Binnenland

15-jarige terreurverdachte uit Maastricht veroordeeld

16-08-2016 16:23

Een 15-jarige terreurverdachte is veroordeeld omdat het meisje vorig jaar voorbereidingen trof voor aansluiting bij Islamitische Staat. Ze kreeg acht maanden jeugddetentie, waarvan zeven maanden en veertien dagen voorwaardelijk.

Elektronisch toezicht

Ze komt verder tijdens een proeftijd van twee jaar onder elektronisch toezicht te staan. Ook mag ze deze periode geen internationaal vliegveld in Nederland bezoeken en moet ze meewerken aan gesprekken met een theoloog. De rechtbank wil met de opgelegde straf voorkomen dat het meisje opnieuw radicaliseert.

De voorbereidingshandelingen bestonden volgens de rechters uit Maastricht uit het in het bezit hebben van telefoons met daarop chatgesprekken. Daarin werd met gelijkgestemden overlegd over het uitreizen naar het kalifaat en reismogelijkheden voor vertrek vanaf een vliegveld in Düsseldorf. Ze wilde haar reis financieren met een ring. Ook kocht ze een mobiele telefoon voor haar missie.

‘Dood en verderf’

Volgens de rechtbank is terrorisme één van de zwaarste misdrijven, omdat dat ‘dood en verderf over de hele wereld zaait’. De rechters hebben er voor het bepalen van de hoogte van de straf ook rekening mee gehouden dat het meisje heel jong is. De maximale straf die volgens de wet opgelegd kan worden, is één jaar jeugddetentie.

ANP