Een schokkende gebeurtenis voor terrasbezoekers in Roosendaal. Daar probeerde een man midden op het plein met een mes zichzelf van het leven te beroven. Maar: misschien was de reactie van omstanders nog wel schokkender. Tientallen omstanders pakten hun mobieltje erbij en maakten foto’s en filmpjes van het tafereel. Niemand belde intussen de hulpdiensten.

Het is niet voor het eerst dat mensen eerder filmpjes maken van een incident dan dat zij hulp bieden aan het slachtoffer. Op een zomerse septemberdag in 2016 op de A12 bij Arnhem gebeurde iets soortgelijks. Toen schoot een vrachtwagen door de vangrail, en botste tegen een auto op de andere weghelft. De 78-jarige bestuurder was op slag dood. Veel mensen reden al filmend langs het tafereel. Het slachtoffer was de vader van Marian Bazelmans.

De filmpjes niet bekeken

Bazelmans wist dat er filmpjes van haar vader rondspeelden op het internet, maar zelf heeft ze er niet naar gekeken. Dat was ook het advies van de politie. “Ik heb geen behoefte om dat te zien. Toen niet en nu ook niet. Waar ik wel op inzet, is dat mensen door moeten krijgen wat dit doet met nabestaanden. De politie weet wat zij moeten doen bij dit soort gebeurtenissen, maar Facebook weet dat niet.

Niets veranderd

In september 2016 was het dodelijk ongeluk van de vader van Marian Bazelmans. Anderhalf jaar later vind de zelfmoord op het terras in Roosendaal plaats. Daar tussenin hebben nog veel meer incidenten plaatsgevonden waar mensen filmen in plaats van helpen. "Blijkbaar is er nog niets veranderd. Mensen blijven het doen", zegt Bazelmans.

Zij snapt dat mensen met de filmpjes misschien de politie willen helpen. "Maar geef die filmpjes dan ook aan de politie, en plaats ze niet op Facebook", is haar oproep.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.