Buitenland
  • 0
Een van de vier reactoren van de kerncentrale in Doel, net over de grens bij Antwerpen, is vanochtend stilgelegd. Dat gebeurde om onderhoud bij het koelwatersysteem uit te voeren. ...

ongeveer 1 maand geleden door AD

REAGEER MET EEN EMOJI
1

Onderhoud ammehoela. Dat gebeurt altijd op schema. Als er ineens *onderhoud* moet worden gepleegd dan is het ding zo gammel dat hij om de haverklap stuk gaat. en dan nu onderdelen van de koelingsysteem. Heel, heel eng. Fukushima had zulke problemen ook, en we weten hoe dat afliep.

1 Ness    
ongeveer 1 maand geleden door Ness
1
Meld

er zaten al haarscheuren in maar dat kon geen kwaad zeiden ze,vandaar dat ze toen over jodiumtabletten begonnen.
net of dat wat helpt.

2 ongelovenloos    
ongeveer 1 maand geleden door ongelovenloos
0
Meld

@1 , "Fukushima had zulke problemen ook, "

Ga je nu serieus de ramp in Fukushima vergelijken met dit???

3 Weet geen naam    
ongeveer 1 maand geleden door Weet geen naam
2
Meld

De problemen in Fukushima zijn vergelijkbaar, de voortdurende ramp niet.
Bij Fukushima was er ook gebrekkig onderhoud, onderdelen die niet pasten etc. waardoor er op een gegeven moment maar één optie overbleef, koelen met zeewater en daar heeft men toen te lang mee gewacht waardoor kernen smolten.

4 Proemevla    
ongeveer 1 maand geleden door Proemevla
2
Meld

@3 : Ga jij nu serieus ontkennen dat ouwe, wrakke kerncentrales met scheurtjes overal die iedere week of maand plat moeten om het minste geringste GEEN gevaar opleveren? Dat kreng in Doel had 10 jaar geleden al opgeruimd moeten worden. Ermee doorgaan is spelen met miljoenen levens. Maar da's geen punt want buiten commissie stellen is zo verrekte duur. Omdat dat zeker 100 jaar gaat duren zo niet langer, terwijl de opslag van de rotzooi zeker 30.000 jaar gegarandeerd moet worden. Omdat die kosten op de burgers gaan worden afgewenteld, terwijl de industrie allang met de hele vette winsten schoot is gegaan - maar het stoppen van een centrale kost MEER dan hij ooit heeft opgebracht. Ga jij serieus ontkennen dat er geen problemen zijn? In Frankrijk staan niet 3 of 4 maar meer dan 50 kerncentrales, die precies dezelfde problemen vertonen. En maar doorschuiven die problemen. En maar wegkijken.

5 Ness    
ongeveer 1 maand geleden door Ness
1
Meld

Oh en ten laatste omdat men geen flauw idee heeft waar al dat afval naar toe moet. Want de spent fuel pools van die kerncentrales zitten bomvol met afgewerkte rommel die zeker nog een jaar of 10 gekoeld moeten worden. En recyclen is geen optie.

6 Ness    
ongeveer 1 maand geleden door Ness
1
Meld

@5 , "Ga jij nu serieus ontkennen dat ouwe, wrakke kerncentrales met scheurtjes overal die iedere week of maand plat moeten om het minste geringste GEEN gevaar opleveren? "

Nee.

Maar wat er in Fukushima gebeurd is, staat daar volkomen los van.

7 Weet geen naam    
ongeveer 1 maand geleden door Weet geen naam
1
Meld

@6 Kerncentrales staan onder streng toezicht van het IAEA. Blijkbaar zijn Belgische centrales veilig.

8 Dune    
ongeveer 1 maand geleden door Dune
0
Meld

@6 , Ik ben ook geen voorstander van kerncentrales.

Ik vond alleen de vergelijking ridicuul.

9 Weet geen naam    
ongeveer 1 maand geleden door Weet geen naam
1
Meld

@4 De damwand van Fukushima was niet berekend op een tsunami als gevolg van een aardbeving van magnitude 9. Een zodanige tsunami, die daar ergens in de jaren dertig van de vorige eeuw voor het laatst had plaatsgevonden. Daar had men blijkbaar niet bij stilgestaan, toen de lokatie werd aangewezen bij de bouw.

Onverwacht onderhoud of een storing komt wel meer voor, daarom werken daar ook mensen om alles in de gaten te houden en bij een calamiteit in te grijpen. Dat is in elke fabriek wereldwijd de normaalste zaak van de wereld en zeker bij kerncentrales.

10 User76    
ongeveer 1 maand geleden door User76
0
Meld

@10
Het was bekend dat de damwand te laag was, ondanks advies is hij niet verhoogd ivm. te hoge kosten.
De plant was door de aardbeving beschadigd, behoorlijk beschadigd, het was niet alleen de tsunami.
De tsunami veroorzaakte uitval van apparatuur, reserve apparatuur bleek niet compatibel, uiteindelijk bleek koelen met zeewater de enige optie, daarmee is gewacht omdat zeewater corrosief is en in dit geval betekende dat dat de apparatuur niet meer in bedrijf kon komen.
Door te lang te wachten zijn de kernen gesmolten, door beschadigingen aan de reactoren / leidingwerk zijn de kernen omlaag verdwenen uit de reactoren. Verder bleek het grondwater, waarschijnlijk ook door beschadigingen door de plant / reactoren te stromen.

Vandaar dat vanaf toen continue radio actief vervuild water in de Pacific stroomt.
Maar dat is niet het enige, bij dit type kernreactor werden de afgewerkte staven boven de reactoren bewaard (op 30 meter hoogte)
Vanaf het begin zijn ze daar opgeslagen, zijn beschadigd en hangen er nog steeds, dit terwijl de gebouwen structureel beschadigd zijn en een ramp, bij een volgende aardbeving, is waarschijnlijk.

11 Proemevla    
ongeveer 1 maand geleden door Proemevla
1
Meld

@10
De locatie is inderdaad niet goed, maar dat heeft te maken met de berg / heuvel die is afgegraven waardoor de kerncentrales pal boven een aquifer kwamen te liggen.

12 Proemevla    
ongeveer 1 maand geleden door Proemevla
1
Meld

@11 Of het bekend was dat de damwand te laag was, zou kunnen en of kosten hier van belang zijn. De deltawerken in Nederland hebben ook wat gekost, deels uit de aardgasbaten betaald, maar dat was ook pas na een catastrophe in 1953.

"Door te lang te wachten zijn de kernen gesmolten,"

Of ze te lang hebben gewacht is een aanname, misschien dat gewoon niks meer werkte? Dan kun je wachten tot je een ons weegt. En kernen die gesmolten zijn, klinkt nogal spannend, maar het betreft hier voornamelijk, laagverrijkt uranium 4%, gevat in zirconium buizen. Deze buizen zijn oververhit geraakt en hebben de verschillende explosies veroorzaakt, voornamelijk door drukopbouw in het leidingnetwerk. Ik heb geen enkel bewijs gezien dat de reactorvaten zelf zijn bezweken.

Maarre in @4 had je het over gebrekkig onderhoud en dus impliceert dat de uitzonderlijke situatie van Fukushima van toepassing is op Doel?

13 User76    
ongeveer 1 maand geleden door User76
0
Meld

@13
Men heeft te lang gewacht met zeewater als koeling te gebruiken, daardoor is de temperatuur van de reactoren boven kritisch uitgekomen, kernen bloot komen liggen en gesmolten.
Dat is geen aanname, men is nog bezig zo ver ik weet de zwarte piet uit te zoeken.

Het gaat niet alleen om laag verrijkt Uranium, een van de reactoren was een Mox reactor, die bevat ook plutonium, maar dat valt meestal weg bij de reclame stukjes die van tepco komen.

De kernen zijn pas laatst vorig jaar gevonden, al die tijd spoelt er 600.000 liter / dag grondwater door de plant, maar dat komt pas verder op in de oceaan naar buiten.

14 Proemevla    
ongeveer 1 maand geleden door Proemevla
1
Meld

De kernen van F zijn gesmolten omdat de koeling niet meer werkte na de vloedgolf, maar ook de back-upsystemen waren uitgeschakeld. Het reactorvat zelf had makke vanaf de bouw.
@13 : niks oververhit, ze zijn gesmolten door de brand. Zirconium geeft een gas af als het smelt, hydrogeen. Als dat zich ergens ophoopt kan het spontaan exploderen, wat ook gebeurd is. 3x waarschijnlijk. Niet in die buizen zelf want dat zijn op dat moment geen buizen meer, maar 1x in het gebouw, 1x in een spent fuel pool en 1x in een reaktorvat, dat lek is geslagen. De dop lag boven op het gebouw. Voorzover we mogen weten. De inhoud van reaktor 4 spent fuel pool is over de ganse wereld verspreid geraakt. Nou moet je wel heel veel pech hebben wil dit allemaal gebeuren maar het kan. Zeker als er stelselmatig wat stuk gaat van ouderdom en ellende.

15 Ness    
ongeveer 1 maand geleden door Ness
1
Meld

@13
Er zijn nog maar weinig plaatsen waar geen gebrekkig / achterstallig onderhoud is, of waar gewerkt wordt met materialen die over gedimensioneerd zijn.
Uiteindelijk wreekt zich dat altijd, daar zijn statistieken voor, een aantal bijna ongevallen leiden tot een ongeval, een aantal ongevallen leiden tot een zwaar ongeval.

Ik zie geen reden waarom het hier (België) anders zou verlopen.

16 Proemevla    
ongeveer 1 maand geleden door Proemevla
1
Meld

@15 "Zirconium geeft een gas af als het smelt, hydrogeen."

Welnee. Ten eerste, dat 'hydrogeen' is wat we normaliter waterstofgas, H₂ noemen.
En dat wordt niet afgegeven door zirkonium (dan zou het om te beginnen waterstof moeten bevatten, nietwaar) maar het ontstaat door splitsing van water.

Je leest weer eens iets, begrijpt het niet, en probeert het vervolgens op NK te reproduceren alsof je een echte expert bent. Maar je valt keer op keer weer door de mand, ness.

18 LanCaster    
ongeveer 1 maand geleden door LanCaster
0
Meld

@15
[quote] niks oververhit, ze zijn gesmolten door de brand. [/quote]

Nee, dat is het gevolg geweest van een reactie die uit de hand liep door te weinig koeling (niet door de (laten we hopen) waterstofexplosie / brand.

Er is van alles mis gegaan, de aardbeving die gebouwen / appendages / regelapparatuur heeft uitgeschakeld, de tsunami, reserve apparatuur die niet compatibel was en op het laatst te lang gewacht met zoutwaterkoeling en als de kernen eenmaal gesmolten zijn dan is dat niet meer terug te draaien, men is toen begonnen met continue water in de plant te pompen, in de loop der tijd is daardoor de ondergrond instabiel geworden waarna de gebouwen begonnen te zakken.
De spent fuel bevindt zich op dertig meter boven de reactoren, die is beschadigd en men heeft wel pogingen gedaan om staven te verwijderen maar dat is maar deels gelukt.
Omdat alleen daar werd opgeslagen (nooit elders opgeslagen) zijn het er veel en zoals ik al schreef in gebouwen die structureel beschadigd zijn.

Tepco blijft meer dan optimistisch maar dat optimisme is misplaatst.


19 Proemevla    
ongeveer 1 maand geleden door Proemevla
1
Meld

@18 : het is dat je onjuiste info aflevert anders zou ik er niet op reageren. Om precies te zijn, zirconium produceert plenty waterstof ingeval van extreme verhitting omdat het heel sterk reageert met stoom. En dan krijg je spontane waterstofbommen met oa een flinke hoeveelheid H3 erin, tritium. "Once the rods reach more than 1200 degrees Celsius, the zirconium will interact with the steam and split the hydrogen from the water." https://www.scientificamerican.com/article/partial-meltdowns-hydrogen-explosions-at-fukushima-nuclear-power-plant/ Zirconium is onderhevig aan slijtage precies vanwege die reaktie, maar natuurlijk niet in op zo'n heftige manier onder normale omstandigheden. https://en.wikipedia.org/wiki/Zirconium_alloy#Formation_of_hydrides_and_hydrogen_embrittlement

20 Ness    
ongeveer 1 maand geleden door Ness
1
Meld

@20 Ik zie dat je het nu ineens wèl over waterstof hebt, je steekt gelukkig toch nog wat van me op.
En je herhaalt ook al niet de onzin dat zirkonium waterstof afgeeft maar je zegt me nu al bijna correct na dat water wordt gesplitst en dat dat de bron van waterstof is.

Natuurlijk kleed je je verhaaltje weer zo in dat het lijkt of je het altijd al gezegd hebt maar die kinderachtigheden zijn we onderhand wel van je gewend.

21 LanCaster    
ongeveer 1 maand geleden door LanCaster
0
Meld

@17 Ok, dank voor de link, en men heeft wat meer info / beelden van de onderkant van een vat, wat blijkbaar duidt op een gat. Het zal wat werk zijn, om dit allemaal op te ruimen, maar de wereld is nog steeds niet vergaan sinds 2011.

Maar hoe verhoudt zich tot een incident / calamiteit bij Doel?

22 User76    
ongeveer 1 maand geleden door User76
0
Meld

@15 "De dop lag boven op het gebouw. Voorzover we mogen weten."

Welke dop? En op welk gebouw? Of verzin je dit gewoon?

23 User76    
ongeveer 1 maand geleden door User76
0
Meld

@21 O je, ik heb een materiaal genoemd, die waarschijnlijk de meesten nooit van hun leven in handen zullen hebben gehad, anders dan wat op wiki staat.

24 User76    
ongeveer 1 maand geleden door User76
0
Meld

@22
In verhouding tot Fukushima stelt Doel niks voor maar daar gaat het niet om, een opeenvolging van storingen als daar gebeurt leidt onherroepelijk tot een grotere storing, dat moet vermeden worden.

25 Proemevla    
ongeveer 1 maand geleden door Proemevla
1
Meld

@25 En daarom zijn ze bezig met de problemen te fixen cq onderhoud. Misschien hadden ze een nieuwe pomp of klep geïnstalleerd die niet goed werkte. Of een of andere IT'er, die een software update nodig achte. Ik heb gemerkt , dat vooral binnen de IT, men nogal het trial and error proces doorloopt, dat is men zo gewend. Maar bij fysieke installaties werkt dat niet zo. Maar goed, Doel ligt toch al onder een vergrootglas, want anders zou dit niet eens het nieuws hebben gehaald.

26 User76    
ongeveer 1 maand geleden door User76
0
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Óók aluminium veroorzaakt geen...
De theorietjes van anti-vaxxers worden ijveri...

20 uur geleden door Wilmama

Werkgevers: een op de drie statushouders kan...
Gisteren maakte de Sociaal Economische Raad (...

23 uur geleden door chouffleur

SP-Raadslid Hilversum: Baudet hoort thuis tus...
Is mooi, 'socialisme'...

18 uur geleden door Inter

PVV steunt actie Pegida bij moskee niet
Pegida krijgt geen steun van de PVV in Arnh...

1 dag geleden door Inter

EU is blok aan ons been, strop om onze nek
De Europese Unie heeft een dramatisch effect...

23 uur geleden door SergioLeone


ADVERTENTIE


Laatste reacties
Xmod
EU is blok aan ons been, strop om onze nek...
@94 " Baudet heeft nul invloed in het kabinet...

5 minuten geleden door Xmod

de redelijkheid
Grote brand bij autobedrijf op industrieterre...
@1 en niet te vergeten het "statiegeld" va...

9 minuten geleden door de redelijkheid

greenmango
Facebook eist dat trailer Nederlandse film Re...
Je suis Redbad!...

13 minuten geleden door greenmango

greenmango
Facebook eist dat trailer Nederlandse film Re...
Zijn die christenen nou helemaal van de pot g...

14 minuten geleden door greenmango

Grasshopper
Tommy Robinson verdwijnt 13 maanden in Britse...
@63 niet alleen zij horen voor de rechter. Oo...

15 minuten geleden door Grasshopper

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig