RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

ChristenUnie wil harde aanpak van games met 'virtuele schatkistjes'

Beeld © iStock

De ChristenUnie wil koste wat het kost voorkomen dat kinderen al op jonge leeftijd in aanraking komen met online gokken. Daarom wil de partij dat minister Dekker breder gaat onderzoeken welke games 'virtuele schatkisjes' hebben, zogeheten 'loot boxes'. Ook moet alles in het werk worden gesteld om deze games te verbieden.

Uit onderzoek van de Nederlandse Kansspelautoriteit blijkt dat vier van de onderzochte tien games in strijd zijn met de wet, omdat er zonder vergunning zogenaamde 'loot boxes' in zitten. Spelers kunnen prijzen winnen als ze de schatkistjes kopen, en die prijzen kunnen worden verhandeld.

'Fruitautomaten voor kinderen'

De ChristenUnie noemt deze 'loot boxes' digitale fruitautomaten voor kinderen. De partij heeft Kamervragen gesteld aan minister Dekker (rechtsbescherming). De CU wil dat de minister hard gaat optreden tegen alle games waarin deze zogenoemde 'loot boxes' zitten, ook als ze niet verhandelbaar zijn.

"Met deze virtuele schatkistjes bereiden we kinderen al op jonge leeftijd voor op een gokverslaving. Maar kinderen hebben geen idee", stelt CU-Kamerlid Stieneke van der Graaf. Als het aan de ChristenUnie ligt, wordt bij meer games onderzocht of er 'virtuele schatkistjes' in zitten.

Miljarden euro's 

De partij wil van VVD-minister Sander Dekker (rechtsbescherming) weten wat hij gaat doen om te voorkomen dat jongeren dienen als melkkoe van de game-industrie. De ChristenUnie vindt dat de minister de industrie hierop moet aanspreken. Volgens de partij verdienen grote bedrijven naar schatting zo'n 24 miljard euro aan de schatkistjes. 

Steeds meer games moedigen jongeren aan om ‘loot boxes' te kopen

Poppetjes in zijn spel kon hij door middel van deze ‘loot boxes’ mooier aankleden. Uiteindelijk raakte hij zo verslaafd dat hij moest afkicken in een kliniek.

Meer op rtlnieuws.nl
Games in strijd met kansspelwet door 'virtuele schatkistjes'