Martin Selmayr en Jean-Claude Juncker
NOS NieuwsAangepast

Europese Commissievoorzitter Juncker verder onder druk om topambtenaar

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

De benoeming van de hoogste Europese ambtenaar Martin Selmayr moet worden heroverwogen, zodat ook andere kandidaten kans maken op de post. Dat eist een grote meerderheid in een commissie van het Europees Parlement. Selmayr komt daarmee verder onder druk te staan, net als zijn politieke baas. Commissievoorzitter Juncker zou binnenskamers zijn lot aan dat van Selmayr hebben verbonden.

De benoeming van Selmayr deed vorige maand veel stof opwaaien. De Duitser was jarenlang de rechterhand van Juncker, maar werd van de ene op de andere dag gepromoveerd tot secretaris-generaal van de Europese Commissie, de hoogste ambtelijke functie. De sollicitatieprocedure verliep schimmig en er waren geen tegenkandidaten.

De reputatie van Selmayr in Brussel helpt hem niet. De Duitser wordt wel 'het beest van Berlaymont' (het hoofdkwartier van de Europese Commissie) genoemd. Hij zou geregeld zijn zin doordrijven door collega's en politici te intimideren.

Coup

Het Europees Parlement zegt nu dat de benoeming kan worden gezien als een coup. Daarom moet de procedure opnieuw tegen het licht worden gehouden. Het is opvallend dat ook de christen-democraten daarmee instemden. Zowel Juncker als Selmayr is christen-democraat. Toch is er ook binnen die partij irritatie over de benoeming van Selmayr.

Voor de Nederlandse Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66) is het een onverwacht gunstige uitkomst. "Ik verwacht nu dat Juncker hier ook naar gaat handelen. Hij moet erkennen dat er fouten zijn gemaakt." Vrijwel alle Nederlandse Europarlementariërs waren kritisch over de benoeming van Selmayr.

Juncker kan de komende twee dagen nog iets doen aan de stemming in het parlement. Op woensdag stemmen de parlementariërs nog een keer, dan niet in commissie, maar met z'n allen. Als Juncker vooraf al met een gebaar komt, heeft hij nog een kans dat die stemming gunstiger uitpakt voor hem en Selmayr.

Het Europees Parlement blaft nu, maar als Juncker voet bij stuk houdt, kan het nauwelijks bijten. De parlementariërs schrijven dat het juridisch niet mogelijk is om Selmayr tot aftreden te dwingen. Om zijn politieke baas Juncker aan te pakken moeten ze met tweederde meerderheid de hele Europese Commissie wegsturen. Het is erg onwaarschijnlijk dat het zo ver komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl