RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

'Geen Nederlandse militairen vervolgd vanwege burgerslachtoffers in IS-gebied'

Beeld © ANP

Er worden geen Nederlandse militairen vervolgd voor bombardementen in IS-gebied waarbij burgerslachtoffers om het leven zijn gekomen, zo concludeert het Openbaar Ministerie. Het gaat om bombardementen van de anti-IS-coalitie in Irak en Oost-Syrie waar burgerslachtoffers zijn gevallen. Nederlandse militairen hebben het oorlogsrecht niet geschonden.

Het Openbaar Ministerie deed feitenonderzoek in vier gevallen, maar militairen worden niet vervolgd. Dat schrijven de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie in een brief aan de Tweede Kamer, die binnenkort openbaar wordt.

Nederlandse F-16's

Nederland is actief boven Irak en Oost-Syrie met F-16-vliegtuigen. De eerste missie liep van oktober 2014 tot juli 2016, sinds januari 2018 zijn opnieuw Nederlandse F-16's in het gebied.

Elke operatie wordt bekeken door een Officier van Justitie. Hij of zij bekijkt filmpjes van bijvoorbeeld een bombardement. Als er aanleiding voor is, wordt nader onderzoek gedaan. Dat is dus gebeurd in vier gevallen. Het OM concludeert dat Nederlandse militairen het oorlogsrecht niet hebben overtreden. Het gaat dan bijvoorbeeld of procedures zijn gevolgd of het doelwit legitiem was.

Beelden van de Nederlandse basis: 

Een kijkje in het leven van de Nederlandse militairen op de basis in Jordanië.

Defensie geeft nauwelijks openheid over de bombardementen, doelen en slachtoffers. Meer feiten, zoals de locatie of het precieze aantal slachtoffers, zijn niet bekend.

Meer op rtlnieuws.nl:
Zo vecht Nederland vanuit Jordanië tegen IS