NOS NieuwsAangepast

Aardbeving van 2,8 bij Garsthuizen

Bij de Groningse plaats Garsthuizen is een aardbeving gemeten met een kracht van 2,8. Het KNMI registreerde de beving rond 23.30 uur op een diepte van drie kilometer.

Bij de meldkamer van de hulpdiensten zijn geen meldingen van incidenten binnengekomen. De Veiligheidsregio Groningen ontving wel veel berichten van verontruste inwoners. Op sociale media zeggen mensen uit onder meer 't Zandt, Loppersum, Bedum en Uithuizermeeden dat ze een schok hebben gevoeld.

In eerste instantie meldde de meetapparatuur van het KNMI een beving bij 't Zandt. Dat werd later bijgesteld naar Garsthuizen, een paar kilometer ten westen van 't Zandt. Het epicentrum ligt precies tussen de twee dorpen in.

"We hoorden een knal en het was net of de muur op ons af kwam", vertelt een inwoonster van 't Zandt tegen RTV Noord. "Ik schrik niet gauw, maar ik dacht wel: daar komt de muur aan. Het blijft een raar gevoel."

In het gebied vinden geregeld bevingen plaats als gevolg van de gaswinning door de NAM. De aardbeving van de afgelopen avond is een van de zwaarste van de afgelopen jaren. In januari was er bij Zeerijp een beving die zwaarder was, namelijk 3,4.

Het kabinet besloot eind vorige maand dat de gaswinning in de regio over twaalf jaar moet zijn afgebouwd naar nul. Volgens het kabinet zijn de gevolgen van de winning, zoals schade aan woningen en andere gebouwen, niet langer maatschappelijk aanvaardbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl