Potje pesto bevat wortels en aardappels (telegraaf.nl)


Beschrijving niet beschikbaar ...

door Hein2 in Gezondheid  ·  45 Reacties

  • 2
  • 680x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

* Verwijderd door de redactie *

1 Lone Wolf

Schandalig dat de consument zo bedonderd wordt!! Dat de overheid daar maar eens wat aan doet i.p.v. oeverloos zeiken over drank- rook- snoep- en andere zooi die mensen VRIJWILLIG innemen.....

3
2 LoydMorris

@1 @2 het staat gewoon eerlijk op het potje wat er in zit. Dat dat andere ingrediënten zijn dan in een Italiaanse huisgemaakte pesto ligt voor de hand (tenzij je wel heel erg naïef bent).

@2 en je wordt gedwongen deze potjespesto te eten? Arm kind ...

8
3 Attercopus

@3 Nee ik (wij) worden niet gedwongen om deze potjespesto te eten... Maar ik wil liever niet belazerd worden door voedselproducenten.
Maar goed.... u leest de tekst op elk potje, pakje, blikje en doosje v.w.b. de ingrediënten, E-nrs, toevoegingen, smaakvervangers, kleurstoffen etc. ?

4
4 LoydMorris

@4 Als ik geinteresseerd ben wat ik nu precies eet: ja. Zoutgehalte is sowieso een issue hier in huis, dan daar wordt altijd naar gekeken. Anders ga ik vooral op mijn smaak af: smaakt het lekker, dan is het goed, en dan geeft het niet dat er goedkope ingredienten inzitten. Als ik erg hecht aan echte pesto dan koop ik geen potje maar maak het even zelf. Jij verwacht dat een potje pesto in de super dezelfde ingredienten heeft als die bij een Italiaanse mamma thuis, en vindt het vreselijk als dat niet zo is? Dan raad ik je aan voortaan een goede leesbril (of vergootglas) mee te nemen naar de super om de ingredientenlijst te lezen.

4
5 Attercopus

Vroeger mochten zulke dingen niet.

Maar die wetgeving is allang losgelaten en dan krijg je dat je belazerd wordt met de wet in de hand.

3
6 MARCUSAURELIUS

@1 @2 Ingredienten zijn netjes gedeclareerd, pesto is geen gedefinieerde productbeschrijving, dus er wordt niemand besodemieterd. Als je bier koopt dat volgens het etiket gebrouwen is cf het Duitse Reinheitsgebot, dan mag er alleen water, hop en gerst in zitten bij mijn weten, maar als dat er niet op staat dan mogen er allerlei andere ingredienten gebruikt worden. Voor pesto bestaat zo iets niet. En misschien zijn er wel Italiaanse mama's die er stiekum toch ook wel andere ingredienten in doen...

3
7 oeioeioei

@6 Vroeger mocht er veel meer dan nu op dat gebied...

2
8 oeioeioei

Wortels en aardappels zijn eerlijke ingredienten. Het is geen fipronil of benzoezuur...

1
9 oeioeioei

Zo lang het maar lekker smaakt.

1
10 meneer van het nieuws

@10 Inderdaad, en zolang er maar netjes op de ingredientenlijst staat wat er in zit (en zolang dat maar klopt met de regels).

1
11 Attercopus

@8 Dat is niet zo, vooral als het over het toevoegen van ingrediënten ging.
Men mocht wel toevoegen maar dan kon men de product naam niet meer voeren.

Niet dat het veel uitmaakt er is nauwelijks meer toezicht op.

4
12 MARCUSAURELIUS

"Pesto moet gemaakt zijn van ..."

Volgens de mensen uit Genua, niet volgens de wet. Volgens mensen uit Genua moet het ook vers gemaakt worden, en kan dus NOOIT uit een potje komen.

"Ook zit er alarmerend veel zout in de pesto. Sterker: er zit minder zout in een hamburger van de McDonalds: 1,5 gram per portie tegen 1,2 gram bij het restaurant."

En, hoe vergelijken we precies een portie pesto met een portie hamburger?

1
13 Attercopus

De lekkerste pesto is de zelfgemaakte pesto. Fluitje van een cent om het te maken.

0
14 gaulette

@12 Vette onzin, dat is alleen maar bij producten waarvan de ingredienten wettelijk zijn vastgelegd en dat zijn en waren maar heel weinig producten. Het worden er zelfs eerder meer dan minder...

1
15 oeioeioei

@13 Inderdaad pesto is een smaakmaker en een hamburger is een gerecht... Is nogal een verschil, smaakmakers bevatten in het algemeen veel suiker en/of zout...

1
16 oeioeioei

@15
Zo zat het niet.
Als je bijvoorbeeld appelsap had dan moest dat bijna geheel van appelen geperst zijn.
Suikers mochten niet worden toegevoegd enz.

Dat is nu zo goed als losgelaten met alle gevolgen van dien.

Natuurlijk heeft het altijd moeilijk gelegen met producten die geen vaste samenstelling kennen.

2
17 MARCUSAURELIUS

Omzeil dit soort discussies nou eens en besef dat we ook op het gebied van voedsel voortdurend worden belazerd. Fabrikanten zijn maar in één ding geïnteresseerd, en dat is Winst. Ze doen er alles aan om de wetgeving op voedselgebied om te buigen, te veranderen. Alles wordt uit de kast getrokken om voor zo min mogelijk geld (dus met goedkope vulling, in dit geval) een product zo duur mogelijk te verkopen. Fabrikanten zijn er NIET om het volk gezonde voeding te vertrekken, maar slechts om geld aan die consument te verdienen. En zeker met rechtse regeringen, is er dan veel mogelijk.

Omzeil die discussie, doe twee dingen: kijk heel goed op de etiketten wat er in een product zit. Wat er als eerste vermeld staat, zit er het meeste in. Let op andere benamingen voor suikers; er zijn wel dertig namen voor suikersoorten. Ze gebruiken vaak namen die de meeste klanten toch niet snappen en dus dat potje maar in hun mandje gooien. Als er teveel moeilijke woorden op je potje staan: niet kopen.

En die pesto? Die maak je toch even zelfs?! Dat koop ik nooit! Gewoon een pot verse basilicum (of kweek dat zelf, 's zomers!) en de andere ingrediënten in de keukenmachine, even malen en klaar is je verse pesto. En dan weet je precies wat er in zit. Vele recepten, makkelijk via Google te vinden: "pesto zelf maken" en ze stromen binnen.

Helaas zijn velen liever lui dan moet en dat is precies wat die fabrikanten hopen; dan bent u weer klant bij ze. Zij winst, u de "extra's" waar u niet op zat te wachten maar toch maar voor lief nam.

Eet smakelijk!

1
18 weerman

@18 "Fabrikanten zijn er NIET om het volk gezonde voeding te vertrekken"

Het zou wel uiterst naief zijn om dat te denken ... maar goed, veel mensen zijn ook ongelooflijk dom.

3
19 Attercopus

@17 Als iets sap heet, dan mag het alleen sap bevatten. De enige uitzondering is water, maar dat mag alleen toegevoegd worden als het sap eerder in de productieketen geconcentreerd is (dus als er water uit verwijderd is). Dat is juist een regeling die naar ik meen in de jaren 70 is ingevoerd, omdat de meeste sappen die toen op de markt waren minder dan 50% sap bevatten,.

1
20 oeioeioei

@19
Helaas is de goegemeente nog van mening dat ze NIET beduveld wordt en dat de meeste producenten een eerlijk product leveren. Dat kan niet in een kapitalistische samenleving als de onze. Alles is immers onderhorig aan het credo: Winst maken, je macht bestendigen en liefst uitbreiden. En de consument is verworden tot een middel daartoe, met niet als doel gezonde, eerlijke voeding, maar winst. Ten koste van alles.

1
21 weerman

@20
Ik ben van voor die tijd.

2
22 MARCUSAURELIUS

@1 Je kunt ook de alfabeet uithangen en gewoon het etiket lezen? Typisch. De overheid altijd betichten van betutteling, maar zelf niet de verantwoordelijkheid nemen als de vrijheid WEL eens gegeven wordt.

1
23 Scholar002

@21 Je moet niet de illusie hebben dat het vroeger veel anders was hoor.

Ik las eens eens een artikeltje hier over.
Hoe de consument al eeuwen gelden werd belazerd.

Maar de schaal was meestal wel te overzien, pas toen vervoer gemakkelijk werd werd het belazeren algemener in het groot maar ook in het klein.

Verkocht iemand in het dorp rotzooi dan was dat snel afgelopen want hij kreeg een slechte naam en verkocht niets meer. Later nam hij het vervoer naar een paar dorpen verderop en verkocht daar zijn stink eieren.

0
24 MARCUSAURELIUS

Je mag wel een vergrootglas meenemen naar de supermarkt om te lezen wat voor rotzooi er allemaal inzit, hi.

1
25 Hein2

@23
Er staat te veel op en de meeste mensen begrijpen het ook niet, dus kopen ze maar zonder te lezen.

3
26 MARCUSAURELIUS

@25

Die functie zit vaak wel op je telefoon, of je download even een appje. question Maar klopt; de lettertjes zijn vreselijk klein. Een minimum pixelgrootte werd door de voedsellobby verhinderd, net als vermeldingen in percentages. Anders zouden we maar te snel in de gaten krijgen hoe we beduveld worden! question

1
27 weerman

@26 Tja, je hebt in je jonge leven en nu nog steeds de kans om jezelf een beetje chemie aan te leren. Niets dan 's mans eigen stompzinnigheid die hem tegenhoudt.

1
28 Scholar002

@21 Bwah, beduvelen. Zolang er op het potje staat wat er in zit wordt er niet beduveld. Klanten die menen dat pesto in een potje exact hetzelfde is als versgemaakte pesto volgens traditioneel recept, ja die mensen voelen zich beduveld. Maar die kunnen wel een dagtaak hebben aan zich beduveld voelen. Het staat de consument geheel vrij om die zooi niet te kopen. Maar ja, dan moeten ze etiketten lezen ... BOEHOE!

@20 Volgens mij is het wat recenter, maar inderdaad: de regels zijn nu een stuk strenger dan vroeger, en wie weet komen er ook wel strengere regels voor wat 'pesto' mag heten.

1
29 Attercopus

@29 Nee, ik was een jaar of 12 dus het was ongeveer 1978... Ik denk dat er geen strenge regels voor pesto komen, hooguit, en dan moet Italie daar werk van maken, voor 'Genovese pesto'.

0
30 oeioeioei

@21 Voor iedere zakenman en vroeger ook voor iedere ambachtsman is en was het primaire doel van zijn activiteiten een inkomen te verwerven (noem het voor mijn part winst maken). De meeste zakenlieden en ambachtslieden proberen dat op een eerlijke wijze, dus binnen de (formele en vaak ook morele) wet te doen.

1
31 oeioeioei

Morrisons, Sainsbury's, Tesco and the Co-op have all substituted ingredients
Supermarkets are adding alternative thickeners to the classic Italian sauce
Tradional pesto alla genovese has just seven ingredients: garlic, pine nuts, salt, basil , parmesan cheese and pecorino sardo, all blended with olive oil


Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-5614527/Supermarkets-swapped-traditional-ingredients-brand-pestos-cheaper-alternatives.html#ixzz5CePIeKne
Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook

0
32 Hein2

@31
Als je weet hoe massief de lobbies van diverse branche-organisaties zijn, zou ik me maar niet achter wetgeving verschuilen... question

1
33 weerman

Geen gebrek aan wanproducten in de supermarkt. Zo ken ik er nog wel een paar:

1. Fuck alle sambalfabrikanten. De hoeveelheid zout in dat spul is echt absurd—sommige merken bevatten bijna 15 gram zout per 100. Ook een hoop alternatieven zoals sriracha of harissa bevatten erg veel zout, en de tabasco-achtige sausjes vind je alleen in die zielige kabouterflesjes die binnen een week op zijn. Beter kook je gewoon een pepertje mee.

2. De enige soorten pindakaas die ik kan vinden zonder gehard palmvet zijn alleen te krijgen in de bio winkel (Horizon, Krekeltje, Jori, etc.).

3. Voorgesneden sla is bijna altijd al bedorven voordat de houdbaarheidsdatum verstrijkt. In het geval van ijsbergsla is het soms wel drie dagen eerder al helemaal bruin. Dat is dus gewoon fraude. Nooit kopen die bende.

4. Waarom bestaat halvarine in godsnaam? Dat spul is volgens mij wat je krijgt als je plastic mengt met water. Echt niet te vreten. Doe gewoon een beetje olijfolie op je brood, dat is gezonder en bovendien vaak nog lekkerder dan roomboter (i.i.g. met hartig beleg).

Zo... ik heb mijn zeikquotum voor vandaag ook weer behaald question

0
34 flabbergast

@34
1. zout is het conserveermiddel en met de hoeveelheden die de meeste mensen gebruiken van sambal is het zoutpercentage niet zo'n probleem, je hoeft in ieder geval verder geen zout toe te voegen. Als je veel sambal gebruikt, kun je het beter zelf maken.

2. Pindakaas? Dat is toch vogelvoer?

3. Als je voorgesneden sla koopt, moet je het dezelfde dag consumeren. Overigens een beetje bruin aan sla is helemaal niet erg.

4. Omdat er markt voor is? Er zijn ook mensen die naar de MacDonalds of nog erger naar de Burger King gaan.

2
35 oeioeioei

@35 Goede sambal heeft geen conserveringsmiddel nodig.
Wel kan de smaak op den duur terug lopen daarvoor voegen ze zoveel zout toe.

0
36 MARCUSAURELIUS

@36 Smaakbehoud is een onderdeel van de houdbaarheid. Bovendien zijn de normen voor industrieel bereid voedsel een stukje strenger dan wat je in jouw keuken kunt bereiken.

1
37 oeioeioei

@37 Als de smaak terugloopt kan het nog steeds goed eetbaar zijn.

Dat het formeel strenger is zal wel, alhoewel er geregeld schandalen zijn.
Het zegt echter weinig over de natuurlijke smaak.

0
38 MARCUSAURELIUS

@38 Goed eetbaar wil niet zeggen dat aan de normen voldoet. De houdbaarheidsdatum wordt door fabrikanten vaak juist verkort ten opzichte van wat zou moeten volgens de regels zou moeten, omdat de fabrikanten na de aangegeven houdbaarheidsdatum de smaak niet meer kunnen garanderen.

Waarom denk je dat er geregeld schandalen zijn? Dat is juist omdat er regels zijn, anders zouden het geen schandalen zijn.

1
39 oeioeioei

@33 je hebt wetgeving, waar jij blijkbaar geen vertrouwen in hebt, en keuzevrijheid voor de klant, waar jij blijkbaar ook geen vertrouwen in hebt. Oh, en dan de morele superioriteit van de fabrikanten, waar niemand vertrouwen in heeft.

@34 het mooie is dat niemand je dwing om het te kopen. Anderen kopen het blijkbaar wel, en daarom ligt het in de schappen.

@30 voor pesto zal het inderdaad niet zo’n vaart lopen denk ik. Ik verwacht trouwens dat als je mensen echte pesto voorzet i.p.v. nep, dat een groot deel de neus ervoor ophaalt. De netversie is helemaal aangepast aan de gemiddelde Nederlandse smaak.

1
40 Attercopus

* Verwijderd door de redactie *

41 Robin

@41 dan zal jij ook wel uit een potje komen.

2
42 Attercopus

"Pesto moet gemaakt zijn van basilicum, pijnboompitten, parmezaanse kaas, knoflook en olijfolie. "

Wie zegt dat? Is "pesto" soms een beschermde term? Nee hè?

En "gemalen bamboe" klinkt lekker dramatisch, maar bamboescheuten, het zachte hart van jonge bamboe, is een heel normaal ingredient in de Chinese keuken, je kunt het per potje kopen, bij elke supermarkt.

Dus: kijk naar de prijs van de ingrediënten, als je ze individueel koopt. Vooral die pijnboompitten zijn een rib uit je lijf. Logisch dat dat er niet in zit voor die prijs.

1
43 Wendel

@43 eens, en mooi dat er ook voor de kleine beurs een product is wat de rol van pesto kan vervullen (zonder dat het extra nadelig is voor mens, dier of milieu).

0
44 Attercopus

Wil je "zuivere" pesto eten: simpel dan maak je deze zelf. (Zo "moeilijk" is dit niet.)

Zal nooit vergeten dat ik jaren geleden een aantal gasten "echte" tomatensoep (gemaakt van verse en overigens zelf gekweekte tomaten) voorschotelde.
Smaakte volgens hen prima maar niet als "tomatensoep", navraag leerde dat men de kant en klaar zakjes van (weet ik wie) gewend was. (Eenheid smaak.) Zo moest, volgens hen, tomatensoep smaken en zeker net zo rood.

Terug naar "pesto", er bestaan buiten het "basis-recept" vele varianten. Iedere variant gebonden aan persoonlijke smaak.
Waarbij "pesto" erg Italiaans overkomt (naamgeving) maar ook zijn (bijv.) Griekse, Franse en Noord-Afrikaanse varianten kent.

Maar inderdaad de basis is: basilicum, pijnboompitten, parmezaanse kaas, knoflook en olijfolie waarbij men zelfs de pijnboompitten weg kan laten aangezien dit een "latere" toevoeging" is.

Pesto voert terug naar de "oude" Romeinse keuken, een smaakmaker gelijk de Romeinse vissaus (gemaakt uit verrotte vis).

Wat blijft is dat "men" graag naar eigen smaak eet, komt het uit een potje of zakje, oké. Niet op iedere slak zout leggen.
De een smaakt dit, de ander dat. Who cares.

0
45 Bezorgde Europeaan

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
rebo
Leidse vrouw (84) overvallen door intimiderende brief van buren: ’Wordt het niet eens tijd dat u naar het bejaardentehuis gaat?’

@50 Wat maakt dat allemaal uit Hendrianus? Het gaat er enkel maar om of die vrouw wel of niet dat briefje heeft ontvangen. En dat collectieve da...

8 minuten geleden geplaatst door rebo

eh
Syria’s Kurds face ISIS threat, US indifference as Turkey destroys critical infrastructure

@3En ISIS-kampen zullen open gaan, wat aan de ene kant goed is omdat het er zo'n zooitje is, maar op een nieuw kalifaat daar zitten we ook nie...

2 uur geleden geplaatst door eh

Bleke Betty
Column | Probleem: de woningmarkt is saai

Betaalmuur.Saai? Het is een slagveld waar men elkaar bijna te lijf gaat voor een paar vierkante meters en een dak en een schuld die bijna ni...

3 uur geleden geplaatst door Bleke Betty

Bleke Betty
Syria’s Kurds face ISIS threat, US indifference as Turkey destroys critical infrastructure

...."“Onze schapen sterven; onze kinderen worden vergiftigd door de dampen”, zegt Hasan Abdallah, een Arabische boer in de stad Tell Brak, t...

3 uur geleden geplaatst door Bleke Betty

Bleke Betty
Een dienstplichtbrief voor mijn dochter, dat is schrikken

En weer achter een betaalmuur. ...

3 uur geleden geplaatst door Bleke Betty

Bleke Betty
Islamofobie in Duitsland sinds vorig jaar verdubbeld - de Kanttekening

@159 Mispoes. De angst is irreëel want de spin mag dan bestaan maar de angst ervoor is onnodig omdat de angst op niets gebaseerd is. Een p...

3 uur geleden geplaatst door Bleke Betty

Bleke Betty
‘Geen reden aan te nemen dat Russische leger veel sterker is geworden’

Christ kan beter zijn Klep houden. Het is ook bij hem een natte vinger in de wind. Daarbij kan je beter iets overschatten dan onderschatten. Dus...

3 uur geleden geplaatst door Bleke Betty

Sarcoff
Johan Derksen kraakt Sywert-interview Op1: ‘Hij is zo glad’

@4 Je moet toch wat om de laatste kijkers van de buis weg te jagen....

3 uur geleden geplaatst door Sarcoff

Sarcoff
‘Geen reden aan te nemen dat Russische leger veel sterker is geworden’

Ik heb helaas niet ze veel vertrouwen meer in de zogenaamde westerse experts.Ze zijn wel meesters in miscalculatie....

4 uur geleden geplaatst door Sarcoff

Bleke Betty
Tim (20) stapte vanwege pesterijen uit het leven, nu liggen er voor Twentse politiebureaus tegels tegen pesten

i.pv die bespottelijke walgelijke lentekriebels, kunnen ze beter behalve Taal en rekenen ook assertiviteitstrainingen geven, jongeren va zeg 6 j...

4 uur geleden geplaatst door Bleke Betty

NK. App
HotsexmomIndian Saree Sex ComJapanesse Movie PornX Video FrAvatar The Last Airbender PornJohnny Sins Full MoviePunjabi Boy SexPornhublive.comMia Khalifa Fucked Hard8teenxxx ComXxx Sex In TamilRecording X VideoElizabeth Olsen PronBbw Pawg BbcHallywood PornBanding PornJapantabooFilmes Pornô AdultosFree Bisexual PornChloe Grace Moretz CameltoeJuli XxxNude Porn ComTamil Sex Long VideosBlack FoursomeSexmex Angie MillerPorn TnSneesnaw Onlyfans LeakXnxx Sister And BrotherFutrurama PornMrdeepfaeGoodbye My Dear Husband HentaiRyan Conor PornKiss Xx VideoHot Porn Veidos3d Gay SexSexvebeoWww SexviodesDarcia Lee Porn VideosHot Suhagraat SceneAdult Brestfeeding PornMexsico XxxLicky CrushBecky G NakedVeronica Church NudePorn Videos Of NigerianAnime Fucking.Naked Women GolfersçumAriana James NudeJav Fspt-033Cece Rose LeakedXxx 36Hot Kiss PronLa An Noonien SinghLuna Star - Shut Up And Eat My AssXxx StarRandi X VideoAnna Nicole Smith NidePorna YıldızXnxx TaransWeb Series Actress PornMalappuram Thatha SexHot Sexy Aunty X VideoAmetures Gone WildAsiatique NueImagem De PornXnxx DawonlodMalayalam Sex Whatsapp GroupNurse Hot SexCasting Vouch HdNaked In The LakePorn Stars In JapanCanal Porn TelegramXnxx PakisyanGorls FingeringPornstar Hot VideoTs FoxxxyJosh Hartnett LpsgLove Making VideosLoona Wolf PornDancing Bear BlowjobOld Reddit NsfwNew Gloryhole SwallowDoujins HentaisPornos TranssexuelParadieshillSukebiePorngybBrazzeresMan Jacking OffFootjobhdPelículas PornografícaPregnant AnalBdsm XvidXhamsterlive EbonySex Videos And PicturesTu Be8 ComSoft Ore Porn裸体 美女Kattee Sackhoff NudeTik Tok Adult VersionFushigi No Kuni No Succubus - Episode 1Mature Babes NudeDoggy Atyle PovLacey Jayne PornFind Porn VideoBdsmgwPornographie Amateur FrançaisTube GalofeBraizers VideosLana Rose SexTara Reid SexyQuadrinhos Eróticos AnimesThree Some Porn HubGay Porn DoctorLegit Norway Rmt Giving Into Monster Asian Cock 6th AppointmentDesi Gf Nude PicsBeautiful Pron StarLivy And KateDanicooppss LeakedJapanese Homemade PornCumshot EdgingMost Well Known PornstarXvideo De Sexo AmadorCunilingusEnf EmnfStopmother FriendsWife Adla BadliUsasexguide AtlantaZenc PornMom Nd Son Xxx VideoPorn Movies LatestXxx BbwVoyeur FrancaisFreeporn TubeMarleny OnlyfansJanedarlingTürkçe Altyazılı Por NGingers With Big TitsTrue NudestSxsxxVideospornoxxxVeronica Caine PornSunny Leon3 XxxHighschool Dxd FanserviceDaughter And Dad Free PornNekopoi.caeeSexe ViolentGay Indian PornNaked Redheaded