Direct naar artikelinhoud

Trumps nieuwe minister van buitenlandse zaken staat klaar om te vechten, in de naam van Jezus

Mike Pompeo, de nieuwe minister van buitenlandse zakenBeeld AFP

Een havik, nationalistisch en uiterst islamkritisch. Met Mike Pompeo krijgt Amerika een minister van buitenlandse zaken die ten strijde trekt met de Bijbel in de hand. Hij zal Donald Trump niet matigen.

Pompeo (54), nu nog directeur van de CIA, kreeg maandag na een ondervraging door een commissie van de Senaat een positieve beoordeling. Het moet gek lopen wil de voltallige Senaat hem volgende week niet bevestigen als opvolger van Rex Tillerson.

Met de bezettingswissel hoopt Trump een einde te maken aan de tweespalt die afgelopen jaar heerste op zijn belangrijkste ministerie. Hij en Tillerson praatten voortdurend langs elkaar heen: ze pleegden nauwelijks overleg, en als ze dat wel deden, waren ze het vaak oneens. Het leidde tot een rommelig beleid, als het al beleid mocht heten. Pompeo is net zo’n hardliner als de president. Dat kán alles een stuk overzichtelijker maken. Maar het kan buiten Washington ook juist voor nieuwe chaos zorgen, vrezen de Democraten en een aantal gematigde Republikeinen.

We moeten duidelijk maken dat Jezus Christus onze Heer is, en de enige echte oplossing voor deze wereld
Mike Pompeo

'Obama sympathiseert met terroristen’

Zijn critici wijzen graag op Pompeo’s schnabbels in uiterst rechtse kringen. Daar toonde hij zich erg radicaal. Zo was hij als Congreslid tussen 2011 en 2017 een keer of twintig te gast in het radioprogramma van Frank Gaffney, complotdenker en een van ’s lands meest virulente islamcritici. Berucht is inmiddels de uitzending waarin de twee boomden over de vermeende heimelijke sympathieën van Barack Obama voor moslimterroristen. Obama heeft ‘een soort affiniteit voor de gewelddadige onthoofdingen en kruisigingen en het moorden van christenen’, meende Gaffney. “Of op zijn minst voor de zaak waar deze lui het allemaal voor doen.” Helemaal mee eens, zei Pompeo.

Later stelde hij dat moslims ‘druk op ons zullen blijven uitoefenen’ zolang Amerikanen niet ‘bidden en standvastig zijn en vechten, en duidelijk maken dat Jezus Christus onze Heer is, en de enige echte oplossing voor deze wereld’.

Snowden was niet alleen een landverrader, hij verdiende ook de doodstraf
Mike Pompeo

Het gevaar van de radicale islam is geen ver-van-ons-bed-show, waarschuwde hij in 2015. Ook in de Verenigde Staten zouden ‘organisaties en netwerken’ zijn die ‘diepe banden hebben met de radicale islam’. “Ze zitten niet alleen in Libië en Syrië en Irak, maar ook in plaatsen als Coldwater in Kansas en kleine stadjes in heel Amerika”, stelde hij in een andere uitzending van Gaffney. Maar er is niks dat wijst op zulke grootschalige infiltratie.

Net een stapje verder

Op de steeds groter wordende populistische vleugel de Republikeinse partij is dit soort retoriek niet ongebruikelijk, maar Pompeo ging de afgelopen jaren vaak net wat verder dan zijn partijgenoten. NSA-klokkenluider Edward Snowden was niet alleen een landverrader, hij verdiende wat Pompeo betreft ook de doodstraf. De omstreden gevangenis Guantánamo Bay moest niet alleen open blijven, de bewakers die daar gevangenen folterden, waren patriotten.

Gaat zulke taal nu ook klinken vanuit het ministerie van buitenlandse zaken? Als directeur van de CIA bewees Pompeo dat hij talent genoeg had en - voor zover bekend - niet corrupt is. Inhoudelijk hield hij zich het afgelopen jaar gedeisd, al is een inlichtingendienst natuurlijk geen politiek orgaan.

Religieuze ideologie

Zijn tegenstanders vrezen dat hij olie op geopolitieke vuren zal gooien. Trumps extreme opvattingen kun je soms nog toeschrijven aan impulsiviteit, vinden zij. Maar bij Pompeo komen ze voort uit diepe, religieuze overtuigingen.

Politiek is een doorgaande strijd. Totdat de wederkomst van Jezus plaatsvindt.

“De grootsheid van ons land vieren en tegelijk onze Heer aanbidden is niet alleen ons recht, het is onze plicht”, stelde Pompeo, die lid is van de presbyteriaanse kerk en een sterke evangelicale inslag heeft, drie jaar geleden tijdens een campagnebijeenkomst. De tegenstanders van Amerika waren in zijn ogen niet alleen politieke opponenten, maar ook spirituele. Politiek is een doorgaande strijd, meende hij. “Totdat de wederkomst van Jezus plaatsvindt.”

Mike Pompeo.Beeld Getty Images