Direct naar artikelinhoud

Amsterdammer moet meebetalen aan vergroening van de stad

De nieuwe coalitie van GroenLinks, D66, PvdA en SP werkt aan plannen voor een duurzaam Amsterdam. De stad moet sneller van het aardgas af en iedereen moet extra bijdragen in de kosten.

Amsterdammer moet meebetalen aan vergroening van de stad
Beeld Merel Corduwener

De afspraken in het klimaatakkoord van Parijs zullen Amsterdam zeker 800 miljoen euro kosten. Volgens de nieuwe coalitie moet dat worden opgebracht via de gemeentekas én door hogere lokale heffingen.

Dat voorstel ligt op de onderhandelingstafel van GroenLinks, D66, PvdA en SP, de vier partijen die samen een coalitieakkoord opstellen.

De voorstellen zijn bedacht door de specialisten van de partijen, de hoofdonderhandelaars hebben nog geen definitief besluit genomen. De stukken zijn in handen van Het Parool.

"Dit is een verkenning, geen besluit. Dat wordt aan de hoofdtafel genomen," reageert GroenLinksleider Rutger Groot Wassink. Wel wil hij bevestigen dat Amsterdam een ambitieus duurzaamheidsprogramma te wachten staat.

Aardgasvrij
Als gevolg van 'Parijs' moet in 2030 de CO2-uitstoot minstens 55 procent minder moet zijn. Om die afspraak te halen moeten er de komende vier jaar allerlei ingrijpende maatregelen worden genomen.

Gedacht wordt om de stad snel aardgasvrij te maken, meer windmolens in de haven te bouwen, zonnepanelen te leggen op daken van sociale huurwoningen en aan de aanleg van nieuwe elektrische warmtenetten.

De ambitie is om al de komende bestuursperiode drie wijken van het aardgas af te halen.

Een andere optie is om de doelstelling 'Amsterdam aardgasvrij in 2050' met 10 jaar te versnellen, zodat dit in 2040 al bereikt wordt.

Energietransitie
Opvallend is dat veel van de voorgestelde maatregelen in de afgelopen vier jaar al bedacht zijn op het stadhuis. Dat ze nu weer terugkomen komt waarschijnlijk door de deelname van D66 en SP aan de onderhandelingen.

Deze partijen hebben de afgelopen vier jaar ook al meebestuurd. Als deze voorstellen de eindversie van het coalitieakkoord halen, zou de stad zich er de komende jaren wel concreet op vastleggen.

Een nieuwe afdeling met 50 tot 100 ambtenaren zou de verduurzaming van Amsterdam moeten gaan uitvoeren, staat in het voorstel.

Uit de stukken blijkt dat 'Parijs' de stad veel geld kan gaan kosten. 'Voor deze energietransitie is 800 miljoen euro maatschappelijk geld nodig,' hebben de fractiespecialisten berekend.

Voorgesteld wordt dat de nieuwe coalitie om te beginnen 90 miljoen euro extra in het bestaande Duurzaamheidsfonds stopt. Ook Amsterdammers moeten meebetalen, als het aan de onderhandelaars ligt.

Zo moet de verduurzaming van de afvalketen betaald worden door verhoging van de jaarlijkse afvalstoffenheffing voor huishoudens, met 5 procent. Met andere maatregelen komt dat neer op een jaarlijkse verhoging van 30 euro per gezin.

Een afdeling met 50 tot 100 ambtenaren moet de verduurzaming regelen

Milieuplannen

- Alle gemeentelijke gebouwen per 2025 energieneutraal, voorzien van zonnepanelen of groen dak.

- Regeling voor zonnepanelen sociale huurwoningen.

- Duurzaamheid wordt een vestigings­voorwaarde voor nieuwe bedrijven.

- Scholen, verenigingen en buurthuizen worden beloond voor gescheiden inzamelen afval.

- De aangekondigde bezuiniging op de straatreiniging wordt geschrapt, ruimte voor meer reinigers.

- Meer groen in het straatbeeld, bijvoorbeeld door betegeling weg te halen.

- Elk park krijgt een eigen parkmanager.

- De gemeente en het bedrijfsleven sluiten een lokaal klimaat­akkoord.

- Ten minste drie woonwijken worden de komende vier jaar afgesloten van aardgas.

- De afvalstoffenheffing wordt kostendekkend.

Inspraakavond in de stad

Dinsdagavond krijgen Amsterdammers de kans om GroenLinks, D66, PvdA en SP te vertellen wat zij belangrijk vinden voor de nieuwe coalitie

Vanaf 19.30 uur is er open inspraak in Scholengemeenschap OSB in Zuidoost, Pakhuis de Zwijger in het centrum, Het Sieraad in De Baarsjes en Het Zonnehuis in Noord.

Niets missen over de vorming van een nieuw college? Volg Amsterdam Kiest op Facebook.