Minderjarige jongeren zitten te lang in gesloten opvang (+video)

jongeren zitten te lang opgesloten

Honderden uit huis geplaatste jongeren zitten langdurig in gesloten instellingen waar zij niet thuis horen. Jeugdadvocaten hebben de noodklok geluid.

De kinderen die in de knel komen zijn vaak tieners met ernstige gedragsproblemen en soms ook een verstandelijke beperking.,,De gedragsproblemen verergeren doordat de jongeren geen perspectief hebben”, zegt jeugdrechtadvocaat Joris Kroeze uit Hoogeveen. ,,Ze zitten veel te lang op plekken die alleen voor kortdurende opvang zijn bedoeld.”

Veertien maanden in gesloten instelling

Kroeze staat veel minderjarige jongeren bij die op verzoek van de kinderbescherming door de rechter uit huis zijn geplaatst, omdat het thuis spaak loopt. Een van zijn cliënten is een 16-jarige uit huis geplaatste jongen uit Emmen. Hij verblijft al veertien maanden in een gesloten instelling terwijl de kinderrechter heeft bepaald dat de gemeente een geschikte andere plek voor hem moet regelen.

Kroeze constateert dat er voor kinderen met ernstige problemen in veel regio’s geen geschikte opvang is. Alleen in het Noorden zitten er volgens de advocaat zeker 40 jongeren op een plek waar zij niet thuis horen. Kroeze is aangesloten bij de Vereniging van Nederlandse Jeugdrechtadvocaten (VNJA). De vereniging luidt namens 500 jeugdrechtadvocaten de noodklok in een brandbrief aan de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS).

In de brief van de gespecialiseerde advocaten staat dat al geruime tijd sprake is van een tekort aan passende jeugdhulp voor uit huis geplaatste minderjarigen. ,,Dat betekent dat kinderen niet altijd de hulp krijgen die zij nodig hebben en verdienen, hoe hard wij voor, tijdens en na rechtszittingen er ook voor vechten om dit te regelen.” De advocaten zeggen dat de rechten van kinderen worden geschonden. Ook kinderrechters vinden de huidige situatie onwenselijk, zo blijkt uit meerdere rechterlijke uitspraken.

Stijging van jeugdcriminaliteit

Kroeze signaleert net als zijn collega’s dat kinderen in een instelling voor gesloten jeugdhulp verblijven omdat er geen passende vervolgplek is en doordat er wachtlijsten zijn. ,, Dat heeft grote gevolgen. Als wij nu niet de jeugdhulp beter gaan organiseren, voorspellen wij een stijging van de jeugdcriminaliteit of een stijging van het aantal minderjarigen dat slachtoffer wordt van criminelen.” De advocaten roepen de minister op om met spoed maatregelen te nemen om de kinderen de hulpverlening en de zorg te geven waar zij recht op hebben.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft op verzoek van de Tweede Kamer gereageerd op de brief. Hij zegt dat hij het signaal van de jeugdrechtadvocaten herkent. Maandagmiddag presenteert hij het programma Zorg en Jeugd. ,,De hoofdopgave van dat programma is dat kinderen en jongeren met problemen op tijd goede en effectieve jeugdhulp ontvangen, zodat zij kansrijk opgroeien.”

Volgens de minister is het programma voorbereid in overleg met gemeenten, instellingen en cliënten. Afgelopen week heeft een vertegenwoordiging van het ministerie met drie jeugdrechtadvocaten gesproken over het probleem. De Drentse advocaat Kroeze was daar ook bij. ,,Het was een goed gesprek, maar er zijn geen concrete toezeggingen gedaan.”