RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Rusland wil slachtoffers vermeende gifgasaanval Douma naar Nederland halen

Beeld © AFP

Rusland is van plan Syriërs naar Nederland te halen die waren te zien op beelden van de vermeende gifgasaanval in het Syrische Douma. De Russische ambassadeur Alexander Sjoelgin zegt dat zijn land op die manier de 'onvergeeflijke leugens' over het incident aan het licht wil brengen.

Dat zegt Sjoelgin in een vraaggesprek met het Britse ITV News. De Russische autoriteiten willen volgens hem zeventien mensen uit Douma naar Den Haag brengen. Daar zit de OPCW, de organisatie voor het verbod op chemische wapens. 

Stervende personen

Het gaat onder anderen om zeven mensen die, op videobeelden van lokale hulpverleners, 'eenvoudig te identificeren zijn als stervende personen'. Sjoelgin zei dat de zeven Syriërs zichzelf kunnen aanwijzen in de video. Dat moet gebeuren tijdens een speciale briefing' bij de OPCW.

Groot-Brittannië, de VS en Frankrijk hielden de Syrische regering verantwoordelijk voor de aanval op Douma. Ze voerden daarop een grootschalige raketaanval uit op doelen in het land.

Na een week nog sporen vinden van gifgas: het kan

Onderzoekers van de OPCW zijn afgereisd naar Douma om te achterhalen of er daadwerkelijk een aanval met gifgas is gebeurd.

Meer op rtlnieuws.nl:
VN wil dat inspecteurs haast maken met gifgas-onderzoek Douma