'We komen mensen tegen met vuilniszakken vol administratie'

"De administratie hield me in de greep. Ik schaamde me voor mijn situatie, dus ik kwam ook niet veel naar buiten." Trientje uit het Groningse Grootegast kwam in de financiële problemen toen een verhuizing drie jaar geleden veel meer kosten met zich meebracht dan ze had verwacht. "Het overzicht was weg, mijn hoofd zat vol, waardoor ik eigenlijk niet zo goed keuzes kon maken en dingen ondernemen", vertelt ze in het NOS Radio 1 Journaal.

Ruim veertig procent van de Nederlanders worstelt met zijn financiën, meldde het Nibud vanochtend. Dat leidt al snel tot geldzorgen, zoals plotseling rood staan, aanmaningen en boetes op de deurmat waardoor mensen steeds verder vastlopen.

Opvallend is dat de problemen niet alleen bij ouderen spelen, maar ook bij jongeren, mensen onder de 35 jaar. Trientje (33) had het niet zien aankomen, maar de verhuizing speelde haar parten. "Het begon klein, ik kreeg een dubbele huur. Als je al stress hebt van een dubbele huur die je eigenlijk niet meer kunt voldoen, ga je toch fouten maken."

Trientje raakte het overzicht kwijt. Daarom schakelde ze hulp in:

'Op een gegeven moment zag ik het niet meer zitten'

Ze schreef haar problemen van zich af in een dagboek, maar het duurde lang voor ze hulp zocht. Uiteindelijk kwam ze via internet terecht bij hulpverleningsinstantie Humanitas.

Ingrid de Bruijn is een van de hulpverleners bij de stichting. Wat voor mensen komt ze zoal tegen? "Het is zo verschillend: van mensen met heel kleine vragen waar ze iets moeten aanvragen, tot mensen die heel veel problemen hebben en geholpen moeten worden richting schuldhulpverlening", vertelt ze. "We komen mensen tegen met vuilniszakken vol administratie die we open moeten trekken."

Dat meer mensen moeite hebben om het allemaal te bolwerken, merkt Humanitas dagelijks. In een jaar tijd zijn ze van 200 naar 300 deelnemers gegaan. Dat zijn mensen die langdurige ondersteuning nodig hebben.

Jongeren

Humanitas heeft een speciaal project gestart dat gericht is op jongeren, zegt De Bruijn. "Omdat we zien dat die groep een boel financiële problemen heeft en daar absoluut hulp bij nodig heeft. En niet aan de bel trekt."

Schaamte speelt een belangrijke rol, zegt ze. "Maar ook naïviteit. Ze hebben vaak het idee van: ik los dat wel weer op." Ouderen hebben ook moeite met de steeds verdere digitalisering. "Je moet behoorlijk computervaardig zijn wil je alles goed doen."

Nibud: veel mensen worstelen met financiële administratie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl