NOS Nieuws

Doden en overlast door sneeuw en wind in VS

Een groot deel van het Midwesten van de Verenigde Staten gaat gebukt onder noodweer. Een stormfront, dat zich uitstrekt van het zuidelijke kustgebied tot aan de Grote Meren in het noorden van het land, leidt tot zware windstoten, veel regen, hagel en sneeuw.

Vanwege het slechte weer zijn honderden vluchten geannuleerd en veel wegen afgesloten. Vooral in de staat Minnesota zijn de problemen groot: de luchthaven van Minneapolis had bijvoorbeeld grote moeite met het sneeuwvrij maken van de start- en landingsbanen en het de-icen van vliegtuigen. Daardoor kon er geen vliegtuig opstijgen of landen: bijna 500 vluchten werden geannuleerd.

Ook op de weg is de overlast aanzienlijk. De autoriteiten hebben verschillende snelwegen in het zuidwesten van Minnesota afgesloten en raden mensen af te gaan reizen. De problemen zijn bovendien nog niet voorbij: de Amerikaanse weerdienst zegt dat er in Minnesota vandaag tot een halve meter sneeuw kan vallen.

Overstromingen

Elders in het Midwesten zijn ook grote problemen. In South Dakota is reizen door sneeuw en windstoten bijna onmogelijk geworden en in Michigan braken hoogspanningskabels door de harde wind, waardoor duizenden mensen enige tijd zonder stroom zaten. In Texas vielen hagelstenen zo groot als eieren.

De Amerikaanse weerdienst waarschuwt ook voor mogelijke overstromingen langs Lake Michigan, in het noorden. Inwoners van Chicago moeten rekening houden met golven tot 5,5 meter hoog.

Doden

Door het slecht weer zijn verschillende mensen om het leven gekomen. In Louisiana kwam een meisje van 2 het leven toen er door de harde wind een boom op haar huis viel. In Wisconsin overleed een vrouw toen ze de controle over haar busje verloor.

Vrijdag kwam een vrachtwagenchauffeur om toen hij door de sneeuw geen controle meer had over zijn wagen en tegen een tractor met pech terecht kwam. Hij overleed ter plekke.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl