main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
ANP
24 april 2018 — 14:40

VVD Amsterdam doet oproep aan burgemeester: ‘Verbied demonstratie tijdens dodenherdenking’

Het Amsterdamse VVD-gemeenteraadslid Marianne Poot heeft vragen gesteld aan waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen over de oproep om tijdens de twee minuten stilte op 4 mei zoveel mogelijk lawaai te maken. “In Amsterdam is het demonstratierecht bijkans heilig, maar wat mij betreft niet op 4 mei op de Dam”, aldus Poot tegen Omroep WNL.

LEES OOK: Oproep voor lawaaidemonstratie tijdens ‘racistische’ dodenherdenking

Het gemeenteraadslid vindt de oproep ‘zeer ongepast’. “Het toont geen respect naar iedereen die de oorlog heeft meegemaakt en mensen die in de Tweede Wereldoorlog of in andere oorlogen zijn gesneuveld voor onze vrijheid.”

Het Facebookevenement is aangemaakt door comité ‘Geen 4 mei voor mij’. De actiegroep vindt dat dodenherdenking in de huidige vorm haar waarde heeft verloren door ‘de hypocrisie van de samenleving’. Het comité stelt dat het geen zin heeft “als we het opkomende fascisme en de moslimhaat in Nederland gewoon zijn gang laten gaan”.

Te weinig aandacht voor doden in Nederlands-Indië

Volgens ‘Geen 4 mei voor mij’ is er te weinig aandacht voor doden die gevallen zijn in Nederlands-Indië. Het comité vindt dat Nederland een volkerenmoord op 150.000 moslims “verdoezeld” als politionele acties.

“Of je het er mee eens bent of niet: we hebben op 4 mei om 20.00 uur een nationale herdenking”, zegt Poot. “Ik vind dat je dan het respect moet kunnen opbrengen om dat ongestoord doorgang te kunnen laten vinden.”

De VVD’er wil dat waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen de demonstratie in voorgestelde vorm verbiedt. “Wat mij betreft is het geen probleem als de groep op 4 mei wil demonstreren, waar dan ook. Maar niet op de Dam en al helemaal niet om 20.00 uur, dan zijn wij stil met elkaar.”

‘Herdenken is heel belangrijk’

Fractievoorzitter Rutger Groot Wassink van GroenLinks vindt dat de stilte op 4 mei niet doorbroken mag worden. “Herdenken is heel belangrijk. We herdenken op 20.00 uur de doden uit de Tweede Wereldoorlog, maar als andere mensen andere doden willen herdenken vind ik dat ook goed. Wat mij betreft is de manier hoe we 4 mei nu invullen heel goed.”

De voorman van de grootste partij in de hoofdstad is geen voorstander van het op voorbaat verbieden van de demonstratie. “Wellicht kan er contact gelegd worden. Eerst wachten we de vragen en antwoorden van de burgemeester af.”

Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen buigt zich morgenochtend tijdens een raadsvergadering over het onderwerp.

De gemeente is vandaag bezig om alle informatie op een rij te zetten, laat een woordvoerder weten. “Ik denk dat bij de raadsvergadering wel duidelijk wordt wat we er van vinden en wat we kunnen doen.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er een toekomst voor het Nationaal Groeifonds?

Het Nationaal Groeifonds, dat duurzame en technologische innovatie moest stimuleren, wordt voorlopig op pauze gezet. Bedrijven zijn bezorgd. Is dit het definitieve einde? Presentator Martijn de Greve bepreekt het met de volgende gasten:

  • MKB-voorman Jacco Vonhof;
  • Bestuursvoorzitter bij TNO Tjark Tjin-a-Tsoi;
  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer

RIVM en TNO vragen om beleid tegen groeiende werkstress

Gezondheidsinstituut RIVM en organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO adviseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanvullend beleid te bedenken tegen de toenemende druk op…

Lees meer

Bewoners aan provincie: voorkom een McDonald’s naast de Veluwe

Bewoners van Rheden in Gelderland willen dat de provincie helpt de komst van een McDonald’s aan de rand van het dorp, pal naast het Nationaal…

Lees meer

Adema verwacht geen versoepeling mestregels uit Brussel

Demissionair landbouwminister Piet Adema verwacht niet dat Brussel de aankomende verlaging van mestplafonds in Nederland nog enigszins gaat versoepelen. Het is daarom aan de Nederlandse…

Lees meer

OM gaat niet in cassatie tegen vrijspraak doodslag Carlo Heuvelman

Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie tegen de uitspraak van het hof in de Mallorcazaak. Het hof in Leeuwarden sprak 14 maart hoofdverdachte Sanil….

Lees meer

Voorzitter NPD: betrek uitvoeringsorganisaties bij formatie voor uitvoerbaar regeerakkoord

Nathalie van Berkel, voorzitter van het Netwerk van Publieke Dienstverleners (NPD), wil dat de formerende partijen uitvoeringsorganisaties betrekken bij de formatie. “Het zou zaken enorm veel makkelijker maken”,…

Lees meer