Kabinet houdt vast aan hogere btw op groente en fruit

© ANP

Het kabinet wil niets weten van een lagere belasting op groente en fruit. Het plan om het btw-tarief voor levensmiddelen te verhogen van 6 naar 9 procent gaat gewoon door, ook al eten veel Nederlanders nog te ongezond.

Redactie

Ondanks verzet van wetenschappers, artsen en consumentenorganisaties wordt de btw op groente en fruit verhoogd. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zei gisteren in de Tweede Kamer dat een uitzondering voor gezond voedsel vanwege Europese regels onmogelijk is.In het regeerakkoord is afgesproken dat het laagste btw-tarief - voor onder meer de dagelijkse boodschappen - omhoog gaat van 6 naar 9 procent. Onbegrijpelijk, vinden critici, die stellen dat het duurder maken van groente en fruit haaks staat op de vele initiatieven vanuit verschillende organisaties om gezond eten te promoten.

Effect"Zeker voor de laagste inkomens moet je gezond eten aantrekkelijker maken en juist niet moeilijker", zegt SP-Kamerlid Frank Futselaar. Hij vroeg Schouten gisteren om een onafhankelijk onderzoek naar de effecten van de btw-verhoging op groente en fruit.

Volgens Schouten staat helemaal niet vast dat consumenten minder gezond eten kopen als de btw omhooggaat. Ze wijst naar eerder onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving waaruit zou blijken dat het ‘niet heel effectief’ is om gedrag van consumenten te sturen via de btw.

Ook stelt Schouten dat gezond eten goedkoper kan zijn dan minder gezond voedsel. "Volgens het Voedingscentrum kun je voor 6 euro eten volgens de Schijf van Vijf. Terwijl als je dat niet doet, je 50 eurocent meer kwijt bent."

RegelsRegelgeving vanuit Brussel is de belangrijkste reden om de btw voor groente en fruit niet te verlagen. "Het is niet toegestaan", aldus Schouten. Eerder liet staatssecretaris Menno Snel van Financiën al weten dat een dergelijke uitzondering ‘lastig af te bakenen is’, omdat groente en fruit als basisingrediënten onderdeel uitmaken van veel samengestelde producten.

SP-Kamerlid Futselaar stelt dat de Europese Commissie van plan is om lidstaten de komende jaren meer vrijheid te geven op het gebied van btw. Daarom is het volgens hem zaak om nu alvast uit te zoeken wat de effecten van de gewraakte btw-verhoging zijn.

Voedselwaakhond Foodwatch waarschuwt voor de afnemende groente- en fruitconsumptie onder Nederlanders. Een volwassene eet gemiddeld 113 gram fruit per dag en 139 gram groente per dag. Dat ligt ver onder de aanbevolen hoeveelheid in de Schijf van Vijf, die 250 gram groente voorschrijft.