Minister Dekker brengt bezoek aan gevangenisdorp Veenhuizen

Vandaag brengt minister Sander Dekker een werkbezoek aan Veenhuizen. Hij krijgt hier een rondleiding, spreekt met gedetineerden en personeel van de gevangenissen en opent de nieuwe Vadervleugel. Gedeputeerde Henk Brink en burgemeester Klaas Smid (Noordenveld) spraken samen met de directeuren van de gevangenissen tijdens een ontbijtsessie met de minister en vertegenwoordiging vanuit het ministerie. Tijdens het gesprek werd het grote belang van de gevangenissen voor de regionale economie en het bijzondere verhaal van Veenhuizen bij de minister onder de aandacht gebracht. De afgelopen jaren lobbyen provincie en gemeente al stevig voor behoud van de gevangenissen, waar sinds het aangekondigde vertrek van de Noorse gevangenen nog een tandje is bijgeschakeld.

De gevangenis loopt langzaamaan leeg en dit zorgt voor veel onrust onder het personeel. Jan Roelof van der Spoel, plaatsvervangend vestigingsdirecteur PI Veenhuizen: “Norgerhaven was volledig in bedrijf en gevuld met gedetineerden. Deze gedetineerden zijn allemaal overgeplaatst voor de komst van de Noorse gevangenen. 3 jaar lang heeft iedereen zich enorm ingezet, zich aangepast aan Noorse wet- en regelgeving, de taal en andere cultuur. En nu gaan de Noren naar huis en staan wij mogelijk met lege handen. Dat voelt natuurlijk niet goed.” “De werkgelegenheid die de gevangenissen bieden is van groot belang voor de regionale economie, de leefbaarheid in Veenhuizen en de omliggende dorpen” aldus gedeputeerde Henk Brink. “Te meer omdat Drenthe in het verleden al buitenproportioneel geraakt is door de sluiting van de Oude Gracht (Veenhuizen 2008), Rode Pannen (Veenhuizen 2009), de Grittenborgh (Hoogeveen 2014), Groot Bankenbosch (Veenhuizen 2014) en Fleddervoort (Veenhuizen 2014). Esserheem, Norgerhaven, jeugdinrichting Juvaid en het Shared Service Center van Justitie zijn samen goed voor 650 directe en honderden indirecte banen. Wij zullen er alles aan doen om deze werkgelegenheid te behouden.”

Burgemeester Klaas Smid: “De gevangenissen in Veenhuizen zijn onlosmakelijk verbonden met het karakter van het dorp Veenhuizen. Het ervaren personeel en de landelijke setting met rust en ruimte dragen bij aan een stabiel detentieklimaat en weinig incidenten, waardoor een gevangenis midden in een dorp kan bestaan. De gevangenissen in Veenhuizen zijn uniek in Nederland. Ik denk dat de minister hier vandaag een goed beeld van heeft gekregen.” De minister heeft aangegeven voor het zomerreces zijn visie op het gevangeniswezen te presenteren.

Reacties