NOS NieuwsAangepast

Woede en protesten in India na groepsverkrachting en dood 8-jarig meisje

In India is heeft de groepsverkrachting van een 8-jarig meisje geleid tot woedende reacties en protesten. Dat komt niet alleen door de verkrachting zelf, maar door het religieuze conflict dat er mee gepaard gaat. De hindoes die het in de noordelijke regio voor het zeggen hebben, nemen het op voor verdachten.

Protesten in India na groepsverkrachting en dood 8-jarig meisje

Swati Maliwal, directrice van de Delhi Commission for Women (een organisatie die de veiligheid van vrouwen in India moet waarborgen) is vandaag in hongerstaking gegaan. Ze eist meer aandacht en bescherming voor vrouwen en kinderen. Maliwal stopt pas met haar hongerstaking als de premier van het land met een concreet plan komt over onderzoek naar seksuele misdrijven tegen vrouwen.

Gruwelijke details

In het politierapport staat dat het meisje van acht, dat Asifa Bano heette, begin dit jaar in het noordelijke stadje Kathua werd ontvoerd. Ze werd drie dagen lang opgesloten in een tempel, waar ze werd gedrogeerd en mannen haar herhaaldelijk verkrachtten. Vervolgens werd het meisje gewurgd. Een week later werd haar lichaam gevonden in het bos.

De politie arresteerde acht verdachten, onder wie een gepensioneerde overheidsfunctionaris, vier politieagenten en een minderjarige jongen. De arrestanten zijn hindoes. Volgens het politierapport wilden de mannen door het meisje te verkrachten en te doden angst zaaien onder de islamitische nomaden, een stam waartoe het meisje behoorde. In de ogen van de hindoes, die in het gebied aan de macht zijn, maken de nomaden op een onwettige manier gebruik van het land rondom Kathua.

India kent sowieso een laag veroordelingspercentage als het gaat om seksueel geweld. Gisteren gingen mensen in Dehli de straat op om te protesteren tegen de verkrachting. Liberale groepen uiten hun kritiek omdat de autoriteiten de verdachten van seksueel misbruik vaak beschermen.

NOS-correspondent Aletta André

Rechtse hindoes protesteerden tegen de aanhoudingen. Volgens hen is het onderzoek, waarbij dna-monsters zijn afgenomen en verklaringen zijn verzameld, niet betrouwbaar omdat enkele agenten moslim zijn. Zo probeerden advocaten de politie tegen te houden toen die het onderzoeksrapport bij de rechtbank wilde indienen. Ook leden van de nationalistische hindoepartij BJP betuigden tijdens een bijeenkomst hun steun aan de verdachten.

Bij de begrafenis van Asifa voorkwamen activisten dat het meisje werd neergelegd in het stukje land dat de ouders daarvoor hadden gekocht.

De gang van zaken leidde tot woedende reacties vanwege de steun voor de verdachten. Sinds gisteren worden de hashtags #Kathua en #justiceforAsifa veelvuldig op Twitter gebruikt. Ook Rahul Gandhi, voorzitter van de Congrespartij, de grootste oppositiepartij van het land, liep gisteren mee tijdens een protestmars. De komende dagen worden meerdere protesten georganiseerd met het doel om aandacht te vragen voor vrouwen die in India worden verkracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl