Het paneeltje 'Geboorte van Maria'
NOS NieuwsAangepast

Gestolen schilderij na 60 jaar terug in Rotterdam

Na bijna zestig jaar keert een gestolen kunstwerk morgen terug naar museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Al die jaren werd het werk als voorgoed verloren beschouwd. Totdat het eind vorig jaar weer opdook.

Het is 27 december 1960. Rond het middaguur begint de lunchpauze van het Boijmans-personeel. Tot dan toe is het een museumdag als alle andere, totdat de lunchpauze voorbij is. Want eenmaal weer aan het werk, blijkt al snel: er is een kunstwerk verdwenen.

Het gaat om het kleine paneeltje 'Geboorte van Maria', gemaakt eind 15e eeuw door een onbekende schilder. Het is gestolen. Twee jaar lang spannen politie en museum zich in om het paneeltje op te sporen. Een beloning van een paar duizend gulden wordt uitgeloofd, maar tevergeefs. Het werkje wordt als verloren beschouwd.

Het museum moet door. De verzekering keert een bedrag uit en een nieuw werk wordt gekocht. Van het gestolen paneeltje wordt nooit meer iets vernomen. Tot eind 2017, als het plotseling opduikt bij een veiling. Morgen keert het paneeltje dus na bijna zestig jaar terug in Rotterdam.

Hoe verdween het kunstwerk tijdens de lunchpauze in 1960? En hoe gaat het museum dat nu voorkomen? Verslaggever Peer Ulijn - die alvast een kijkje in het museum mocht nemen - vertelt het in de video hieronder:

Verslaggever Peer Ulijn legt uit: hoe kon het paneeltje zomaar verdwijnen?

In de weken na de diefstal werd tevergeefs een opsporingsbericht verspreid. Een grote poster, waarschijnlijk tien keer zo groot als het paneeltje, werd op meerdere plekken opgehangen. De beloning voor de gouden tip is 2500 gulden.

In het dossier van de diefstal zitten meerdere brieven met reacties op de opsporingsposter. Ook paragnosten reageerden op de diefstal, vertelt conservator Friso Lammertse. "Iemand zei: de verdachte is een man, die met een bril op naar binnen liep en zonder bril naar buiten. Daar werd toentertijd serieus op gereageerd. De directeur heeft een brief teruggestuurd met de vraag om specifiekere informatie."

Ook een gevangene beloofde te helpen. "Hij schreef: 'Ik zit nu nog vast, maar als ik vrij kom kan ik helpen, want ik zit in het wereldje. De beloning is 2500 gulden, toch?', vroeg hij nog voor de zekerheid."

Het opsporingsbericht

De kunstwerken zijn nu echt beter beveiligd dan zestig jaar geleden, benadrukt Sandra Kisters, hoofd collectie en onderzoek van het museum. Zestig jaar geleden was er alleen zaaltoezicht. "Na de diefstal is het beveiligingssysteem aangepast."

Nu is er cameratoezicht, zitten de schilderijen vast aan de muur, is er zaaltoezicht en gaat er een alarm af als de kunstwerken worden aangeraakt. "Nee, op klaarlichte dag een schilderij zo mee naar buiten nemen, dat gaat nu niet meer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl