Ben van Beurden
NOS NieuwsAangepast

Shell-topman: we hadden harder moeten waarschuwen voor klimaatverandering

"We hadden assertiever moeten zijn", zegt Shell-topman Ben van Beurden in een podcast van Studio Energie. Al in 1991 bracht Shell een film uit waarin een verontrustend beeld over klimaatverandering in de toekomst werd geschetst. 'Shell wist het, maar heeft er niet zoveel aan gedaan', wordt het olie- en gasbedrijf nu verweten.

"Hadden wij misschien harder moeten praten, hadden we misschien daar een groter probleem van moeten maken? Nou eerlijk gezegd vind ik, als we daarop terugkijken, dat we wellicht assertiever hadden moeten en kunnen zijn", zegt Van Beurden. "Want nu wordt het probleem bij ons neergelegd, terwijl het uiteindelijk natuurlijk een veel breder maatschappelijk probleem is."

Imago

"Het is steeds toch meer Shell tegen de samenleving en natuurlijk stoor ik me daar enorm aan, want zo identificeer ik mezelf niet. En ik denk dat niemand binnen Shell zich herkent in de manier waarop wij van tijd tot tijd gekarakteriseerd worden."

Maar daar heeft Shell volgens de topman ook zelf schuld aan. "We moeten ons beter uitlaten, ons duidelijker profileren, wellicht ook dingen anders doen en zeker anders zeggen." Shell is volgens Van Beurden een totaal ander bedrijf dan hoe het wordt afgeschilderd.

'Uitermate simplistische voorstelling'

Shell wordt door milieuorganisatie Milieudefensie voor de rechter gedaagd voor de rol die het speelt in de oorzaak van het klimaatprobleem. Wat vindt de topman van Shell daarvan?

"Mijn gevoel is toch een van teleurstelling dat het zover komt", zegt hij. "Het gaat om een ingewikkeld maatschappelijk probleem dat collectief moet worden opgelost. Dat kan niet worden opgelost door één partij."

Olie en gas blijven volgens Van Beurden nodig en de vraag daarnaar verdwijnt volgens hem niet als het aanbod wordt weggenomen. "Dat is, denk ik, een uitermate simplistische voorstelling van zaken waar ik me eerlijk gezegd van tijd tot tijd weleens aan stoor. Want daarmee wordt de indruk gewekt dat er een eenvoudige oplossing zou zijn."

Milieudefensie heeft een aantal voorwaarden gesteld waar Shell aan moet voldoen om aan een rechtszaak te ontkomen. Van Beurden wil in het interview niet zeggen of Shell daarop ingaat.

Ik vind dat de minister het erg goed gedaan heeft.

Shell-topman Ben van Beurden

Vrijdag werd bekend dat Shell en Exxon compensatie willen van minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat omdat ze niet al het gas in de bodem naar boven kunnen halen.

Volgens Van Beurden lopen de gesprekken daarover goed. "We zijn niet in gevecht met de overheid, we voeren heel constructieve gesprekken. Het is een ingewikkeld probleem dat we allemaal willen oplossen. Ik vind dat de minister het erg goed gedaan heeft. Ik vind het heel moedig wat hij gedaan heeft en we hebben daar ook alle begrip voor. Een claim is totaal niet aan de orde. Er is geen sprake van een claim."

Wel zijn er volgens Van Beurden gesprekken over de financiële afhandeling. Er moet daarbij volgens hem gekeken worden naar de verdeling van de kosten en opbrengsten en er moet gezorgd worden dat de NAM een financieel sterk bedrijf blijft dat aan al zijn verplichtingen, inclusief schadeafhandelingen, kan voldoen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl