Archieffoto Damascus.
AFP or licensors

Douane vervolgt Vlaamse bedrijven voor illegale export chemische producten naar Syrië

Drie Vlaamse bedrijven zouden chemische producten naar Syrië hebben uitgevoerd zonder de juiste vergunningen. Ze moeten voor de correctionele rechtbank komen, schrijft het weekblad Knack.

"Tussen 2014 en 2016 heeft een groothandel in chemische producten voor industrieel gebruik, gesteund door twee administratieve kantoren, vier verschillende chemische producten uitgevoerd naar Syrië. Maar het bedrijf had geen voorafgaande exportvergunning", zegt Kristof Clerix van Knack.

Sinds juli 2013 is voor de export van een aantal chemische stoffen naar Syrië een voorafgaande exportvergunning vereist. Eén van de vier uitgevoerde chemicaliën - isopropanol - wordt gebruikt in ontsmettings- en schoonmaakmiddelen en voor farmaceutische toepassingen. Maar het product kan ook gebruikt worden om het dodelijke saringas aan te maken, een zenuwgas dat de voorbije jaren in Syrië werd gebruikt.

De douane stelde pas vast dat de vereiste vergunningen niet waren voorgelegd nadat de chemicaliën al uitgevoerd waren. "De douane vervolgt die bedrijven nu wel voor de rechtbank, maar ze is er zelf veel te laat achter gekomen. Vijf keer heeft dat Belgische bedrijf het mogelijk gevaarlijke isopropanol kunnen exporteren. De vraag is of de douane zelf niet sneller had moeten ingrijpen", zegt Clerix.  De drie bedrijven stellen dat ze niet op de hoogte waren van de vergunningsplicht.

"Procedure afwachten"

Minister van Financiën Van Overtveldt gaat er voorlopig niet van uit dat de douane fouten heeft gemaakt. De douane zelf is wel een intern onderzoek gestart naar de zaak. Van Overveldt wil de gerechtelijke procedure die nu loopt afwachten, zei hij in "De ochtend" op Radio 1. "Er zijn onderzoeken gebeurd en er lopen nog onderzoeken, onder meer door de douane zelf. Dat wordt nu allemaal samengebracht in de strafprocedure die loopt. Ik ga heel die procedure even afwachten alvorens hier specifieke conclusies te trekken."

Meest gelezen