RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Doodsteken medewerker tbs-kliniek was gevolg van te hoge werkdruk

Archieffoto Beeld © Politie

De dood van een medewerker in tbs-kliniek de Kijvelanden vorig jaar, was het gevolg van een te hoge werkdruk en een tekort aan personeel. Dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid in een conceptrapport over het incident, dat in handen is van RTL Nieuws.

Een tbs-patiënt stak in februari vorig jaar in kliniek de Kijvelanden medewerker Arnd Otten dood met een schaar. Behalve een personeelstekort, was er bij de Kijvelanden te weinig toezicht op het medicijngebruik en werden de regels over het uitlenen van gevaarlijke voorwerpen niet nageleefd, zo blijkt uit het rapport (.pdf).

Ritalin gesnoven

Tijdens de rechtszaak bleek al dat Michel T. van een andere gedetineerde Ritalin kocht. Hij vermaalde het tot poeder en snoof het om er high van te worden. Hij was onder invloed van Ritalin toen hij Otten doodstak. De inspectie concludeert in het rapport dat er te weinig toezicht is op de inname van medicijnen.

Daarnaast concludeert de inspectie dat er veel tijdelijke medewerkers aan het werk waren, die de regels niet goed kenden. Er was weinig tijd om nieuwe medewerkers, zoals Otten, goed in te werken. Het personeel had het bestuur gewaarschuwd over de werkdruk. Toch ging men door met een reorganisatie.

Niet alleen bij de Kijvelanden

Volgens de vereniging van tbs-advocaten spelen deze problemen niet alleen bij de Kijvelanden. "Het personeelstekort en ook de wisselingen in personeel behoren tot de grootste problemen die we zien in alle tbs-klinieken", zegt advocaat Job Knoester.

"Als een patiënt binnen een jaar zes verschillende behandelaren krijgt te zien, soms van uitzendbureaus, dan kun je problemen verwachten. Daar moet wat aan gebeuren."

Meer geld

"Door het personeelstekort staan medewerkers soms alleen voor een groep tbs'ers. Dat geeft een gevoel van onveiligheid", zegt Elise Merlijn van vakbond FNV. "Door de hoge werkdruk stappen nieuwe werknemers snel weer op. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht."

Volgens de vakbond ligt de oplossing bij de politiek. "Er moet meer geld beschikbaar worden gesteld, zodat er meer opleidingsplekken komen en dus meer geschikt personeel. Dat is de enige manier om de cirkel te doorbreken."

De Inspectie Justitie en Veiligheid en Fivoor, waar de Kijvelanden onder valt, willen niet inhoudelijk reageren tot het rapport openbaar gemaakt wordt. Dat is op z'n vroegst volgende maand. 

Tbs: zo werkt het

Een klein deel van de veroordeelden krijgt door de rechter een tbs-maatregel opgelegd. Maar hoe gaat dat in zijn werk?

Meer op rtlnieuws.nl:
Jac werkt in een tbs-kliniek: 'Je staat hier altijd op standje waakzaam'