Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nee, de BBC meldt niet dat een Derde Wereldoorlog is uitgebroken

  •  
20-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
bbc
Een opmerkelijke verklaring van de BBC deze week: het voelt zich gedwongen afstand te nemen van een vooral via whatsapp circulerende video over het uitbreken van een Derde Wereldoorlog:
In beeld is te zien hoe een ogenschijnlijke BBC-presentator in een bedrieglijk echte BBC-studio vertelt over een ontluikende nucleaire oorlog tussen Rusland en NAVO-landen. De video, die enkele minuten duurt, werd op YouTube geplaatst en daarna verder verspreid. Bezorgde kijkers belden de BBC-burelen en eisten opheldering. “We willen absoluut helder maken dat het nep is en dat het niet van de BBC komt,” laat een woordvoerder van de omroep weten.
De video is al twee jaar oud en gemaakt door een bedrijf om mensen te testen op hun reactie als er een rampenscenario uit zou breken. In de originele versie stond duidelijk een disclaimer dat het hier om fictief drama ging. Hoe de video uiteindelijk online kwam en wie erachter zit, is vooralsnog onduidelijk.
Nepvideo’s lijken een trend. Eerder deze week legde de Oscar-winnende komiek Jordan Peel oud-president Barack Obama nog woorden in zijn mond:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.