jackson ervan beschuldigd met zijn gedrag te hebben gezorgd voor een 'giftige werksfeer' op de medische afdeling van het Witte Huis. Deze afdeling, waar voornamelijk militairen werken, telt zo'n twintig artsen en verplegers die waken over de gezondheid van de president, de vicepresident, hun families en de staf van het Witte Huis.

Zeer te spreken

De grote vraag is, als tenminste de beschuldigingen kloppen, waarom Jacksons falen al onder Obama niet aan het licht kwam. Net als Trump nu, was overigens ook Obama zeer te spreken over zijn lijfarts. 'Promoveer hem nu', was ooit een aanbeveling van Obama. Critici van Trump roepen nu dat dit soort 'ongelukken' kunnen gebeuren als de president op eigen houtje iemand voordraagt voor een belangrijke post. Het Witte Huis zei dinsdag nog volledig achter Jackson te staan.

Maar uren eerder leek de president erop aan te sturen om hem te laten vallen. Trump waarschuwde zijn arts wat hem te wachten stond als hij zou verschijnen voor de Senaatscommissie voor Veteranenzaken om te praten over zijn ministersbenoeming. 'Waarom zou hij dat willen?', aldus Trump. 'Om te worden aangevallen door een stel politici dat niet aardig denkt over ons land? Persoonlijk denk ik dat hij het niet moet doen. Maar het is zijn beslissing en ik zal vierkant achter hem staan.'