Waarom je nooit het eten achter in de supermarktrekken zou mogen nemen

© Shutterstock

Omdat we denken dat de producten die dieper in de rekken zitten langer houdbaar zijn, graaien we soms naar het achterste in de supermarkt. Maar dat doen we eigenlijk beter niet, zegt professor microbiologie Frank Devlieghere in een nieuw college van de Universiteit van Vlaanderen, een videoplatform waar professoren uit verschillende disciplines vertellen over hun vakgebied. "Dit consumptiegedrag is slecht voor het klimaat en zorgt ervoor dat we te veel voedsel verspillen", zegt Devlieghere.

elvh

Per persoon verspillen we jaarlijks 136 kilogram aan voedsel. 80% van de mensen vindt dat veel te veel, en vindt ook dat al die verpakkingen in supermarkten slecht zijn voor het milieu. Tegelijk kiest 80% van de consumenten in de supermarkt de producten uit met de langst mogelijke houdbaarheidsdatum, die vaak dieper in de rekken zitten. "Te weinig mensen denken er aan dat we met dit consumptiegedrag bijdragen aan de voedselverspilling en milieu-impact", zegt Devlieghere

In zijn college voor videoplatform 'Universiteit van Vlaanderen' legt hij uit dat "we niet altijd producten met de langste houdbaarheidsdatum mogen kopen. Als we dat met zijn allen doen, blijven de supermarkten met te veel vervallen overschotten achter."

Ten minste houdbaar tot

Te weinig mensen weten ook dat er een verschil bestaat tussen 'ten minste houdbaar tot' en 'te gebruiken tot'. Een product met het label 'te gebruiken tot' consumeer je beter niet meer na de vervaldatum, maar een product met het label 'ten minste houdbaar tot', kan je na die datum zonder enig risico en dus perfect nog consumeren.

Handig om te weten dus, zeker als je bewuster wil omgaan met voedselverspilling en als je je ecologische voetafdruk wil verkleinen. Zowel de productie als de verpakking van voedsel heeft een enorme impact op het klimaat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer