Politiek

Wederom kritiek op AIVD vanwege delen gegevens jihadisten

24-04-2018 15:33

De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) moet zorgvuldiger omgaan met persoonsgegevens van vermeende jihadisten. Dat constateert de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) in een rapport. Verantwoordelijk minister van Binnenlandse Zaken (D66) kreeg al eerder de kritiek dat de inlichtingendienst onzorgvuldig omgaat met gegevensuitwisselingen met buitenlandse geheime diensten.

Lees ook – Weer tegenvaller voor Kajsa Ollongren (D66): AIVD heeft privacy niet op orde

De AIVD deelt informatie over deze personen met onder meer het Openbaar Ministerie, de politie en gemeenten, zodat die eventueel maatregelen kunnen nemen.

Volgens de CTIVD loopt de dienst vooral bij mondelinge informatieoverdracht het risico dat dit onrechtmatig gaat. De AIVD heeft richtlijnen nodig voor de mondelinge informatieoverdracht en afspraken met overheidsinstellingen over het gebruik en de verdere verspreiding van de gegevens.

Informatie van de AIVD kan leiden tot tijdelijke maatregelen, zoals het intrekken van een paspoort of het bevriezen van tegoeden.

De AIVD stelt in een reactie dat de dienst zijn werkproces al heeft aangepast. Er zijn interne richtlijnen voor informatieoverdracht opgesteld. Aan schriftelijke berichten wordt een melding toegevoegd waarin staat wat er wel en niet met de inhoud kan worden gedaan.

ANP/TPO

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens