NOS NieuwsAangepast

Europa deze week: een harde Macron liet zich zien

  • Hans Brom

    redacteur Buitenland

  • Hans Brom

    redacteur Buitenland

De Britse, Franse en Amerikaanse bommen die vorig weekend in Syrië vielen, dreunden de hele week nog na, zowel in Luxemburg als in Straatsburg.

In Luxemburg, omdat daar de EU-ministers van Buitenlandse Zaken bij elkaar waren om een gemeenschappelijk antwoord te vinden op de gifgasaanval, die het leger van Assad uitvoerde op de burgers in Douma.

En in Straatsburg, omdat het Europees Parlement daar deze week de Franse president Macron ontving, een paar dagen nadat hij opdracht had gegeven Syrische gifgasfabrieken te bombarderen.

'Het gaat om hard zijn en dat is Macron geweest'

Voorzichtige taal van de 28 ministers van Buitenlandse Zaken. Er was begrip voor de aanval, maar volgens minister Blok heeft een politieke oplossing veruit de voorkeur. Eerst een wapenstilstand en dan humanitaire hulp. "De enige echte oplossing voor het Syrische conflict ligt aan de onderhandelingstafel", zei Blok.

En verder kan de Europese Unie ook niet gaan. Het is een organisatie van woorden en niet van wapens. Wel kunnen individuele landen besluiten dat het tijd is voor een militaire actie. Dat is dan ook precies wat de Britten en de Fransen deden, samen met de Amerikanen.

Kritiek

Toen de Franse president Macron voor het Europees parlement in Straatsburg verscheen, lag het voor de hand dat het bombardement op Syrië een belangrijk thema van de ontmoeting zou worden. Er was instemming, maar ook kritiek. "Blijf met je handen van Syrië af", stond op een bordje wat leden van de communistische fractie omhoog hielden.

En dat schoot Macron in het verkeerde keelgat. In een voor zijn doen ongekend felle reactie, verdedigde hij de Franse aanval. Het was "een zeer gerichte actie" zei hij, zonder dat er een slachtoffer viel. Je kan praten over hoogstaande principes, zei hij geëmotioneerd, maar de mensen die te maken hebben met een gasaanval schieten daar helemaal niets mee op. Aan het applaus te oordelen was een ruime meerderheid van het parlement het met hem eens.

Bekijk aflevering 10 van Europa deze week hierboven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl