Half gegaarde zalm met boksoi en sobanoedels met zeewier
Met de lauwwarme noedels is dit een heerlijk lentegerecht. Boksoi is het kleine broertje van paksoi. Kun je ’m niet vinden in de supermarkt, vervang de hoeveelheid boksoi dan door een halve struik paksoi.
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 250 g wilde zalmfilet, overal even dik
- 2 tl zwart sesamzaad
- 1 el arachideolie
- 1⁄2 rode ui, in halve ringen
- 2 boksoi, in kwarten
- 1 1⁄2 el sojasaus
- 1 1⁄2 el mirin (japanse rijstwijn)
- 1 1⁄2 el rijstazijn
- 1⁄2 el limoensap
- 90 g sobanoedels
- 100 g zeewiersalade
Benodigdheden:
- 2 koekenpannen
- Kookpan
Bereidingswijze:
- Verhit een koekenpan zonder boter of olie.
- Bestrooi de zalmfilet aan de bovenzijde met het sesamzaad.
- Leg de zalm in de pan met de sesamkant naar boven en bak de zalm op matig vuur tot deze voor de helft gaar is.
- Dit duurt zo’n 10 minuten, afhankelijk van hoe dik de zalm is.
- Verhit ondertussen in een andere koekenpan de olie.
- Fruit de ui 5 minuten tot deze zacht is.
- Voeg de boksoi toe en bak 4 minuten mee.
- Voeg op het laatst de sojasaus, mirin, rijstazijn en het limoensap toe en roer door.
- Kook de sobanoedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Giet af, spoel met lauw water en laat uitlekken.
- Meng de zeewiersalade erdoor.
- Draai de helft van de noedels met zeewier om een vork en leg op een bord.
- Snijd de zalm doormidden en leg een deel op de noedels.
- Schep de helft van het boksoimengsel naast de noedels op het bord.
- Maak zo ook het andere bord op en serveer.
Eet smakelijk!
Dit recept komt uit het boek In Perfecte Conditie.
Klik hier voor meer recepten van Ellen Hoog.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Minder vlees en zuivel, maar wat eten we dan wel? Dít is het gezondste eetpatroon ter wereld
-
consumentenbond
De keukenmachine is ideaal voor wie graag bakt, dit is de beste
Wat is de beste keukenmachine? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Onervaren afwasser Daniel (32) blufte zich tot chef in sterrenrestaurant: ‘Alles opgegeven om te koken’
Als lastige leerling ging hij van school naar school, totdat de 17-jarige Daniel als afwasser in de keuken van een restaurant belandde. Het was liefde op het eerste gezicht met het horecaleven. Toen hij solliciteerde bij sterrenrestaurant Inter Scaldes was hij eerlijk. ,,Ik kan niks, maar ik wil heel graag”, blufte hij zich naar binnen. Anno 2024 jaagt hij zijn droom na en wil hij zijn eigen ster.Delft -
PREMIUM
Is dit dé oplossing tegen voedselverspilling in de horeca? ‘100 kilo weggooien is 700 euro in de afvalbak’
Hotels en restaurants brengen dagelijks bergen met eten rechtstreeks naar de afvalbak. Dat zorgt voor grote verspilling van voedsel én geld. Het Utrechtse bedrijf Orbisk bedacht een superslimme oplossing voor dit probleem en daar veroveren ze nu de wereld mee.Utrecht -
Voedselproducenten Fairtrade, Knorr, Koh Tai en Patak’s halen vlees en vis uit de helft van hun recepten
Supermarktketens Jumbo en Plus, evenals de voedselproducenten Conimex, Fairtrade, Knorr, Koh Tai en Patak’s gaan hun verpakkingen aanpassen zodat de helft van de recepten daarop volledig vegetarisch of veganistisch wordt. Dat doen zij op verzoek van Wakker Dier, meldt de organisatie.
-
PREMIUM
Omega 3 kan hart- en vaatziekten voorkomen, maar je lichaam maakt het zelf niet aan: in deze voeding zit het
-
-
-
PREMIUM5 keukenmythes
Waarom je champignons best mag afspoelen, maar gekookte pasta absoluut niet
Verdampt alcohol tijdens het koken? Verliezen champignons hun smaak als je ze wast? Iedereen die wel eens de pollepel in de hand neemt, kent van die keukenwijsheden waarbij je denkt: klopt het nou wel of niet? Deze redactie zet er vijf op een rij. ‘Arme spinazie. De bladgroente kampt al eeuwig met valse geruchten.’ -
PREMIUM
‘Niet te extreem, wél heel effectief’: met dit dieetschema blijft Brad Pitt zelfs op zijn 60ste in topvorm
De minst gerespecteerde regel ter wereld? ‘We don’t talk about fight club’. Op de gezegende leeftijd van 60 ziet Brad Pitt er immers nog altijd even afgetraind uit als toen in 1999. Het internet vermaakt zich met theorieën als: ‘Is hij een vampier?’ Maar de waarheid is nog veel interessanter: Pitt volgt een streng regime om in topvorm te blijven. Wij zetten álle praktische details op een rij, inclusief ontbijtjes van 7(!) eieren en... zwaardvechten.
-
PREMIUMSalaris
Patrick (25) wil niet meer verdienen: ‘Anders raak ik mijn huurtoeslag en zorgtoeslag kwijt’
-
PREMIUMInterview
Insecten als voedsel: hoe leren we lief te zijn voor de meelworm?
Het insect is dichter bij je bord dan je denkt. Dat stelt onderzoeker Marcel Dicke van de Wageningen Universiteit. Als diervoer vinden vliegenlarven en meelwormen hun weg naar de magen van vissen, varkens en kippen. En ook als humaan voedsel zijn zespotigen toegelaten. Nieuwe uitdaging: hoe zorgen we ervoor dat in gevangenschap gekweekte krekels een fijn leven hebben? -
-
PREMIUMbelastingaangifte
Dit zijn aftrekposten waar de Belastingdienst dit jaar extra op controleert (en zo vul je ze goed in)