Direct naar artikelinhoud

Expatkinderen overspoelen scholen in Amstelveen

Expatkinderen en kinderen van kennismigranten overspoelen scholen in Amstelveen. Een schoolbestuurder luidt de noodklok: 'Straks zit er bijna geen Nederlands sprekend kind meer in de klas.'

Expatkinderen en kinderen van kennismigranten overspoelen scholen in AmstelveenBeeld ANP

Klassen waar soms nog maar twee kinderen in zitten die Nederlands spreken - het komt voor in Amstelveen, waar het aantal kinderen van expats de laatste vijf jaar hard is gegroeid.

De cijfers zijn indrukwekkend. Waar in 2008 nog 500 nieuwkomers naar de Metropool Amsterdam kwamen, is dat aantal gestegen naar 13.000 per jaar. Een deel van hen heeft kinderen.

De gemeente Amstelveen was altijd al een plek waar veel buitenlandse werknemers zich vestigden, maar in het verleden ging het vooral om goedverdienende expats die door hun moederbedrijf waren uitgezonden. Dat bedrijf kon dan meebetalen aan prijzige internationale scholen.

De expats die er nu zijn, worden ook wel kennismigrant genoemd: werknemers die op een lokaal contract bij Booking.com of Cannon werken en niet het salaris verdienen om hun kinderen naar privéscholen te sturen.

Groep 0
Zij sturen hun kinderen ook het liefst naar openbare scholen waar Engels wordt gesproken en een internationaal curriculum is, maar die scholen zijn er nauwelijks. Ze kiezen soms noodgedwongen, soms bewust, voor gewone scholen met Nederlands als voertaal.

Frans Cornet, directeur-bestuurder van Amstelwijs, een stichting voor openbaar primair onderwijs in Amstelveen die elf openbare basisscholen bestuurt, luidt deze week de noodklok in het magazine Naar School!

"We doen ons best om deze kinderen op te vangen, maar we hebben er de middelen niet voor."

Extra begeleiding voor expatleerlingen kan niet worden betaald uit de potjes voor nieuwkomers, en ook niet van het budget voor onderwijsachterstanden. "Maar we moeten wel een onderwijsassistente hebben die deze kinderen - die vaak geen Nederlands en soms geen Engels spreken - te begeleiden," zegt Cornet.

Met creatieve oplossingen als 'groep 0', een jaar voor groep 1, proberen ze de kinderen toch te helpen. Een extra docent begeleidt dan een jaar de leerlingen en leert ze schoolse vaardigheden als op een stoeltje zitten en letters herkennen.

Cornet: "Vaak zijn het kinderen die niet naar een kinderopvang zijn geweest en nog niet zindelijk zijn en met een speen rondlopen. Die kun je niet in een gewone klas zetten."

India, Japan of de VS
Over twee jaar verwacht de metropool Amsterdam 3000 kinderen van expats op scholen te hebben: de helft op internationale scholen, de andere helft op reguliere scholen.

Nu al komen docenten in de knel doordat ze veel extra aandacht moeten geven aan bijvoorbeeld Indiase kinderen die slechts negen maanden in de klas meelopen en geen Nederlands spreken.

'Vaak zijn het kinderen die nog niet zindelijk zijn. Die kun je niet in een gewone klas zetten'

De gemeente heeft al extra geld vrijgemaakt voor nieuwkomersklassen - waar kinderen van vluchtelingen en migranten een jaar lang intensief taalles krijgen - maar de vraag is zo groot, dat het niet meer bij te benen is.

Daardoor zitten soms tien kinderen uit India, Japan of de VS in een reguliere klas bij Nederlandse leerlingen.

"We proberen wel te ontmoedigen," zegt Cornet. "We zeggen: uw kind krijgt zo niet het onderwijs waar hij iets aan heeft. Wat heeft een Amerikaans kind aan intensief Nederlands en aardrijkskunde over Holland, als hij een paar jaar later naar Amerika teruggaat? Dat is verloren tijd."

Geen oplossing
Een mogelijke oplossing ziet Cornet in meer scholen waar je voor vijftig procent in het Nederlands en vijftig procent in het Engels les krijgt. "Daar is grote vraag naar, maar wettelijk is het nog ingewikkeld om dat te regelen. Officieel mag je maximaal vijftien procent van de lessen in het Engels doen."

Inmiddels heeft de gemeente elke twee maanden overleg met de scholen hoe de leerlingen kunnen worden geholpen. Er zijn plannen voor een door de overheid gefinancierde school voor internationaal onderwijs in 2019, maar dat zal de problemen nog niet oplossen.

Cornet: "Er zijn nu Amstelveense scholen waar zo veel internationale kinderen zitten, dat een nieuwe internationale school een leegloop zou betekenen. Wat ga je dan met je reguliere school doen?"

Lees ook: Gelukkig hebben we de expats nog

3000

Over twee jaar verwacht de metropool Amsterdam 3000 kinderen van expats op scholen te hebben: 1500 op internationale scholen, 1500 op reguliere scholen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.