Direct naar artikelinhoud
Trump president VS

Jon Stewart: "Republikeinse leiders zijn zelf het moeras"

Jon Stewart.

Voormalig Daily Show-presentator Jon Stewart vindt dat de Republikeinse president-elect Donald Trump "een verloochening van de Republikeinen" is. Tegelijkertijd hoedde hij zich ervoor om alle Trump-stemmers als racisten te bestempelen en waarschuwde hij ook andere progressieve politici en kiezers om dat niet te doen.

"Trump is geen Republikein, hij is de persoonlijke verloochening van de Republikeinen", zo zei Stewart gisteren op de CBS-show This Morning in zijn eerste commentaar op de verkiezingsoverwinning van de vastgoedmagnaat.

Stewart was ook kritisch voor Republikeinse leiders uit het partij-establishment, die heel de campagne lang kritisch waren voor Trump maar nu "alle voordelen van zijn overwinning in al hun cynisme willen oogsten". Stewart doelt op figuren als fractieleider in de Senaat Mitch McConnell en Huis-voorzitter Paul Ryan. Volgens hen gedragen zij zich bijzonder hypocriet door ervoor te zorgen dat de Amerikaanse overheid lam ligt, om de regering-Obama dan te verwijten dat die niets gedaan krijgt. "Zij zijn het moeras helemaal niet aan het droogleggen", verwees Stewart naar Trumps 'drain the swamp'-uitspraak. "Zij zijn het moeras."

'Zij zijn het moeras helemaal niet aan het droogleggen. Zij zijn het moeras'
Jon Stewart over Republikeinse leiders

Hoop

Toch ziet Stewart nog hoop. "Ik geloof niet dat we nu een fundamenteel ander land zijn dan twee weken geleden. Hetzelfde land, met al zijn gratie, fouten, volatiliteit, onveiligheid, kracht en veerkracht bestaat vandaag zoals het twee weken geleden bestond. Hetzelfde land dat Donald Trump verkoos, verkoos Barack Obama."

Want, verzekerde Stewart, niet alle Trump-stemmers zijn racisten, zoals her en der geopperd wordt. "Ik ken veel mensen uit mijn buurt, ik respecteer en hou van hen. Zij zijn niet bang van Mexicanen of van moslims of zwarten. Ze zijn bang van hun verzekeringspremie. In de progressieve goegemeente bestaat er nu een zekere hypocrisie. Ze haten het wanneer je mensen als één blok beschouwt. Kijk niet naar moslims als één blok, zeggen ze dan. Maar iedereen die voor Trump stemde, is wel een racist. Die hypocrisie is een feit."

'In de progressieve goegemeente bestaat er nu een zekere hypocrisie. Ze haten het wanneer je mensen als één blok beschouwt, maar vinden alle Trump-stemmers racisten'
Jon Stewart