Horeca speelt slim in op vegan-trend
Het aantal veganisten groeit en restaurants spelen daar handig op in. Er zijn steeds meer nieuwe ketens die helemaal ‘vegan’ zijn, maar ook de gevestigde orde (denk McDonald’s) pikt een graantje mee.
Veel restaurants – vooral de wat exclusievere – springen in op het groeiend aantal veganisten, meldt Entree, het vakblad voor de horeca-ondernemers. Vooral in de grote steden krijgen gerechten zonder dierlijke producten erin een plek op de menukaart. Hardlopers zijn de steakworteltaart bij De KASerne in Den Bosch, de gerookte biet en het paddenstoelengerecht van VANE in Eindhoven, de geroosterde prei van Dertien in Rotterdam en de flower sprouts van Choux in Amsterdam. Een aantal restaurants met een ster brengt een volledig veganistisch menu, naast de reguliere kaart mét vlees en vis.
Vegan-burger
Niet zo gek, want het aantal mensen dat dierlijke producten meer eet, groeit nog steeds. De Vereniging van Veganisten telde er eind 2017 100.000. En die willen ook uit eten, niet alleen in chique restaurants maar ook in laagdrempeliger zaken. McDonald’s snapt dat en heeft een eigen vegan-burger geïntroduceerd. De Veggie Burger is in 200 vestigingen van de keten verkrijgbaar. Het is een sesambroodje met wortel, rode paprika, erwten, bonen, ui, sla en tomaat. New York Pizza brengt vanaf morgen een vegan-pizza. Philippe Vorst, directeur van New York Pizza zegt tegen de site Foodclicks dat vegan een groeimarkt is. ,,Wij willen als grote speler in de branche voor thuisbezorgen altijd vooroplopen.”
Ik denk dat het ook aanslaat bij de gemiddelde consument die wat gezonder en wat maatschappelijk bewuster wil leven
Het speelt ook in de winkels, signaleerde Malaika Brengman, hoogleraar marketing en consumentengedrag aan de VUB in Brussel. ,,Het is een feit dat er meer en meer producten op de markt komen met een veganlabel’’, zei zij onlangs op deze site. ,,Veganburgers, ijsjes, kaas, schoenen. Het is volgens mij wel een hype, want zoveel doorgewinterde veganisten zijn er volgens mij nog niet. Marketeers zien de vraag naar vegan toenemen, en om op die groeiende behoefte in te spelen gaan ze veganistische alternatieven voorzien. Dat kan wel winstgevend zijn in markten waar nog geen vegan alternatieven voorhanden zijn. Als je de enige bent die een veganvariant aanbiedt, dan kan dat een hogere prijs rechtvaardigen. Afhankelijk natuurlijk van hoe groot de vraag is, zal een groeiende groep mensen het ervoor overhebben om die hogere prijs te betalen. Maar ik denk dat het ook aanslaat bij de gemiddelde consument die wat gezonder en wat maatschappelijk bewuster wil leven. Dan is kiezen voor die vegan optie best gemakkelijk. Maar of ze daarom ook écht voor een hele vegan lifestyle gaan, dat betwijfel ik nog.''
Het moet vooral lekker zijn, denk ik, want anders zal het nooit blijvend aanslaan
Het is niet erg, vindt Brengman. ,,Voor echte veganisten is het wel fijn dat er meer alternatieven komen. Net zoals er tijdens Tournée Minérale meer lekkere non-alcoholische drankjes op de kaart komen te staan. Ik denk dat het interessant is om te zien hoe ver productontwikkeling daarin kan gaan. Het moet vooral lekker zijn, denk ik, want anders zal het nooit blijvend aanslaan.''
Zeewier
Het is niet moeilijk, zegt trendwatcher Anneke Ammerlaan in vakblad Entree. Zij raadt koks aan om ruimhartig om te gaan met ingrediënten die de vijfde smaak umami bevatten, zoals knoflook, paddenstoelen en zeewier. Ook is textuur belangrijk, want saaiheid is dodelijk. ,,Dit kun je realiseren door bijvoorbeeld drie groenten per gerecht te gebruiken of door een groene als hoofdcomponent te gebruiken en die op verschillende manieren te bereiden.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vleeseter Tosca (33) probeerde het: een maand lang eten als vegan
-
Smullen maar! Hier eet je het allerlekkerste broodje van Nederland 😋
Hij dacht ‘laten we eens meedoen’ en sleepte prompt de hoofdprijs in de wacht. Chef Sjoerd Mampaeij van Broodje Midas uit Woerden is maandagmiddag gehuldigd als winnaar van het NK Lekkerste Broodje.Berkel en Rodenrijs, Woerden -
Vlaai mag alleen nog ‘Limburgs’ heten als-ie dagvers is én uit provincie komt
De Limburgse vlaai heeft van Brussel de status van beschermd streekproduct gekregen. Een kwaliteitslabel garandeert vanaf maandag dat het traditionele gebak ook daadwerkelijk uit Nederlands- of Belgisch Limburg komt en voldoet aan andere voorwaarden. -
PREMIUMStappenplan
Meeste huizenbezitters hebben voldoende spaargeld om huis te verduurzamen, maar hoe pak je dat aan?
Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt toezichthouder De Nederlandse Bank (DNB). Verreweg de meeste huizenbezitters hebben voldoende spaargeld op hun rekening om het te kunnen bekostigen, concludeert de centrale bank na onderzoek. Wat zijn de mogelijkheden voor het verduurzamen van je huis en welke subsidies bestaan er? -
PREMIUM
Spitskool, rode kool of savooiekool: Ga met deze recepten voor minder vlees en meer groenten
Een beter milieu begint bij jezelf, weten ook de Hamersma’s. En kolen (de groenten dan!) stoten niet al te veel broeikasgassen uit. Meneer en mevrouw Hamersma tippen drie recepten met kool.
-
PREMIUMvoor jou geproefd51
Deze bekende theemerken eindigen onderaan de test: 'Ruikt naar verf en schoonmaakmiddel’
-
-
-
PREMIUM5 keukenmythes
Waarom je champignons best mag afspoelen, maar gekookte pasta absoluut niet
Verdampt alcohol tijdens het koken? Verliezen champignons hun smaak als je ze wast? Iedereen die wel eens de pollepel in de hand neemt, kent van die keukenwijsheden waarbij je denkt: klopt het nou wel of niet? Deze redactie zet er vijf op een rij. ‘Arme spinazie. De bladgroente kampt al eeuwig met valse geruchten.’ -
PREMIUMProefpanel
Getest: tompoucen uit de supermarkt, deze moet je niét eten: ‘Het deeg is taai en de vulling lijkt op vla’
Zaterdag is het Koningsdag. Dan gaan we weer massaal aan de tompouce. Nu (vaak) bedekt met oranje glazuur, en die straks weer roze of geel is. Maar het gaat niet om de bovenkant, zo blijkt. ,,Het is het bladerdeeg en de gele room waar het om draait.’’
-
PREMIUM8 vragen18
Gebruikers van Marktplaats maken zich zorgen: kijkt de Belastingdienst nou wel of niet mee?
-
Wist jij van deze producten dat ze niet veganistisch zijn?
Het leven van een veganist gaat niet altijd over rozen. Je moet goed kijken of er geen dierlijke producten in je ingrediënten zijn verwerkt. Een foutje is snel gemaakt, want veel soorten voedsel en drank lijken veganistisch maar zijn dat in werkelijkheid niet. -
-
24
Belgen met handen in het haar: menukaart zonder garnalenkroket? Onbestaanbaar!