De Verenigde Naties noemt het de ergste humanitaire crisis ter wereld. Toch haalt de oorlog in Jemen bijna nooit het nieuws. Journalisten komen er vrijwel niet meer. Toch slaagde de Nederlandse oorlogsverslaggever Lennart Hofman, van de Correspondent, er in om een zeldzaam bezoek te brengen aan het door oorlog verscheurde land.

Na anderhalf jaar van voorbereiding lukt het Hofman uiteindelijk om het land binnen te glippen. Met eigen ogen ziet hij hoe de burgeroorlog van Jemen het de hel op aarde heeft gemaakt.

Lees alle verhalen van Lennart Hofman tijdelijk gratis bij de Correspondent

Tachtig procent heeft humanitaire hulp nodig

In het toch al arme land is de totale chaos uitgebroken. Er is een tekort aan alles. Zeker tachtig procent van de bevolking heeft direct humanitaire hulp nodig. De wanhoop is enorm. Schattingen lopen uiteen van twee tot drie miljoen mensen die op de vlucht zijn, maar de noodhulp die er is, bereikt hen nauwelijks. Corruptie en machtsmisbruik zijn aan de orde van de dag. Omdat overal weer een andere militie de baas is, is het lastig om hulp op de juiste plek te krijgen. De Wereldvoedselorganisatie geeft toe dat de werkomstandigheden in Jemen heel erg moeilijk zijn. 

Kijk & lees ook

De chaos begint in 2015 wanneer de Houthi’s president Hadi afzetten. Dit is tegen het zere been van buurland Saoedi-Arabië. Zij zien de Houthi’s als verlengstuk van aartsrivaal Iran en proberen met hulp van bondgenoten de Houthi met veel geweld te verdrijven. Inmiddels - drie jaar verder - zit Jemen nog altijd in een dodelijke impasse. Wereldleiders zijn het vooral oneens. Zonder een oplossing voor het conflict, betalen de burgers daarvoor de hoogste prijs. Niemand weet hoe lang dit nog zal duren. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.